Сергей Станишев: БСП получава шанс за доверие

Май 30, 2013 Новини БСП в медиите 0 1697

  Интервю със Сергей Станишев във вестник Труд   - Г-н Станишев, как се чувствате като човек, чиято мечта се е сбъднала - има програмен експертен кабинет с мандат на "Коалиция за България" и премиер Пламен Орешарски? - Разбира се, че чувствам вътрешно удовлетворение, защото преди много месеци заявих, че състоянието на държавата е толкова тежко, тя е толкова разрушена като институции и доверие в тях, икономиката е смазана, а хората живеят бедно, че само правителство, което не е теснопартийно, може да изведе България към стабилизация, развитие и справедливост

 

Интервю със Сергей Станишев във вестник Труд

 

- Г-н Станишев, как се чувствате като човек, чиято мечта се е сбъднала - има програмен експертен кабинет с мандат на "Коалиция за България" и премиер Пламен Орешарски?

- Разбира се, че чувствам вътрешно удовлетворение, защото преди много месеци заявих, че състоянието на държавата е толкова тежко, тя е толкова разрушена като институции и доверие в тях, икономиката е смазана, а хората живеят бедно, че само правителство, което не е теснопартийно, може да изведе България към стабилизация, развитие и справедливост.

- Но това се осъществи чрез регистрацията на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той каза, че ще бъде основният коректив на този кабинет.

- Да. И не виждам нищо странно в това. Нахалната теза на ГЕРБ и на Бойко Борисов за нова тройна коалиция е лъжа. Четири години лъгаха, продължават да лъжат и днес! Защо?! Единственото правителство, което е било избрано с подкрепата на Волен Сидеров, е правителството на Бойко Борисов. Не го забравяйте! Две години и половина това правителство на малцинството управляваше чрез твърдата подкрепа на Волен Сидеров. Поведението на г-н Сидеров днес е закономерно. Негов предизборен ангажимент беше да не допусне ГЕРБ във властта. Много ги е яд Борисов и Цветанов, че не играят по тяхната свирка. Но очевидно "Атака" не играе нито по тяхната, нито по нашата свирка. Те си имат някаква линия. Имаме много противоречия с тях като ценности. Но имаме и неща, по които очаквам подкрепа. Като промените в Наказателния кодекс по отношение на нападенията на лекарите. Какво предлагат ГЕРБ като алтернатива? Връщане назад, към статуквото и към още едни нечестни избори. Те организираха изборите, които искаха да касират. Областните управители на Борисов и шефовете на МВР на Цветанов искат да касират себе си.

- Антиевропейската линия на "Атака" не ви ли притеснява като президент на Партията на европейските социалисти?

- Ясна е програмата на кабинета "Орешарски". Вижте и ролята, която се дава на вицепремиера - имаме не силовак вицепремиер, който да гази и мачка. Имаме вицепремиер, който е и министър на правосъдието, защото върховенството на закона трябва да излезе на преден план. Г-жа Зинаида Златанова ще отговаря и за координацията по европейските фондове, където има гигантски проблеми, замитани под килима. Преди дни излезе вицепремиерът на служебното правителство с доклад за тежък риск до края на годината да загубим 750 млн. лв. Кой носи отговорност за това?! Затова правителството на Орешарски трябва първо да каже истината за реалното състояние на нещата. Кой докара страната до това състояние? Защо, след като ГЕРБ похарчиха 17 млрд. лв. повече за 4 години от "лошата" тройна коалиция, има обедняване.

- Искате да си върнете?

- Това не е реваншизъм. Истината не е реванш. Тя трябва да се знае и ако някой е сгазил лука, трябва да носи отговорност.

- За да осъществи реформи, правителството се нуждае от промяна на закони. А всеки ден работата на Народното събрание ще виси на косъм - депутатите на БСП и ДПС са 120, а за да започне работа, е необходимо да се регистрират поне 121.

- Да, трябва максимална мобилизация в работата на Народното събрание. Това очакваме от нашите народни представители, за да покажем, че работим за промяна. Целта ни - да върнем държавата на хората, изисква всекидневно усилие.

- Ако ГЕРБ и "Атака" са в залата, но не се регистрират, пленарният ден няма да може да започне.

- Това ще разобличи ГЕРБ. Ще покаже на всички какво представляват - антидемократична партия, която в името на властта и на замитането на следите от своето управление е готова да хвърли страната в хаос. Г-н Борисов казвал на своите: "Дръжте се пет-шест месеца и ще ги изметем!" Те се стремят към реванш. Те не могат да приемат резултатите от изборите, че не им се върза схемата. Тя беше нагласена. Ако прокуратурата не беше арестувала 350 000 бюлетини, те къде щяха да бъдат? В урните! Това е бил планът на Борисов и Цветанов. Тогава щяхме да имаме правителство на Борисов, Яне Янев и Касим Дал. Това бяха подготвените патерици за легитимация на второ управление на ГЕРБ.

- Как си обяснявате това, че новините откъм прокуратурата понамаляха?

