Георги Пирински: „Бъдещето на България зависи от резултатите на предстоящите избори”

"Засега страната ни запазва своята икономическа стабилност"   „Докато съседните на България страни са принудени да режат разходи за публичната сфера, а това означава да има по-малко пари за образование, за здравеопазване

"Засега страната ни запазва своята икономическа стабилност"

 

„Докато съседните на България страни са принудени да режат разходи за публичната сфера, а това означава да има по-малко пари за образование, за здравеопазване... и въпреки всичко не са в състояние да се закрепят, а сключват заеми с МВФ, с ЕС, то засега България запазва своята стабилност  на икономиката и на банковия сектор. Всяко омаловажаване на тази разумна политика на правителството е недооценяване." Това заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на среща с жители на Пазарджик в зала"Устрем" на Младежкия дом. Пирински допълни, че страната ни все пак изживява нелесен момент и всеки трябва да оцени добре това, което има, да не се настройва критикарски и разрушително, а да си даде ясна сметка  какво e постигнала България за последните 4 години."Едновременно с това трябва да видим тревогата, която се засилва у хората във връзка със закриването на работни места, замразяване на производства и намаляване на възнагражденията", допълни Пирински. Той  направи паралел между сегашната предизборна ситуация  и тази от 2001 година. Той посочи, че и тогава, и сега нови партии са давали и дават знак, че трябва да им се даде шанс, но „сега се вижда какъв е резултатът от това и какво е положението им, защото въпросните медийни герои са участвали в танците един сезон", образно сравни ситуацията отпреди 8 години парламентарният шеф. Той смята, че всеки ,тръгнал да се явява на избори, трябва да бъде достатъчно отговорен пред своите избиратели, а да не разчита на медийния шум в предизборната кампания. Според него БСП правилно е поела ориентир към „пълноценна социална държава", която ще насърчава честния труд, светлия бизнес и предприемачеството и затова управлението, за което говорим, ще трябва да са ангажира със сериозни и нелеки методи. Бюджетната политика, смята председателят на Народното събрание, трябва да се обърне към най-острите социални проблеми и язви, защото в обществото ни има много бедни,  изолирани и изхвърлени слоеве от обществения ни живот. Пирински поясни, че това предизвикателство не се решава лесно дори от успели държави, затова на БСП и Коалиция за България е необходима обществена подкрепа, мерило за която ще бъдат резултатите от предстоящите парламентарни избори и тези за членове на европейския парламент.  
Присъстващите на срещата пазарджиклии имаха възможност да зададат въпросите си към представители на управляващата коалиция, към народните представители и депутатите от БСП. Пръв говори министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който представи информация за отпуснатите пари за инфраструктурни проекти и ремонти на пътища в региона. Министър Мутафчиев припомни, че валутният резерв в края на 2008 г. на страната ни е бил 24,9 млрд.лв., а 8, 4 млрд.лв.е  бил фискалният резерв за сравнение с 2005 г., когато вторият е бил 4,4 млрд.лв. Транспортният министър коментира, че малко страни могат да се похвалят с такава финансова стабилност, която нарежда България на трето място в ЕС. Преките чуждестранни инвестиции са в размер на 19,660 млн.евро. На срещата в Пазарджик присъстваха още  Весела Лечева, председател на ДАМС, Весела Господинова, зам.-министър на транспорта, зам.-министърът на икономиката Явор Коюмджиев, Баки Хюсеинов, съветник на министъра на труда и социалната политика, както и народните представители Иван Георгиев, инж.Марко Мечев, инж.Костадин Кобаков, Донка Михайлова и Георги Юруков. Представителите на правителството, депутатите и председателите на държавни институции тръгнаха по общини след срещата си в областния град.