Сергей Станишев: Световната финансова и икономическа криза е шанс и отговорност за всички социалисти

Мар 18, 2009 Новини БСП 0 1454

Председателят на ВС на БСП и премиер Сергей Станишев се включи в заседанието на Групата на ПЕС и представи книгата си „Защото сме социалисти" в сградата на Европейския парламент   Днес, когато светът е изправен пред едно ново предизвикателство - световната финансова и икономическа криза, хората търсят социална социална защита

Председателят на ВС на БСП и премиер Сергей Станишев се включи в заседанието на Групата на ПЕС и представи книгата си „Защото сме социалисти" в сградата на Европейския парламент

 

Днес, когато светът е изправен пред едно ново предизвикателство - световната финансова и икономическа криза, хората търсят социална социална защита. В този смисъл, тази криза е шанс, но и отговорност за нас, социалистите. Това каза председателят на ВС на БСП и министър-председател Сергей Станишев в обръщението си към групата на Партията на европейските социалисти.

Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че Европейският съюз ще преодолее кризата по-лесно от други части на света, тъй като реагира по-ефективни и по-навремено. Единственият начин да я преодолеем обаче, е да работим в сътрудничество. Смятам, че никоя държава не може да оцелее сама, каза още Сергей Станишев.

Пред европейските депутати социалисти премиерът още веднъж изтъкна, че България се е оказала по-добре подготвена за кризата от други държави и припомни, че за нейното преодоляване правителството е изготвило антикризисен план, чиято основна цел е да гарантира финансовата стабилност и да осигури социална защита на всички граждани. Те трябва да чувстват, че няма да бъдат изоставени от държавата и ние като социалисти трябва да излезем с общи инициативи и политики както на национално, така и на европейско ниво, за да можем да отстояваме нашите ценности.

Антикризисният план на правителството е динамичен и ние трябва да се адаптираме, за да отговоряме на непрекъснато променящите се условия. Мерките по него се обсъждат с бизнеса, неправителствения сектор и социалните партньори, за да отговори на нуждите и очакванията на хората, изтъкна още министър-председателят и допълни, че България е сред малкото държави, които очакват икономически ръст и през 2009 г.

Председателят на БСП изрази своята признателност към ПЕС за последователната подкрепа за присъединяването на България към Европейския съюз и за оказаната експертната помощ. Процесът на реформи не е приключил и ние все още се учим. Първите години са предизвикателство за нас, но най-важното е, че имаме политическа воля да бъдем ефективен член, който работи за мир, прозрачност и за силен ЕС.

По време на заседанието, министър-председателят беше приветстван от председателя на ПЕС Пол Нируп Расмусен, който изрази задоволство от възможността за сътрудничество с премиера Станишев. Той е пример и опора за мнозина, а без Вас ние бихме били по-слаби, заяви Расмусен. Ние искаме Вие отново да бъдете министър-председател и сме с Вас в ежедневната Ви работа. Желаем Ви успех и категорична победа на изборите. Имате нашата подкрепа, каза още председателят на ПЕС.

В сградата на Евопейския парламент и в присъствието на Групата на ПЕС министър-председателят представи и книгата си „Защото сме социалисти". Никога не съм предполагал, че някога ще напиша книга. Тя съдържа въпроси и отговори, на които се опитах да дам своите лични отговори като гражданин и човек. Без ценности и надежда за бъдещето, солидарността, която е основен принцип на социалистическата идея, не би била възможна, каза Сергей Станишев. Той допълни, че установените демократични принципи, които социлистите последователно отстояват са основната разлика с техните политически опоненти, което ще проличи и на предстоящите избори.

Правителството на Сергей Станишев се подкрепя от всички социалндемократически партии в Европа, а той самият е живият пример за последователност в нашето социалистическо семейство, каза в своето обръщение Мартин Шулц. Министър-председателят има пълната подкрепа на ПЕС. Той е пример за последователност на провежданата социално ориентирана политика и в опозиция и в управлението, а  интензивността на дейностите му все така не отслабва.

Той определи като несправедливо отношението към България. Ние сме социалисти защото не приемаме двойни стандарти и ако две страни са с общи проблеми, те трябва да се третират еднакво. Аз бих бил изключително щастлив ако всички европейски държави имаха такъв резерв, какъвто има България, защото бихме преминали през кризата по-леко, каза още Шулц.

В представянето на книгата се включиха и председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусен, председателят на Групата на ПЕС Мартнин Шулц и проф. Андрей Пантев.