Сергей Станишев: ГЕРБ искат хаос и дестабилизация, защото не им излиза сметката

Май 16, 2013 Новини БСП 0 1120

За мен тази позиция не е изненада, защото това е типично деструктивна, безотговорна и пораженческа позиция

За мен тази позиция не е изненада, защото това е типично деструктивна, безотговорна и пораженческа позиция. С тези думи председателят на БСП Сергей Станишев коментира информацията, че Борисов и партията му ще искат касиране на изборите. Според лидера на социалистите ГЕРБ се стремят към хаос и нестабилност в България. „ГЕРБ ще се опитват да дестбилизират ситуацията на страната, защото не им излиза сметката", добави Станишев. По думите му целта им е да се създадат условия , така че ГЕРБ, заедно с  „Б отбора" си  в лицето на служебното правителство, да направят още едни нечестни избори, за да се закрепят на власт. „ГЕРБ искат да са на власт, за да замитат следите от безобразията на тяхното управление". Категоричен беше Станишев. Според него е очевидно, че от партията на Борисов искат да влязат през задния вход, след като загубиха доверие. Лидерът на БСП напомни, че на тези избори левицата е тази, която увеличава доверието си сред хората. „Мечтата на Бойко Борисов е да се запише текст в Конституцията, че до получаването на удобни резултати за ГЕРБ, всички избори ще се обявяват за невалидни", иронизира лидерът на БСП. 

Аргументите за касиране са нелепи. ГЕРБ са в изолация

Станишев изтъкна, че касиране на изборите сега искат тези, които ги правиха и предположи, че правните последици от искането им ще са никакви. Според него аргументите за касирането са нелепи дори по стандартите на монтанската юридическа  школа. Станишев коментира и оплакванията на Борисов, че не бил поздравен за резултатите. Лидерът на БСП настоя да стане ясно колко от мандатите на ГЕРБ са спечелени с натиск и с предварително напечатани бюлетини. „Борисов трябва да признае очевидния факт - ГЕРБ са в изолация. Никой не ги поздрави за най- безобразните избори, които България е виждала", каза Станишев и напомни, че Бойко Борисов е единственият премиер, който си отиде след 1990г. след протести.

ГЕРБ рекетират депутати от другите партии

Станишев отбеляза, че БСП разполага с информация, че в момента много депутати от трите парламентарни партии, без ГЕРБ, са подложени на натиск и на рекет. „Вие знаете с каква цел", каза Станишев и напомни за предишния парламент, когато ГЕРБ разчиташе на подкрепата на депутати извън групата си. „Призовавам ГЕРБ да спрат с тези безобразия. Политика не може да се прави криминално", категоричен беше лидерът на БСП.

Час по- скоро президентът да свика парламента. Започваме разговори за спасителната програма за България

Според Станишев днес важното, което трябва да се направи, е президентът час по- скоро да свика заседание на Народното събрание и да връчи проучвателен мандат на първата политическа сила, която очевидно не може да формира правителство. „Ние сме готови да започнем незабавни разговори с политическите партии, с протестиращи, с НПО, със синдикални и работодателски организации за спасителната програма за България, която ще даде стабилност, промяна, прозрачност, решаване на спешните проблеми на хората. Всичко друго е безотговорно", каза лидерът на БСП. Той обяви, че експертни групи вече работят по програмата на правителството, с която социалистите ще отидат на разговорите. „Ще водим процесът открито, за да се знае че не става дума за задкулисни сделки. Готови сме да носим отговорността за такова програмно правителство", каза още Станишев. Той изтъкна, че според социологическо проучване 75% от хората искат програмно правителство.

 

Курумбашев: Борисов поставя собственото си оцеляване над бъдещето на България

 Днес Бойко Борисов демонстрира, че собственото му политическо оцеляване е много по- важно от бъдещето на страната. Това заяви Петър Курумбашев на пресконференция по повод искането на ГЕРБ да се касират изборите. Според социалистите бившите управляващи се борят за властта, не за да управляват, а за да замитат следи и да не ги настигне правосъдието. От левицата допуснаха, че ГЕРБ правят опит да отклонят вниманието от скандалите с незаконното подслушване, незаконните бюлетини и от разговора на Борисов с Найденов и Кокинов. Петър Курумбашев настоя да стане ясно с кого е разговарял собственикът на печатницата в Костинброд след петък вечерта.

 

ГЕРБ продължавада противопоставя хората

 

Курумбашев изрази възмущението си от това, че ГЕРБ продъжава да противопоставя хората и даде пример с началото на днешната им пресконференция, която определи като „обида към избирателите". „Не си представям, че гласът на един 60-годишен човек е по- малко важен от гласа на един 30-годишен човек. Не си представям, че гласът на човек в Харманли или Дулово е по- малко важен от гласа на човек от София. Не си представям, че гласът на човек със средно образование е по- малко важен от гласа на човек с висше образование. Това насъскване и противопоставяне на хората продължаваше толкова време", каза Петър Курумбашев и напомни, че всеки глас е равен. Анна Янева също се изказа много остро срещу истеричната пресконференция, която даде Борисов.

„Очевидно, че ГЕРБ ги е страх да съставят правителство и да управляват. Очевидно е, че в момента те не могат да предложат решение на тежкото състояние, в което се намира България", коментира Жельо Бойчев.

 ГЕРБ си отиват от София. Процесът е необратим

 Анна Янева отчете резултатите на левицата на изборите в София. Тя изтъкна, че БСП е постигнала най- добър резултат в София след 1991г. Спрямо 2009г. Коалиция за България увеличава гласовете си 51 000, а ГЕРБ губи 80 000. „ГЕРБ си отиват от София", подчерта Янева. „Процесът е необратим", категоричен е Бойчев и добави - „спечелихме битката за морала и почтеността в София". Жельо Бойчев пое ангажимента депутатите на Коалиция за България от София да работят активно по проблемите на града.