Изказване на председателя на ПГ на КБ и лидер на БСП Сергей Станишев в НС

Nov 14, 2013 Новини БСП 0 805

Бюджетът е най-важният закон, който приема едно правителство

Бюджетът е най-важният закон, който приема едно правителство. Той е цялата концентрация на политиката, която залага едно правителство за развитие на държавата - икономическо, социално и във всеки един сектор. Това е дискусията с най-висш политически характер. Аз си спомням в предишните години, действително винаги ни се казваше, че "този бюджет на Дянков е безалтернативен". Това беше политиката на ГЕРБ - казваха, че няма друг път и няма друг начин за правене на политика. Няма как да не започнем тази дискусия с наследството, защото бюджетът за 2014г. стъпва на това, какво правителството е заварило след управлението на ГЕРБ и няма как да не задам, любимия в последните седмици и месеци въпрос: Кой? Кой похарчи 4 млрд. от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. нов дълг? Кой? Кой докара макроикономическата картина на минус 8 млрд. лв.? Бойко Борисов, Симеон Дянков, цялото правителство на ГЕРБ. И още един подвъпрос. Кой открадна 1,4 млрд. лв. - пари за българското здравеопазване? Взеха този резерв, предвиден за реформи, именно на системата на здравеопазване и ги опоскаха. И какъв е ефектът от всички тези нови заеми и харчене на резерва? Някой стана ли по-богат в България? Сигурно. Виждам по реакцията и познавам кой. Същите тези, които четири години твърдяха, че не е възможно различно управление.

Сега вече обсъждаме един нов и различен бюджет. Той показва, че различна политика е възможна. Tова стана ясно още в първите месеци на работата на кабинета на г-н Орешарски, защото на преден план бяха изведени два приоритета - как да възродим икономиката, да спрем рекета над бизнеса, държавата да се издължава на време за поръчки, които сама е направила и второто изключително важно нещо -  как да се помогне на хората, които са най- бедни, как да се помогне на хората, които имат нужда от енергийни помощи, на майките с деца, на децата с увреждания. Всичко това беше направено още в първите месеци с конкретни действия и разходи. Тази политика продължава много по-отчетливо и видимо в бюджета за 2014г.

Първият приоритет, който е изведен пред скоби и който засяга дейността на всеки един сектор и на всяко министерство, е възстановяване на икономическия растеж, защото без това няма как да се решат всички други проблеми. Затова се създава и този фонд за инвестиции за регионално развитие, за да може хората на територията на страната, във всички области, да почувстват отношение на държавата и да се създават работни места чрез инфраструктурни проекти.

Във връзка с това е и амбициозната програма за приходи. Ако беше подходило, както подхождаше г-н Дянков и предишното правителството, правителството нямаше да заложи 1, 4 млрд. лв повече приходи в бюджета.  Това е трудна и амбициозна задача и се прави в името на възстановяване на икономиката и най сетне преодоляване на ниските постъпления, които се констатираха в последните години, в резултат от мащабна контрабанда, източване на ДДС и неплащане на акцизи, което имаше политически чадър.

В разходната част има очертани три ясни приоритета, защото няма как всички натрупани болежки и проблеми на страната да се решат с един бюджет. Но не се  подхожда по начина на кърпеж и даване по малко на всеки, колкото да съществува в обществените и социалните системи, а се прави реален опит да се изведат и да се реализират тези приоритети.

Първият и основен мотив за КБ да подкрепи този бюджет е размразяването на социалните плащания. Четири години Борисов казваше: "затягайте коланите". Четири години замразиха и социална помощ, и майчински, и пенсии, и всичко, що имаше социален характер. В момента ни се предлага бюджет с най-висок дял разходи за социална политика от 2005г. насам, за последните десет години - с възстановяване на Швейцарското правило, с увеличаване на обезщетението за отглеждане на деца до две годишна възраст, с много други ясни и конкретни социални мерки, които трябва да помогнат на българите в нужда, за да знаят, че държавата има отношение и грижа към тях.

Вторият основен приоритет е образованието. С реални 100 млн. лв, допълнителни средства  за възстановяване на българското образование. Беше много цинично представители на ГЕРБ да говорят за загриженост за науката и образованието, след като разходите на БАН бяха орязани с 20 млн. лв. и сега виждаме обратната посока. 

И третият реален приоритет, който личи в този бюджет, е залагане на средства за по-балансирано регионално развитие. Създадохте пропаст между столицата и България. Сега ще се стремим тази пропаст постепенно да намалява.

Поради всички тези причини КБ ще подкрепи този бюджет, като основна стъпка за промяна на политиката на държавата, за икономическо възстановяване, за социална ангажираност и грижа, и за балансирано регионално развитие.