Антон Кутев: Държавното финансиране на партиите гарантира тяхната независимост

Юни 04, 2013 Новини БСП в медиите 0 1700

  Партиите са инфраструктурата на демокрацията, ние не можем без тях

 

Партиите са инфраструктурата на демокрацията, ние не можем без тях. Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев по време на дебат за финансирането на политическите партии в студиото на ТВ 7. По думите на Антон Кутев въпросът оттук нататък е дали партиите трябва да бъдат финансирани, както всяка друга инфраструктура в държавата, защото са полезни за страната и хората или трябва да бъдат оставени да се финансират сами.

Според Кутев вторият вариант е много по-лош, тъй като води до зависимости и натиск върху партийните структури. „Разбира се ние можем да им кажем: Взимайте си даренията откъдето си искате и се оправяйте сами, събирайте си членски внос, събирайте си дарения. Резултатът от цялата тази работа обаче ще бъде, че партиите ще станат в огромна степен зависими от бизнеса", категоричен е Антон Кутев.

Той даде пример с Алфатар, където за издръжката на структурата на партията са необходими 2000-3000 лв. „За 7-те общини това са 20 000 лв. Мога ли аз да отида при първия голям бизнесмен и да му кажа: Я ми дай 30 000 лева тази година. Той най- вероятно ще ми ги даде, но проблемът оттук нататък е, че моментът в който дойде реденето на листите за общински съветници бизнесменът ще каже - първо, трето и пето място за моите хора и тогава през партиите в тези избирателни органи ще влизат не хората, които по някакъв начин отговарят пред партията, а които отговарят пред съответния бизнес. Никой не печели от това!", категоричен е Антон Кутев.