- Надявам се прокуратурата, която през последните месеци показва самостоятелност като институция, да продължи в същия дух и по същия независим и ефективен начин. Забележете колко абсурдна е ситуацията в поведението на ГЕРБ. Когато прокуратурата играеше по свирката на Цветанов, всичко беше наред. Не мога да скрия, че главният прокурор се държи като главен прокурор на републиката. Това заслужава уважение. И създава надежда у много хора, че може да има върховенство на закона. Нима някой не знае, че и за случая "Мишо Бирата", и за разговора между Борисов, Найденов и Кокинов, и за шестте апартамента на Цветанов няма основания за разследване? Как да няма!

- В интернет форумите прочетох следното - "Тези да избутат два-три месеца, за да клекнем на коалиция БСП-ГЕРБ, която може да прави и конституционни реформи". Вашият коментар?

- В продължение на години се противопоставям на ГЕРБ, на Борисов и на Цветанов. Не като лична битка, а защото не приемам този начин на отношение към демокрацията, към икономиката. В моменти, когато много хора в БСП са били склонни в името на "националното съгласие" да се прегърнем с ГЕРБ, аз винаги съм казвал, че това би било предателство на нашите ценности. Че това би означавало БСП да стане съучастник в такъв модел. Днес БСП получава уникален шанс. Предишният път, когато напуснахме властта през 1997 г., ни трябваха осем години, за да получим достатъчно доверие, за да участваме в управлението. И то не достатъчно като мащаб на подкрепа. Сега, в условията на тотална власт на една партия, бих казал - групировка, говоря за върхушката на ГЕРБ, при очернителска кампания срещу БСП успяхме да спечелим доверието на над 940 000 граждани. И сме единствената партия, която увеличава своето доверие. Моята кауза е промяната в начина, по който работи държавата. БСП има уникалния шанс да изкупи и стари вини и да покаже, че нашите представители в парламента и в изпълнителната власт не работят за личен интерес. Като лидер на партия мандатоносителка съм казал ясно на всички министри, независимо откъде идват, че очаквам от тях да работят не за себе си, а за обществена полза. Компромиси няма да има!

- Кой ще носи отговорността за управлението?

- Ясно е - ние сме партията, която излъчи Пламен Орешарски и неговия кабинет. Те ще имат много твърда подкрепа от нас, защото започват с ужасно наследство. Осъзнайте го! В резултат на управлението на Борисов държавата е на минус с над 10 млрд. лв.! Всичко е разсипано. Трябва да се гради наново - тухла по тухла. Но както министрите ще разчитат на подкрепа за този оздравителен, пречистващ план, така и че ще бъдем критични, ако видим, че се отклоняват от тази политика.

- Има ли вариант БСП както е дала подкрепата си за този експертен кабинет, така и да я оттегли? И при какви условия?

- Не издигаме кабинет за няколко месеца - да бъдат похарчени Пламен Орешарски и министрите. Имаме амбицията този кабинет да свърши работа. Бойко Борисов стана премиер с две странички програма. Орешарски има програма с три хоризонта - първите пет месеца, следващата година, целия мандат. Естествено е, БСП да следи много внимателно това. Пари в хазната няма, разберете го! За последния месец от своето управление Борисов прие над 20 постановления на Министерския съвет, с които разпредели 300 милиона! Прас-прас, предизборно! През август България трябва да плати заема, който взе кабинетът "Борисов" в последните седмици от своето съществуване - 800 млн. лв. Трябва да се платят и 600 млн. лв. вноска към МВФ. Честито на кабинета "Орешарски"! Те ще стъпват върху въглени. Никой още не знае истинския размер на щетите, нанесени от кабинета на Борисов. Иначе отговорността за трудностите ще падне върху тези невинни хора от правителството на Орешарски. Те ще станат виновни, ако не кажат истината.

- Така ли си разпределихте ролите с г-н Орешарски? Вие казвате нелицеприятните неща, той не влиза в "обувките на Борисов" и не критикува предишните.

- Всеки има свой стил. Г-н Орешарски е по-сдържан. Аз може би говоря по-емоционално, но е важно да се казват фактите.

- Какво ще кажете на симпатизантите на БСП, които гласуваха за радикален ляв завой?

- Не сме се отказали от нашите цели. Планът "Орешарски" е построен в най-голямата си част върху тях. Г-н Орешарски предлага нов модел на икономиката - с по-активна държава. И наред с това освобождаване на бизнеса от рекета на чиновничеството, което не е повече държава, а е безобразие! Не сме се отказали да постигнем в рамките на мандата 250 000 нови работни места. Не сме се отказали и от политиката за повишаване на доходите. В условията на абсолютен недоимък в хазната не сме се отказали да помогнем на най-бедните, на майките.

- Казахте ли на министрите да не сядат на една маса с олигарси?

- Много неща им казах. Но най-вече, че човек е министър определено време и е важно да излезе с чест от тази позиция. Да може да каже какво е свършил. Да може да гледа хората в очите. Ако аз, като министър-председател, не съм се предпазвал от много съблазни, днес нямаше да имам доверието да изведа партията до участие в управлението. Доверието се завоюва всеки ден с действия в интерес на хората, за да можем бавно и мъчително да възстановяваме доверието към държавата изобщо. И към БСП в това число.