Сергей Станишев: Защо години наред ГЕРБ не е отговаряла на критиките на ЕК

Nov 14, 2013 Новини БСП 0 1205

Това, което стана ясно от информацията, предоставена от вицепремиера Зинаида Златанова е, че в резултат на престъпно бездействие, неглижиране и сериозни предупреждения от ЕК за нередности при провеждане на обществени поръчки при методиката на налагане на корекции, има сериозни рискове към България да бъдат наложени санкции

Това, което стана ясно от информацията, предоставена от вицепремиера Зинаида Златанова е, че в резултат на престъпно бездействие, неглижиране и сериозни предупреждения от ЕК за нередности при провеждане на обществени поръчки при методиката на налагане на корекции, има сериозни рискове към България да бъдат наложени санкции. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, от парламентарната трибуна. Той бе категоричен, че трябва да се знае, кой носи отговорност за това престъпно бездействие, какви мерки са предприети от правителството, „защото възниква логичният въпрос - защо в продължение на години нищо не е предприемано от българското правителство, оглавявано от г-н Бойко Борисов, за да се отговори основано на тревогите, препоръките и критиките на ЕК”. Според Станишев позата на щраус, заровил глава в пясъка, не помага на България. „Както не помага и позата на противопоставяне с ЕК, някои чиновници или представители на изпълнителната власт да й обясняват, че тя не си разбира от работата. Възниква и въпросът за саботаж от чиновници, назначени от ГЕРБ, които са криели писма от ЕК, които не са предприемали действия на гърба и за сметка на българските данъкоплатци с потенциален риск”, каза той.

Председателят на ПГ на КБ заяви, че изключително важна е информацията, предоставена от Зинаида Златанова за това какви спешни мерки са предприети от страна на изпълнителната власт, за да покажем сериозно отношение към критиките и опасността да бъдат наложени санкции на България. „Този въпрос засяга българските данъкоплатци. Общите приказки не помагат на никой. Тази тема не бива да бъде затваряна, а ако има сериозно проблеми , трябва да се вземат мерки от страна на правителството”, обясни той.

„Призовавам правителството в най-скоро време да предприеме необходимите мерки, за да знаят нашите европейски партньори и българските данъкоплатци, че европейските средства се изразходват прозрачно, по правила и, че няма да има негативна реакция срещу България. Трябва да се възложи на правителството да коригира проблемите, които са създадени по време на управлението на ГЕРБ по отношение на начина на изразходването на европейски средства, за да прекъснем лошите порочни практики, констатирани от ЕК”, заключи Сергей Станишев.