Сергей Станишев: Хората искат можещите, диалогичните и отговорните

Май 29, 2013 Новини БСП 0 1270

Две трети от българите гласуваха за промяна

Две трети от българите гласуваха за промяна. Хората искат ново правителство с програма, която дава перспектива на страната, на икономиката и на всеки човек. Това заяви председателят на ПГКБ и на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна, преди да представи кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател. Лидерът на социалистите напомни, че през последните години държавата беше тежко разградена и окупирана за лични интереси. „Хората показаха, че не искат повече от същото, не искат некомпетентност и арогантност, а искат можещите, диалогичните, тези, които могат да носят отговорност. Очакват управление, а не сеир или диктат. Хората очакват министрите да са хора с биография, с качества и представляващи в най- позитивния начин България", каза Станишев.

 

 

Пламен Орешарски е способен да носи тежката отговорност

 

Председателят на ПГКБ изрази своята увереност, че под управлението на Орешарски България ще бъде в сигурни ръце на изграден държавник, за който интересът на гражданите, общият интерес ще бъдат водещи. „Пламен Орешарски е способен да носи тежката отговорност", категоричен беше Станишев.  Лидерът на левицата напомни за времето през 2005г., когато се е запознал с Орешарски. Определи го като сдържан, спокоен, диалогичен и екипен човек, с чувство за хумор. „За един държавник е важно да не смята, че светът започва и свършва от него и че той е слънцето, което огрява за всички. Орешарски е имунизиран от този подход", отбеляза Станишев. Той подчерта, че кандидатът на Коалиция за България за премиер е човек с професионални и управленски качества.

 

Орешарски е символ на предсказуема държава, растеж, работни места, инвестиции

 

Станишев изтъкна, че позицията на Орешарски винаги е била точно претеглена и когато е виждал реалните нужди на обществото, той винаги е намирал начин да подпомогне определен сектор, без да застрашава стабилността. „Той е символ на предсказуема държавна политика към бизнеса и хората, на растеж, работни места, инвестиции. Той е символ на нарастващите доходи и социалната ангажираност на българската държава", добави Станишев.

          Председателят на ПГКБ напомни, че Пламен Орешарски осъществи уреждането на иракския дълг към България. „Той реализира връщане на най- големия обем чужд дълг - над 350 млн.долара. Няма министър, който да е постигнал такъв успех за държавата", подчерта Станишев. Той изтъкна, че през 2008г и 2009г в кризата Орешарски беше основен фактор в изработването на антикризисния план на правителството. Осигури възможност хората да не почувстват тежестта на кризата така, както други в Европа.

 

Станишев: В най- тежкия период за БСП Орешарски остана лоялен към политиките, които сме реализирали

 

Почтеност, лоялност и коректност - са качествата на Орешарски, върху които Станишев акцентира.  „Орешарски не е член на БСП, но в най- тежкия период на левицата остана лоялен и коректен към политиките, които сме реализирали заедно", подчерта Станишев. Според него кандидатурата на Орешарски за премиер дава лъч на надежда, че ще има човек, който да поеме кормилото на държавата, да спре рекета над бизнеса, да върне доверието в институциите, да реализира създаване на работни места и постепенно страната ни да излезе от кризата.