Таско Ерменков: Наясно съм, че зад всяко име, което ще разглеждаме, стои човешка съдба

Дали има "калинки" или не - усеща всеки българин, когато отиде в администрацията

Дали има "калинки" или не - усеща всеки българин, когато отиде в администрацията. Има много причини за назначение, които съществуват извън нормалните изисквания за професионализъм. Това обаче не трябва да се свежда до ежедневни клюки. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и председател на Временната комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавата и администрацията и в други структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013г. Таско Ерменков. По думите му това, което основно ще се цели, е да се изяснят причините, които дават достъп на некомпетентни кадри. "Нека да спрем с "калинките" и всички други, които не са ни виновни за това, което се случва в държавата. Не трябва обаче и непрофесионалисти да заемат места, които влияят върху живота", категоричен бе депутатът. Той поясни, че се започва с август  месец 2009 г. и срокът на проучването е до март месец 2013г., но ако в хода не тези проучвания се окаже, че и след това има фрапантни назначения - те няма да бъдат скрити. Ерменков обаче подчерта, че в тези проучвания, които ще бъдат направени, това, което може да поеме като ангажимент е те са обективни и да не се превръщат в "лов на вещици". "Наясно съм, че зад всяко име, което ще разглеждаме, стои човешка съдба", каза още той.

Румяна Желева и Юлиана Иванова са най-големите "калинки" на ГЕРБ

Ерменков подчерта, че комисията няма да се занимава с политическите назначения на политическо ниво. По думите му темата на комисията, поне до колкото зависи от него като неин председател, ще бъде идентифицирането на онези причини, които водят до кадруването на принципа "наши и ваши".  Попитан кои, според него, са най-големите "калинки" от управлението на ГЕРБ, той каза, че такива са Румяна Желева, предложена за еврокомисар, Юлиана Иванова председател на ДКЕВР, но повече ще може да каже след края на проучванията.

Помолен да коментира студентските протести и исканията им, той попита, какво ще се случи с Република България, ако има избори сега. "Нещата в държавата са на ръба и на бюджет, и на приходи, и на състояние, и на администрация, в това число и това, с което ще се занимава комисията. Не е ли хубаво да успокоим страстите, особено след като според всички социологически проучвания ще повторим картинката", заключи Ерменков.