Платформата на БСП за европейските избори защитава българските интереси в рамките на ЕС

Мар 24, 2009 Новини БСП 0 1311

Корнелия Нинова: БСП изразява воля и възможности за още един мандат   Одобреният от ръководството на БСП проект на платформа за предстоящите европейски избори стъпва на Манифеста на ПЕС и защитава както интересите на ЕС, така и специфичните интереси на страната ни

Корнелия Нинова: БСП изразява воля и възможности за още един мандат

 

Одобреният от ръководството на БСП проект на платформа за предстоящите европейски избори стъпва на Манифеста на ПЕС и защитава както интересите на ЕС, така и специфичните интереси на страната ни. Това заяви секретарят на ИБ на партията Кристиан Вигенин на днешната пресконференция. Като  основен акценти в програмата Вигенин открои икономическото развитие и борбата срещу световната финансова и  икономическа криза. Сред важните приоритети, които евродепутатите от БСП ще защитават в следващия петгодишен мандат той посочи още използването на ядрената енергия, проектите за гарантиране на енергийна сигурност и независимост на България, допълнителните компенсации за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", подкрепа за строителството на АЕЦ "Белене", борба за премахване на ограниченията за работа на български граждани в страните-членки от ЕС.

Евродепутатът коментира, че българските евродепутати от групата на ПЕС са направили много за страната ни в областите - енергетиката, използването на кирилицата като официална азбука, регионалното сътрудничество, защитата на българското гражданство, премахването на ограниченията за работа на българските граждани в чужбина и др. Благодарение на нашата намеса понеделникът след православния Великден стана официално неработен ден, отбеляза Вигенин.

По думите на секретаря на БСП ПЕС е тази, която неизменно е подкрепяла членството на страната ни в ЕС, за разлика от ЕНП. Полезното представителство на България е това на българските социалисти в ЕП. Заедно с това ние имаме нужда от една силна левица в ЕП, категоричен беше Вигенин.

Международният секретар на БСП съобщи, че следващия вторник се предвижда ръководството на партията да одобри платформата за европейските избори и да разгледа платформата за изборите за Народно събрание.

БСП изразява воля и възможности за още един мандат, каза от своя страна говорителят на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че БСП предлага изборите за национален парламент да се проведат през първата седмица на юли. Утвърдени са 15 управленски проекти, които да бъдат изготвени за следващ мандат  в областите макроикономическа и финансова стабилност, социална политика, образование и наука, здравеопазване, икономика, земеделие, гори, околна среда, регионално развитие, правосъдие и вътрешен ред, култура, развитие на спорта и младежка политика, еврофондове и транспорт. Нинова посочи, че са сформирани работни групи, които до 15 април трябва да изготвят управленските проекти и те да бъдат одобрени от Националния съвет на БСП до 15 май. В общата работна група, която ще обобщи проектите ще участват: Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Петър Димитров, Михаил Миков, Атанаска Тенева, Емилия Масларова, Ангел Найденов.

Нинова припомни, че в последната седмица са внесени 16 различни изборни закона, „някои, от които са твърде крайни и екзотични". При гласуванията на законовите промени в пленарна зала БСП ще държи на преференциално гласуване с бариера от 10%, без тя да е задължителна, намаляване на кампанията на 21 дни.

БСП е против премахването на тъмните стаички за гласуване. Държим на тайната на вота и на тайната на гласуването, заяви Нинова. БСП се обявява и против електронното гласуване, поради липса на време и липса на гаранции за сигурността на такъв вот, както и против регионалните преброителни центрове. Държим на мажоритарния вот, заяви говорителят на БСП. По думите й, ако не се приеме мажоритарното гласуване, то БСП ще настоява за чиста пропорционална листа без преференции.