Младен Червеняков: България се нуждае от работещо програмно правителство

Май 20, 2013 Новини БСП в медиите 0 1527

  „Проблемите, пред които е изправена страната ни, са толкова сериозни и дълбоки

 

„Проблемите, пред които е изправена страната ни, са толкова сериозни и дълбоки. Те засягат държавността, икономиката, народопсихологията на българина и се нуждаят от усилията на цялата нация, за да бъдат решени. Точно за това се нуждаем от работещо правителство с ясен и конкретен национален план за развитие, който да следва дневния ред на обществото", заяви Младен Червеняков в ефира на БНТ.

Според Червеняков начинът на развитие на политиката от последните 23 години в изчерпал своите възможности. „Не може повече да разпарчетосваме баницата на властта. Може би за първи път имаме възможността да направим правителство „за", а не правителство „против". Сега е времето да правим политика „за", а не политика „против", заяви Червеняков. Той бе категоричен, че е очевидно че трябва да се търси съгласие на парламентарно представените и извънпарламентарно представените политически формации. „Не изключвам като представим програмата, да има депутати от ГЕРБ, които да я подкрепят", допълни още Червеняков.

По думите му противоборството между БСП и ГЕРБ е на дълбока философска основа. „Тезата, че чрез затягане на коланите могат да се решават социалните проблеми на държавата, чрез рекет на икономиката, претърпя провал. В рамките на тази година при приет бюджет трудно могат да се увеличат минималните пенсии и заплати, но от 1 януари 2014г. това е задължително да бъде направено", категоричен е Младен Червеняков.

В отговор на журналистически въпрос за гласуването в ромските секции Червеняков припомни факта, че има избирателните райони, в които резултатите в ромските секции са потресаващи - над 80% привърженици на ГЕРБ. „От какво са доволни ромите? От прекрасното управление, от работата, която им беше осигурена, от регулацията на техните къщи, от заплащането, което получават, от сметките за ток", попита Червеняков. Според него тази внезапно пламнала любов едва ли може да се обясни само с някакви законни средства. „За съжаление сумите, които се хвърляха на тези избори бяха колосални. Често пъти международните наблюдатели констатираха, че полицията също не оказва никакво съдействие за разрешаването на тези случаи. Това е най тревожното", каза още той.