Сергей Станишев: Готови сме да вземем мандата за съставяне на правителство

Май 23, 2013 Новини БСП 0 1363

За пореден път получихме доверието на европейските ни партньори

За пореден път получихме доверието на европейските ни партньори. Всички стискат палци за Пламен Орешарски и за това час по-скоро България да има работещо правителство. Готови сме да вземем мандата за съставяне на правителство още след консултациите при президента Росен Плевнелиев. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след лидерската среща на Партията на европейските социалисти в Лайпциг. На срещата на върха, освен лидера на БСП и кандидата за премиер на Коалиция за България Пламен Орешарски присистваха и повече от 30 лидери на социалистически и социалдемократически формации, сред които и 7 премиери на европейски държави.

Сред първите поздравили Сергей Станишев и Пламен Орешарски бяха председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, румънският премиер Виктор Понта, италианският министър-председател Енрико Лета и премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че няма търпение Пламен Орешарски да оглави правителството на България, за да може двете съседски страни да реализират редица съвместни проекти. „Не съм давал конкретни съвети на г-н Орешарски, но съм сигурен, че правителствата ни трябва да работят още по-координирано, за да можем да се присъединим заедно към Шенгенското пространство", заяви Виктор Понта.

В отговор на журналистически въпрос румънският премиер отбеляза, че се надява до 14 юни, когато ще е първата среща в Калафат, на която ще присъства и комисар Йоханес Хан, всички процедурни въпроси за моста Видин - Калафат да бъдат разрешени. „14 години за построяването на един мост са изключително дълго време. Трябва да оптимизираме съвместната си работа за доброто на нациите ни", категоричен е Виктор Понта.