Румен Гечев: За доброто на държавата няма бюджет „Дянков“, а Бюджет 2014

Nov 14, 2013 Новини БСП 0 993

Партия ГЕРБ уволни Дянков имено заради неговия бюджет

Партия ГЕРБ уволни Дянков имено заради неговия бюджет. За доброто на държавата вече няма Бюджет „Дянков“, а има Бюджет 2014, който е социално ориентиран. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм Румен Гечев в ефира на БТВ. Той подчерта, че народните представители ще могат да гласуват за бюджет на икономически растеж. „Освен, че бюджетът ще се стреми да стимулира икономиката, той е социален и една от мерките в него е увеличаване парите на пенсионерите. Въпросното увеличение ще бъде факт от 1 юли 2014 г., като ще се върне и Швейцарското правило, което засяга акумулирането на средствата за пенсионерите. Връщането му означава размразяване на средствата, а не замразяване, както бе при управлението на ГЕРБ“, подчерта той. 

Цветанов е шампион по подслушване

По отношение на средствата за подслушване в Бюджет 2014, Гечев обясни, че парите за тази дейност са били намалени. Той посочи, че по време на управлението на ГЕРБ сумата, предвидена за това, е била 100 млн. лв., а сега - 40 млн. лева. Експертът отговори на въпрос в студиото, защо сумата за подслушване в Бюджет 2014 е увеличена от 20 на 40 милиона лева така: „Как от 100 милиона лева при Борисов, при предвидени сега 40 млн. лева в бюджета за 2014 г., средствата били увеличени двойно? Това е доста интересна интерпретация на сумите“. По думите му не е вярно и твърдението, че средствата за ДАНС се увеличават с 30%. „Като обща сума, бюджетът на ДАНС и ГДБОП е намален, като намалението се отнася и за подслушването. Когато се говори за подслушване обаче, трябва да се знае, че не някой друг, а г-н Цветанов е шампион по подслушване“, заяви проф. Румен Гечев.

Атаката на протестиращите пред НС е опит за метеж

Помолен да коментира протестите, Румен Гечев изрази мнение, че атаката на протестиращите, в опита си да преодолеят загражденията и да влязат в парламента, може да се окачестви като опит за метеж. „Действията на полицията, в защита на конституционния ред и парламентаризма в държавата, бе в рамките на Конституцията и закона“, посочи той. Според него опитът да се проникне в парламента вчера е организиран от тези, които са получили 37 гласа на миналите избори, и не са влезли в парламента. „По-основателни обаче са съмненията, че протестите са подкрепени от партията, загубила властта, а именно ГЕРБ“, каза още Гечев.