Коалиция за България предлага на 21 май да се свика парламентът

Май 17, 2013 Новини БСП 0 1267

Предлагаме на 21 май да се свика НС

Предлагаме на 21 май да се свика НС. Трябва институциите час по скоро да се захващат за работа, бързо да се сформира работещ парламент и работещо правителство. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на излизане от сградата на Президентството на консултации за определяне на датата за свикване на 42-рото НС. Лидерът на БСП изтъкна, че по време на срещата с Росен Плевнелиев е станало ясно, че позицията на БСП напълно съвпада с идеите на държавния глава - „Имаме абсолютно идентична позиция с президента, че трябва час по скоро да се свика НС, да се избере ръководство, да започне работа по нов правилник и НС да се захване с всички въпроси, които хората в България поставиха както по време на кампания, така и на протестите в страната", каза лидерът на БСП.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещата работа на програмното правителство Станишев подчерта, че първо трябва да се подготви обща рамка за това от какво се нуждае страната днес. „За да можем да намерим тази основа за съгласието в обществото като цяло, ще говорим и с парламентарни, и с извънпарламентарни сили, и с работодатели, и със синдикати - с всички, защото днес е необходимо национално усилие!", категоричен е лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев това не може да бъде кабинет само на две партии, които да застанат зад програмното правителство. „Трябва непрекъснати разговори, диалог, усилия за преодоляване на проблемите. В момента екипите от експерти на БСП финализират вариант на програма с акцент на първите 100 дни и спешните мерки, които хората очакват", каза лидерът на БСП. Станишев разкри, че сред мерките са цените на тока, способността на хората да си плащат сметките, първия учебен ден и работата на училищата, енергийните помощи и много други. „Всичко това са конкретни, спешни необходими мерки за изваждане на България от блатото, в което ни вкара ГЕРБ", категоричен е лидерът на БСП.

Сергей Станишев повтори отново, че ще се търсят хора, които да свършат конкретната работа, а не работа за конкретни хора. „Правителството ще бъде стабилно, ако си върши добре работата - не се съмнявайте в това!", каза още лидерът на БСП.

Преди срещата с президента Станишев коментира пред журналисти, че не може това безвластие и хаос да продължат. „Няма време за губене! Хората искат работещи и легитимни институции", категоричен беше лидерът на БСП. Според Сергей Станишев българите се нуждаят от стабилност и решителност в действията на правителството. „Българите искат правителство, което да се захващане с реалните проблеми, с мизерията, с липсата на работа, на поминък, доходи и, със спешните неща, които засягат майките и децата, здравеопазването, цените на лекарствата и цените на тока. Трябва да се действа!", заяви председателят на БСП.

Сергей Станишев определи като абсурдна ситуацията, при която партията, която е математически е победител, иска касиране на изборите. „Всъщност кой иска касиране на изборите - тези, които ги правиха! И шефовете на МВР по места, и служебното правителство като цяло, и областните управители - всички са на ГЕРБ", заяви лидерът на БСП. По думите му мотивът, който ГЕРБ вчера изтъкнаха за касиране на изборите, е нелеп. „Вече се произнесе ЦИК. Вярвам, че никоя институция, която има право да внесе такова искане до КС, няма да се ангажира, защото това е неуважение към българите, които гласуваха", категоричен е Сергей Станишев.