Куюмджиев: Когато се намалят цените на тока, ще се отпуши износът

Юни 08, 2013 Новини БСП в медиите 0 1271

  На министрите на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, ще им бъде възложено да изработят по- всеобхватна схема за получаване на енергийни помощи, обяви депутатът от ПГКБ Явор Куюмджиев в предаването „Факторът Кошлуков" по ТВ7

 

На министрите на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, ще им бъде възложено да изработят по- всеобхватна схема за получаване на енергийни помощи, обяви депутатът от ПГКБ Явор Куюмджиев в предаването „Факторът Кошлуков" по ТВ7. Той набеляза част от стъпките на управляващите, така че да се решат проблемите в сектора. Куюмжиев изтъкна това, че възможността повече хора да получават енергийни помощи е свързана с факта, че близо 60% от населението в страната са бедни и трудно могат да си позволят разходи за електроенергия. Депутатът обърна специално внимание на мерките за намаляване на цената на тока. Според Куюмджиев е необходимо да се намери нов начин за изчисляване на енергийния микс. Депутатът от Коалиция за България подчерта, че трябва да се водят разговори с ВЕИ-тата, с американските ТЕЦ-ове и с ЕРП-тата в посока намаляване на цените. „Факт е, че от 1 юли няма да се вдига цената на тока", каза Куюмджиев. Той обясни, че когато се намалят цените, ще се отпуши износът, който е много важен за събирането на нови средства. Депутатът от левицата изтъкна и промяната на начина, по който се избира ръководството на ДКЕВР.

По отношение на АЕЦ Белене, Куюмджиев отбеляза, че трябва да се направи анализ на ситуацията към момента и да се разбере точно колко бели са извършили бившите управляващи от ГЕРБ по този проект. „Договорът още е валиден.  Това е проект на бъдещето", каза Куюмджиев.

Депутатът от левицата коментира поведението на ГЕРБ в Народното събрание. „ГЕРБ правят нещо много грозно. Влизат сутрин в пленарна зала, за да се регистрират и да си получат надницата, след което ходят да пият кафета", възмути се Куюмджиев.