Станишев: Министрите са в шок, ситуацията е по- зле от очакваното

Май 31, 2013 Новини БСП 0 1290

Първото ни действие е в подкрепа на майчинството и на децата

Първото ни действие е в подкрепа на майчинството и на децата. Ще има още такива мерки, обяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в сутрешния блок на НТВ. Лидерът на социалистите напомни за твърдите ангажименти както на Пламен Орешарски, така и на БСП -  да се увеличат средствата за отглеждане на дете до 2 години, да се помогне на повече хора с енергийни помощи, да има две тарифи за потребление на ток, да се подкрепят хората, които пращат децата си в първи клас. "Хората трябва да почувстват, че отношението на държавата се променя и има значение как живеят те", подчерта Станишев. Той изрази възмущението си от ГЕРБ, които доскоро имаха цялата власт, а едва когато са в опозиция предлагат социални мерки.

 По отношение на последните препоръки на ЕК, Станишев отбеляза че те на 80% съвпадат с ангажиментите от управленските приоритети на Орешарски, но има и някои разминавания.  Лидерът на БСП обясни, че ако се увеличи възрастта за пенсиониране например, ще се увеличи младежката безработица. "Трябва да се отчита и продължителността на живота", добави Станишев. Според него целта на т.нар. пенсионната реформа на ГЕРБ е била да се плаща на пенсионерите колкото се може по- малко.

 На въпрос за данъчната политика, председателят на БСП обяви, че при гледането на бюджета за следващата година, ще се търси облекчаване на хората с ниски доходи и ще се търси нулева ставка за тях. Станишев напомни, че Коалиция за България разполага с 84 мандата в парламента и няма как да не се съобразява с другите в Народното събрание.

 Станишев сподели, че вече е разговарял с някои от министрите за завареното в държавата. "Министрите са в шок и казват, че ситуацията е по- зле, отколкото са очаквали", изтъкна лидерът на БСП. Той напомни, че близо три години правителството на ГЕРБ живя от фискалния резерв, който наследи.  За последния месец от работата на кабинета Борисов обаче са похарчени 300 млн.лв. "Това е безотговорно към държавата и хората", възмути се Станишев. Той напомни още, че до март месец дупката в бюджета с бил 800 млн. лв. "Ситуацията в страната е трагична", каза още Станишев и добави - "4 години думата диалог и съгласие бяха заличени и заменени с думата "аз". Според лидера на БСП ще е необходимо сериозно усилие да се навакса в събираемостта, да се преструктурират разходи.

Лидерът на БСП коментира и ясните знаци, които Пламен Орешарски дава със структурата на кабинета си. Върховенството на закона например е изведено на преден план и затова вицепремиер е правосъдният министър. По отношение на вторият вицепремиер Станишев разкри, че това ще бъде силна кандидатура и знак към стопанската инициатива на хората. Според него идеята е да има вицепремиер, който да се занимава с цялостната бизнес среда и да отговаря и за административната реформа. "МВР се нуждае от сериозна реформa", каза Станишев. Според него първи приоритет на министерството трябва да е защитата на собствеността, живота и сигурността на хората. Според лидера на БСП трябва да има баланс между МВР и ДАНС. Станишев изтъкна още, че в кабинета на Орешарски има личности, които са високо уважавани в европейските институции. В тази връзка Станишев отбеляза, че има проблеми с усвояването на европейски средства и вместо темпът да се ускорява, се забавя. "До края на годината може да загубим 750 млн.лв. безвъзвратно. Сметката за некомпетентното управление, за калинките я плащаме всички ние", каза Станишев. Той подчерта, че за първи път имаме програмно правителство, което предстои да представи план за действие месец по месец.