Мая Манолова: Подготвяме комисия за имунитета на Цветанов

Юни 04, 2013 Новини БСП в медиите 0 1469

  Подготвили сме създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разгледа данните, предоставени от главния прокурор във връзка с искането за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов

 

Подготвили сме създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разгледа данните, предоставени от главния прокурор във връзка с искането за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов. Тази комисия ще бъде вкарана в пленарна зала утре като първа точка от дневния ред. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГКБ Мая Манолова в предаването "Лице в Лице" по bTV.

Прекратява се практиката парите да следват депутата

         Манолова коментира промените в правилника за дейността на Народното събрание. Тя отбеляза, че се прекратява практиката парите да следват депутата.  "Става дума за пари на данъкоплатците, които се дават, за да се субсидират партиите - те да развиват дейността си и да не бъдат зависими от корпоративни интереси. Това е смисълът партиите да получават субсидия от българската държава", обясни Манолова. Тя изтъкна намерението със Закона за бюджета да се намали държавната субсидия, която партиите взимат за всеки глас.

Въвежда се блиц парламентарен контрол за правителството

         Зам.-председателят на Народното събрание отбеляза, че броят на комисиите в парламента остава почти същия като в предишния мандат. "Народното събрание ще има нови, по- високи отговорности, свързани с контрола върху министрите", изтъкна Манолова и обясни, че по тази причина парламентарните комисии съответстват на профила на министерствата. Зам.-председателят на НС каза още, че предстои да се въведе и блиц контрол за членовете на правителството.

Специална комисия ще развива диалога между парламента и гражданите

         Мая Манолова обърна внимание на новата, комисия, която ще се създаде - за взаимодействие с гражданските организации и движения. "Там ще бъде двигателят на диалога с гражданите", подчерта зам.-председателят на НС. Манолова изрази благодарността си към всички граждански организации, които са направили предложения за промени в парламентарния правилник. "Огромна част от тези предложения са включени. Те бяха изключително полезни", добави Манолова. Тя подчерта, че е важно дневният ред на парламента да съответства на дневния ред на обществото.