Янаки Стоилов: Никой не оспорва правото на протест, но въпросът е по какъв начин се осъществява

Окт 28, 2013 Новини БСП 0 979

Ако търсим нещо хубаво за това, което се случва в и около университета, то е, че някаква част млади хора, които се предполага, че са образовани и интелигентни, проявяват обществено-активна позиция

Ако търсим нещо хубаво за това, което се случва в и около университета, то е, че някаква част млади хора, които се предполага, че са образовани и интелигентни, проявяват обществено-активна позиция. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ, в сутрешния блок на Нова телевизия. Според неговите наблюдения, студентите от последните години странят от  обществения и политически живот. „Друг е въпросът, че активната им позиция често прелива от безразличие, примиренчество към някаква форма на агресивна изява на мненията, но това става във всяка общество, което няма последователно и постоянно обществено действие“, допълни той.

Стоилов е категоричен, че никой не оспорва правото на мнение и проявите на протест, но въпросът е по какъв начин те се осъществяват и дали са насочени към действителна промяна. Той смята, че демокрацията е именно отчитането на различни мнения и те да съществуват съвместно, но при взимането на решение, то да бъде подложено на правилата на мнозинството. „В този случай никой не се е допитвал до факултетните съвети, преподаватели и студенти или тези, които ползват сградата на Ректората. Защото ако такава е подчертаната воля, аз бих приел и тази форма на използване на университетската автономия“, каза социалистът. По неговите думи, да се претендира и да се говори с такъв апломб, да се лишава администрацията, студентите и преподавателите, включително да се провалят и международни конференции, е твърде интензивна форма. "Действията са огледални. Става дума за нещо по-дълбоко. Призовавам, без да се намалява обществената активност, да се преодолее повърхностното разделение. България няма как да върви напред, ако от едната страна стои правителството, а от другата президентът“, заяви Янаки Стоилов.

Ако идеята е толкова добра, защо частните университети не се самоокупират

Зам.-председателят на КБ постави въпроса дали част от тези хора, които са в сградата, са студенти от СУ. „Аз чувам призиви от други университети  и то частни, където преподаватели казват, че окупацията е нещо много хубаво. Ами да вземат да се самоокупират. Но понеже е частен университет и става дума за частни интереси, значи цялата обществена активност трябва да се плаща с обществени пари“, коментира той.

 „Започва прегрупиране на икономическите интереси. Започва задкулисното преразпределение на икономическото влияние сред различни групи. Аз не бих искал едни такива групи да стоят зад правителството, а други зад президента. Партията, като цяло, иска да се промени този модел“, обясни Стоилов.

Идеята за окупация идва от лявата инициатива „Окупирай "Уолстрийт”, а тук се прави от хора с десни позиции

Според него идеята за окупация идва от „Окупирай "Уолстрийт”, което е очертано лява инициатива, взимаща за символ центъра на финансовите институции, а тук се прави от хора с десни позиции. „Мисля, че в известен смисъл студентите са изостанали от днешното време. Напреднали ще бъдат тези граждани, които поставят основните въпроси – диктатът на финансовия капитал върху гражданите и икономиката, диктатът на монополите. Това е отслабената държава, която не може да защити обществените интереси. Хората, които претендират, че са напредничави и смели, трябва да отидат там, където се поставят основните въпроси“, заяви той.

Янаки Стоилов е на мнение, че част от този протест вместо да реши проблемите, може да ги замъгли, „защото тласкайки нещата към ново политическо действие, всичко може да остане по старо му“. 

Зам.-председателят на КБ обясни, че има внесен закон, който трябва да ограничи възможността за действие на офшорния капитал по отношение на сектори, в които се оперира с публични средства и той трябва да бъде направен така, че да не се заобикаля. „Трябва да се подготви програма, която да доведе до индустриално развитие на страната. Трябва да продължат действията за ограничаване на монополите, не само в енергийния сектор. Това са задачи за 1-2 години“, обясни той.

Подготвят се промени в Закона за собствеността и ползването на земеделска земя

По темата за приетия мораториум за продажба на земеделска земя, Стоилов обясни, че депутатите от БСП са български народни представители и са реагирали така, както очакват много от хората, които са ги избрали. „Аз винаги съм бил привърженик на приемането на реални решения, а не просто на поставянето на някакви чувствителни въпроси, без те да получат своя истински отговор. Ние подготвяме няколко промени в Закона за собствеността и ползването на земеделска земя, които трябва да дадат този възможен отговор. Той частично може да даде реално решение на проблема. Това пряко не е темата за мораториума, но това е задачата, която ние искахме да възложим на правителството и сега тя ще бъде направена чрез инициативата на парламента. „Атака“ има възможност да подкрепи тези промени, ако търси реално решаване на проблема по законов път, ако тя цели нещо друго нека да направи своята преценка“, заключи Янаки Стоилов.