Красимир Янков: Бюджет 2014 е елемент от обещанията на БСП

Nov 13, 2013 Новини БСП 0 1173

Бюджет 2014 е най – социалният за последните десет години

Бюджет 2014 е най – социалният за последните десет години. Като проблемно място в него може да се определи недостигът на средства, за да се осъществи реформа в някои от секторите, които се нуждаят от такава. Една от тях е здравеопазването. Това заяви Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на „Радио К2”. По неговите думи, от КБ са наясно за напрежението в различните социални групи, но разчитат на разбиране, че такива са реалностите. Той допълни, че основните приоритети в бюджета са здравеопазването и образованието, както и конкретни мерки за отделните региони. „Кабинетът, в синхрон с партиите, които го подкрепят, са дали заявка, че бюджетът ще е със социална насоченост и е насочен към всеки отделен български гражданин“, каза Янков. Според него всяко българско семейство, дори и с малко, ще усети грижа от страна на държавата. „Бюджет 2014 е елемент от това, което БСП са предложили по време на предизборната кампания да бъде осъществено“, заяви народният представител.

Зад радикализирането на протестите стои опозицията

Красимир Янков изрази мнение, че социалните мерки засягат и протестиращите, но те или не могат адекватно да ги оценят, или са силно ангажирани към отделни партии. „БСП досега три пъти е печелила доверието на избирателите, но когато тяхното предпочитание се е насочвало към друга политическа сила, винаги е уважавала вота на суверена. Натискът срещу парламента и кабинета е опит да се блокира изпълнението на програмата за подобряване благосъстоянието на гражданите“, допълни той.

Според народния представител от КБ зад радикализирането на протестите стои опозицията.  „ГЕРБ имат интерес да има напрежение както сред гражданите, така и сред институциите  на България и това не помага за нормализирането на средата, в която работи българският бизнес“, обясни той. Янков заяви, че протестиращите вчера не са били толкова много, но са били подкрепени с хора, докарани от различни части на страната, което навежда на мисълта за опит за метеж. По неговите думи сред протестиращите не е имало и много студенти. Според Янков българските студенти се употребяват и това трябва да бъде разследвано и да стане достояние на българската общественост. „Сценарият включва и манипулиране на общественото мнение в световен мащаб“, допълни той. Красимир Янков изрази надежда, че мерките, които кабинетът предприема за подобряване на положението, ще бъдат разбрани от по – голям брой български граждани. Той добави, че заедно с колегите си е получил много обаждания от поддръжници на кабинета, които негодуват от случващото се на жълтите павета и са в готовност да дойдат и да подкрепят и правителството, и парламента.

Деструкцията в обществото е настъпи след 2009 година

Красимир Янков припомни, че след 2001 година в България е имало едно нормализиране на средата, но в момента се изпитват трудностите, предизвикани от четиригодишното управление на ГЕРБ. Според него деструкцията в обществото е настъпила след 2009 година и това е довело до връщането ни във времето, когато съседи са се мразели на политическа основа. „В момента трябва да се реши по какъв път ще вървим - пътя на конфронтацията и омразата или пътя на нормализиране на процесите“, попита той. Според Красимир Янков това нормализиране може да започне с една твърда позиция на изпълнителната власт за изпълнение на ангажиментите и неподдаване на натиска.