Ваня Добрева: Университетите не могат да бъдат политическа територия на сблъсък

Окт 29, 2013 Новини БСП 0 937

В началото на прехода, когато се стигна до приемане на Закона за академичната автономия на висшите учебни заведения, цялата академична общност бяхме съгласни, а и обществото, че университетите не могат да бъдат политическа територия на сблъсък, че отделните партии не могат да имат формирования вътре в самите университети

В началото на прехода, когато се стигна до приемане на Закона за академичната автономия на висшите учебни заведения, цялата академична общност бяхме съгласни, а и обществото, че университетите не могат да бъдат политическа територия на сблъсък, че отделните партии не могат да имат формирования вътре в самите университети. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по образованието и науката Ваня Добрева. Според нея обаче се оказва, че в момента единственият извод, който може да направим е, че трябва може би да се преосмисли, това виждане от преди 23 г. Тя обаче подчерта, че не е съгласна с това. По думите й, няма съмнение, че студентските протести имат политически характер. Добрева коментира, че това се доказва от исканията на протестиращите, които са само оставка.

Това е политическа акция, която разделя студентите

 "Тук става въпрос за една политическа акция, която няма как да не раздели студентите", каза още народният представител. Тя заяви още, че студентите, овладели СУ и са сложили окови на вратите му, са около сто, а общо учещите в университета са 23 100. Депутатът допълни и, че  преподавателите са общо  1700, от които около 200 подкрепят протеста. "Ние говорим за 25 хил. срещу 200-300 души", поясни Добрева. Тя бе категорична, че не се отрича правото на всеки да протестира, което е изконно и характерно за демократичното общество, в което живеем. По думите и обаче това, което смущава в дадената ситуация, е, че се налага малцинството над мнозинството и се оказва, че университетите се превръщат в политически територии за сблъсък.

Според нея, би следвало да се удължи учебният семестър, тъй като един семестър отговаря на определени седмици, които задължително студентите трябва да участват в учебния процес и да покрият определени кредити. "Дипломите, които получават, трябва да отговарят на високо качество, което се гарантира именно чрез тези формални принципи. Нормално е решението на академичните съвети да бъдат удължени седмиците, в които се учи, с времето, което е пропуснато", заяви депутатът. По думите на председателя на образователната комисия, друг проблем е как ще бъдат компенсирани таксите. Според нея, тъй като това не е по вина на академичния съвет, може би те ще бъдат увеличени, но това предстои да се обсъжда.

Тя коментира, че това, което наблюдаваме в последните дни е, че постепенно този протест, от чисто студентски и спонтанен израз на несъгласие със съществуващи порядки, изведнъж започва да се променя. По думите и в социалните мрежи се носи натрапчиво повтарящ се слух, че тези протести са субсидирани от определени кръгове около г-н Прокопиев. "Това до момента не е опровергано. Дано настина да не е така", заяви Добрева. Според нея изходът от ситуацията е в това, което са направили академическите ръководства. "Никой не може отвън да се намеси директно и било наистина абсурдно да се очаква, който и да било да действа от вън. Това е нарушение на законите на държавата", заключи Ваня Добрева.