Манолова: Парламентът спешно да се захване с антимонополното законодателство, проблемите на бизнеса и безработицата

Май 20, 2013 Новини БСП в медиите 0 1574

  Трябва да бъдат променени маса закони, които се отнасят до начина, по който живеят хората, заяви в ТВ7 Мая Манолова по повод некачественото законодателство на ГЕРБ в предишното Народно събрание

 

Трябва да бъдат променени маса закони, които се отнасят до начина, по който живеят хората, заяви в ТВ7 Мая Манолова по повод некачественото законодателство на ГЕРБ в предишното Народно събрание. Според Манолова най- неотложните мерки, с които трябва да се захване новият парламент са свързани с антимонополното законодателство, проблемите на бизнеса, безработицата. „Страховете на хората са дали бизнесът ще има глътка въздух, ще се повишат ли доходите, ще си намерят ли работа", изтъкна Манолова. Тя изрази недоумението си от заявките на ГЕРБ, че ще предложат увеличение на майчинството, при положение, че именно те отхвърлиха това предложение в предишния парламент. „Паметта на хората не е толкова кратка", отбеляза Манолова и напомни, че майки протестираха пред Народното събрание. „ГЕРБ са далече от действителността и колкото и пъти да се явяват на изборите, ще бъдат наказвани", добави Манолова.

Според Мая Манолова програмно правителство трябва да бъде съставено в най- кратки срокове. Тя призова ГЕРБ да не тупкат топката, след като е ясно, че са в тотална изолация. Манолова изтъкна, че бъдещото правителство трябва да започне да решава неотложните проблеми на хората - доходи, работни места, намаляване на сметките за ток, здравеопазване, озаптяване на монополите. Манолова отбеляза, че разговорите за правителството ще бъдат явни и задкулисни договорки няма да се правят. „Ще търсим подкрепа за конкретни политики, а не за някакво парцелиране", добави Манолова.

По повод искането да се касират изборите, тя предположи, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да натискат и манипулират членовете на КС. Според Манолова няма правна обосновка за искането за касиране. Тя обясни, че КС трябва да се произнесе дали е нарушен законът при провеждането на изборите. Това обаче се преценява според Изборния кодекс, в който именно ГЕРБ записаха изключително стеснена дефиниция за това какво е агитация. „Сами си отразяха главите", изтъкна Манолова  и добави, че Изборният кодекс не трябва да се пише конюктурно и не както е угодно на управляващите, а целта е да се осигурят честни избори.