Сергей Станишев: Влезте в ролята на демократична опозиция, а не на партизани

Дек 06, 2013 Новини БСП 0 1209

Дебатите, които вървят в момента, са много по-разумни и конструктивни, дори в критиката към Мая Манолова, зам

Дебатите, които вървят в момента, са много по-разумни и конструктивни, дори в критиката към Мая Манолова, зам.-председател на НС.  Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и ПГ на КБ, от парламентарната трибуна. „Действително парламентаризмът е сърцето на демокрацията и е важно да имаме работещ парламент, политически дебати, сблъсък на идеи и хората да могат да видят различните политики и алтернативи. За съжаление, предишните 4 години видяхме точно обратното на това, към което вие сега призовавате. Последните 4 години парламентът беше превърнат в една изтривалка на изпълнителната власт и в изпълнител на еднолична воля на човек, който се държеше като нещо средно между фюрер и кръчмар. И този тон се държеше в българския парламент”, допълни той. Станишев припомни, че бившият премиер е назовавал всички народни представители „безделници” и според председателя на БСП, това е било не само стил и отношение, но и съдържание на политиката в предишните години. „Проблемите, с които сегашният парламент се сблъсква, са пряко следствие на един прост политически факт, че парламентарната сила, която е първа по воля на избирателите, независимо от това по какъв начин са постигнати гласовете, отказа да признае резултатите от парламентарните избори. От първия ден отказа да влезе в ролята, която избирателите са отредили на партия ГЕРБ”, каза председателят на КБ. По неговите думи опозицията има свещено право да отстоява своите виждания, „но ние виждаме, че всъщност единственото съдържание и цел на ръководството на ПГ на ГЕРБ е да деструктурира парламента, да покаже, че това е неработещ парламент, по простата причина, че двама души не са власт”. Той е на мнение, че това е истинската причина за влизане и излизане от зала и постоянния опит да се провали кворумът. „Г-н Борисов заяви публично, че работата на опозицията е да пречи и за съжаление виждаме този стил на поведение и на парламентарна практика”, каза той. По повод мотивите на искането за предсрочно освобождаване на Мая Манолова от поста, Станишев заяви, че е абсолютно невярно, че опозицията не е имала възможност да участва в дебати. „Миналата година, 2012г, по Закона за държавния бюджет на Република България, общо дебатите са продължили 10 часа и 50 мин, когато вие сте били управляващи. Ние обсъждаме в момента държавния бюджет на второ четене вече 3 дни, като имаме предвид, че 2 дни се обсъжда чл.1. Вчера парламентът работеше от 9 сутринта до 23:30 часа. Искате да кажете, че в това време вие не сте се изказвали?”, попита той и каза, че това е пълна манипулация. Станишев бе категоричен, че няма да мине да не се приемат бюджетът и важни закони.

„Много неудачно сте използвали термина за политическа борба от сталинградски тип, защото всъщност поставяте себе си в ролята на германците през 1942г, атакувайки Сталинград. Миков, Манолова и проф. Имамов, защитават парламентаризма срещу непарламентарни средства и начини да се дестабилизира българското Народно събрание. Когато има опити не за мирни протести, а за щурм на парламента и когато знаем, че подстрекателите и организаторите в много случаи са непосредствено ръководителите на вашата парламентарна група,  няма как това да бъде толерирано и възприето”, категоричен бе председателят на КБ.

Сергей Станишев се обърна към вносителите на това предложение с думите: „ПГ на КБ няма да подкрепи вашето предложение. Убеден съм, че и мнозина от вас няма да гласувате искрено за отстраняването на г-жа Манолова и искам да ви призова да влезете в ролята на демократична опозиция, а не на партизани, които водят война срещу българския парламент. Предлагам да излъчите ваш представител в ръководството на българския парламент, за да участвате конструктивно в работата на ръководството и да влияете много повече, отколкото сега. Върнете се и към идеята, която ние предложихме през септември. Тази протегната ръка остава. Да изработим заедно приоритетите на НС и заедно да търсим решения. Може да започнем с пакет антимонополни закони, 5 на брой, от които българските граждани и производител се нуждаят. Покажете, че можем да работим заедно в името на България”, заключи Сергей Станишев.