Антон Кутев: Бойко Борисов не е в НС, защото го е страх

Има един човек, който трябва лично да отиде в прокуратурата след този доклад и той се казва Бойко Борисов

Има един човек, който трябва лично да отиде в прокуратурата след този доклад и той се казва Бойко Борисов. Това заяви по време на дебатите в парламента Антон Кутев, народен представител от ПГ на КБ и член на  Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г. включително да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и Министерството на отбраната. „Поканихме Борисов да дойде на заседание на комисията и да отговори на въпросите. Той не само, че не дойде, но го няма и сега в залата. Има ли някой, който да се съмнява, че „Бистришките тигри” са летели с подписа на Бойко Борисов? Аз не се съмнявам. Защо не е тук да ми отговори носени ли са сакчета или не? Защото го е страх”, каза Кутев.

„Там, където институциите са се грижели за правовия ред, каквато е била президентската по това време,  се знае кой е пътувал. Там, където някой се е опитал да покрие всичко това и да направи така, че да не се знае кой е пътувал, законът на мълчанието е твърд. Докато не изясним кой е пътувал, ще стоят и въпросите”, добави депутатът.

„С участието си в тази комисия разбрах, че  част от полетите са били незаконни. Законът и правилникът на Авиоотряда ясно определят правилата, по които може да се лети.  Футболни отбори, частни фирми, собственици на издания и други хора не могат. Втората част е, че плащането е недостатъчно. Когато са искани пари от външни институции, те са били недостатъчни. Проблемът е, че е изчислено по начин, по който са изразходени 150 или 200 лева, а той е дал 100. Някой от администрацията не си е свършил работата. Бюджетът е бил ощетен с 1 млн. или 0,5 млн. лв.  Това е нещо, което не можахме да установим до сега, но във всеки случай е злоупотреба в изключително големи размери. Остава да разберем кой е ощетил националния бюджет. Има един единствен отговор. Човекът „Кой” е същият този, който отговаря и поръчва. Авиоотряда в този момент е бил на подчинение на Бойко Борисов”, заяви Антон Кутев. Той уточни, че има поръчки, които са правени преди, а и такива след полета и те пак са извършени с подписа на Бойко Борисов. „Този доклад трябва да отиде в прокуратурата, където се надявам да установят нещата, които ние не успяхме да си изясним. Знае ли се защо са пътували и какво са пренасяли?”, попита Кутев.

Според Кутев този, който трябва да отговори е един добър приятел на Пеевски, защото когато е летял със самолетите, Бойко Борисов е бил в отлични отношения с Пеевски. „Питахме шефа на НСО, шефа на ВИП-а на летището, шефа на Авиоотряда, шефа на летището и никой не знае кой е пътувал”, заключи Антон Кутев.