Валери Жаблянов: Случаи, като този с Мишо Бирата, са причина за недоверието в институциите

Nov 22, 2013 Новини БСП 0 908

От вчерашното обсъждане в НС се стигна до извода, че основната причина за критиката и липсата на доверие към политическите и държавните институции е нарушаването на основни принципи на законността

От вчерашното обсъждане в НС се стигна до извода, че основната причина за критиката и липсата на доверие към политическите и държавните институции е нарушаването на основни принципи на законността. Случаят с Мишо Бирата беше особено характерен за това. Това заяви в ефира на TV7 Валери Жаблянов, народен представител от ПГ на КБ и член на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт. Той обясни, че комисията, на която той е член, се създава, не за да се занимава с разследване и не може да замени държавните органи, а за да обърне внимание на българските институции, включително и на българския парламент, на един основен акцент и проблем - въпроса за законността. По негово мнение сме живели в една ситуация, на един голям властови произвол, който е създал допълнително негатив в българското общество и усещането за всепозволеност на властта, като то е породило сегашното напрежение.

"В предишния мандат имаше много случаи, които бяха в пълен разрез и с Конституцията, и със законите на страната. Не говоря за личния стил на мин.-председателя от предишния мандат, който живееше с усещането, че се намираме в една министърпредседателска република", поясни депутатът. Той подчерта, че има поредица от случаи, не само този, когато в МС или в тесен, нерегламентиран състав, са се взимали решения за съдебната власт, за това кой да бъде обвинен, на кой да бъдат повдигнати обвинения, къде да бъде изпратен.

 

Първата цел на комисията е установяването по безспорен начин автентичността на записа

Народният представител от КБ обясни, че комисията тепърва ще започне работа, а съставът й е избран на паритетен принцип - по 3-ма представители от всички парламентарни групи, включително и от ГЕРБ. Като първа нейна цел, Жаблянов посочи установяването по безспорен начин автентичността на записа. Той се съгласи, че това в голяма степен е работа на службите, но припомни, че тогава те са се намирали под определено лично управление. "Една комисия не трябва да преслушва технически записа, а да установи дали българските институции, включително службите по това време, са си свършили съвестно и, както повелява закона, работата,  без да са принуждавани да стигнат до едни или други изводи", каза още той.

Жаблянов подчерта, че временната комисия няма да се занимава с обвинение, а с работата на институциите. "Затова се прави една комисия и така е по цял свят и мисля, че е крайно време и в България така да стане", категоричен бе той. Депутатът подчерта, че не сме в обикновена политическа ситуация и всички в България са заинтересовани тези случаи да получат своята санкция, включително и законодателна.

 

 

Няма спор, че става въпрос за политически чадър

По думите му, в този случай безспорно става дума за политически чадър и предстои да се установи мотивацията за действие на институциите в една или друга посока. Помолен да коментира смисъла от подобни комисии и очаквания резултат, Жаблянов отговори, че това зависи от повода, по който се сформира и целите, които си поставят. "Ако целта на една парламентарна комисия е да докаже недоказуемото или да омаловажи политическия противник, тя няма голямо бъдеще. Ако обаче тя се създава, за да акцентира върху необходимостта от спазването на закона, върху това, че парламентът е висшият орган в българската държава, а не мин.-председателят, че колективното политическо решение в случая е по-добро от едноличното и от едноличната власт, тогава има смисъл от тази комисия", поясни народният представител. На въпрос дали ще има такава комисия за Христо Бисеров, той отговори, че когато се съберат достатъчно данни след протичащото разследване, не е изключено да има такава.

Той изрази мнение, че времената комисия, от която е част, няма морални функции, а трябва да упражни институционален контрол, но ако по време на разследването има обстоятелства или факти, които не са били взети предвид от институциите, комисията ще обърне внимание. В заключение той заяви, че след изтичане на срока на работа на комисията, който е два месеца, тя ще излезе с доклад и няма проблем той да бъде обсъден и публично.