Мая Манолова: ГЕРБ сами се припознаха зад готвеното фалшифициране на изборните резултати

Май 15, 2013 Новини БСП 0 1254

  ГЕРБ сами се идентифицираха като политическата сила, която стои зад готвеното фалшифициране на изборните резултати, заяви на пресконференция Мая Манолова

 

ГЕРБ сами се идентифицираха като политическата сила, която стои зад готвеното фалшифициране на изборните резултати, заяви на пресконференция Мая Манолова. По повод оплакванията на Бойко Борисов, че скандалът с незаконните бюлетини е отнел от ГЕРБ проценти на изборите, Манолова изтъкна, че стои и въпросът какво са му донесли изнесените от печатницата в Костинброд бюлетини. Социалистите напомниха, че печатницата, разследвана от прокуратурата, е собственост на общински съветник от ГЕРБ и лично Цветан Цветанов й е прерязал лентата. „Това е все едно да знам за подготвян банков обир и след това обирджията да ме обвинява, че не е станал милионер", пошегува се Манолова. По думите й трябва да се обясняват тези, които са готвили гигантска фалшификация на изборите.

„До днес се чудех откъде Цветанов знаеше, че съм подала сигнала за готвената фалшификация на изборите. Най- вероятно го е научил в ДАНС", отбеляза Манолова. Според нея акцията на „достойните прокурори" цели да отклони вниманието от искането да се свали имунитета на Цветанов и от предстоящото свикване на Народното събрание.

Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата за телефонния тормоз, на който е станала жертва в късните часове на вчерашния ден. „Ако се страхувах, нямаше да подам този сигнал", изтъкна Манолова, попитана от медиите дали се страхува за живота си.

Мая Манолова разказа пред журналистите как е подала сигнала. „Изпълних дълга си на гражданин, на юрист и на политик", каза тя и добави - „който иска честни избори, трябва да направи всичко възможно да предотвратява фалшификациите своевременно". Тя изрази изумлението си от казаното на пресконференцията на прокуратурата, от която става ясно, че бюлетини са били изнасяни от печатницата и след срока на предаване. „Това означава, че администрацията на МС е нарушавала закона. Нямало е никакъв контрол", възмути се Мая Манолова.

Михаил Миков изтъкна, че по закон броят на отпечатваните бюлетини трябва да е равен на избирателите плюс още 10 на сто. „Очевидно, че става дума за нарушение на Изборния кодекс", отбеляза Миков и добави, че ЦИК трябва да установи как се е стигнало до нарушение и кой носи отговорност. Според него писмото на „достойните прокурори" е показателно за крайната политизация на службите.

Петър Курумбашев напомни, че ангажиментите на правителството към изборите продължават и след края на изборния ден и законът трябва да се спазва и след 12 май. Според Курумбашев  сега е подходящ момент Цветанов да си даде имунитета и Борисов  да отговори състоял ли се е скандалният разговор с Кокинов и Найденов. Курумбашев обърна внимание, че когато става дума за фалшификации, има само една партия, която се оправдава.