Димитър Горов: Странна амнезия е обхванала ГЕРБ

Дек 06, 2013 Новини БСП 0 1159

Странна амнезия е обхванала ГЕРБ, за да говорят в момента, че КБ и сегашното мнозинство търсят противопоставяне на различни групи, при положение, че цял мандат противопоставяха лекари на пациенти, земеделските производители, от едната страна зърнопроизводителите от другата животновъдите

Странна амнезия е обхванала ГЕРБ, за да говорят в момента, че КБ и сегашното мнозинство търсят противопоставяне на различни групи, при положение, че цял мандат противопоставяха лекари на пациенти, земеделските производители, от едната страна зърнопроизводителите от другата животновъдите. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по бюджет и финанси Димитър Горов. По думите му от това, което се случи вчера в парламента, изключително неприятното е, че практически от бюджета не се чу нищо. Той се съгласи, че подробностите по бюджета явно вече са ясни, но подчерта, че два дни дебатът е вървял изключително трудно. "Факт е, че дори предишния мандат, когато сме предлагали алтернативи, не сме прекалявали с процедурите. Винаги опозицията трябва да каже какво различно вижда по отношение на бюджета", каза още депутатът.  Той подчерта обаче, че БСП никога не си е позволявала повече от един-двама човека да покажат алтернатива по тази тема, за разлика от вчера, когато е имало текстове, членове в републиканския бюджет, по които ГЕРБ са имали по 15-20 предложения и всеки от тях е излизал и е повтарял едно и също. "Това налагаше от време на време да правим процедури за прекратяване на дискусията", категоричен бе Горов. По думите му в този бюджет обаче ГЕРБ не предлагат алтернативи, а са направили един сбор от предложения за разходната част и са ги адресирали към тези 500 млн. лв., които са предвидени за инвестиционни разходи в републиканския бюджет за 2014г.

ГЕРБ се притесняват, че парите за общините ще се разпределят както по време на техния мандат

"ГЕРБ разпределяха парите между 7-8 общини в държавата и 1,1 млрд. лв. се разпределяха само с подписа на Бойко Борисов. Затова сега те се притесняват, че и другите ще направят това. Напротив, тези пари ще бъдат разходвани по много по-прозрачен начин от когато и да е", обясни народният представител. Той поясни, че това ще бъде постигнато с ясни правила, ясно определени хора, които ще отговарят за разпределението на 500 млн. лв., отделени за целта, както и външни представители. "Трябва да има приоритети, които да гарантират растеж на икономиката. Всичко е на проектен принцип и това ще бъде оценка, която ще бъде публична. Ще има представители на гражданското общество и на синдикати", категоричен бе Горов.

Таксата върху ВЕИ-тата е стъпка към намаляването на цената на тока 

По думите му дебатът за цената на тока върви от февруари месец тази година, а и много преди февруарските събития. "Видимо е, че трябва да се направят определени действия за сваляне на цената на  тока. Таксата за ВЕИ-тата е едно от действията в тази посока" каза още депутатът. Той обясни, че не може да се каже точно с колко и какво ще бъде действието на тази мярка, тъй като процентното съотношение на цената на ВЕИ-тата в общия микс на тока не е толкова голяма, но това е една от стъпките. "В момента върви допълнителна дискусия в енергийната комисия с представители и на сектора за по-цялостно действие в тази посока", заключи Димитър Горов.