Димчо Михалевски: Имахме пример как не се правят избори

Май 14, 2013 Новини БСП в медиите 0 1469

интервю за вестник Дума  България се нуждае от правителство, както се нуждае от въздух, категоричен е водачът на листата на КБ в Бургас - Какво показват резултатите от предварителните парламентарни избори? - Две трети от българския народ не иска ГЕРБ да продължат да управляват

интервю за вестник Дума 

България се нуждае от правителство, както се нуждае от въздух, категоричен е водачът на листата на КБ в Бургас

- Какво показват резултатите от предварителните парламентарни избори?
- Две трети от българския народ не иска ГЕРБ да продължат да управляват. За съжаление тези избори не бяха проведени при нормални условия, може би затова ГЕРБ успяха с огромни усилия, с контролиран вот и с "мотивиран вот" на държавната администрация да удържат първото място. Това обаче е пирова победа. Огромна част от хората не гласуваха, а немалка част от тези, които упражниха правото си на глас, не получиха представителство в бъдещия парламент. Това също се дължи на натиска, който беше упражняван. Тези избори не бяха достатъчно свободни. Имахме един добър пример за това как не се правят избори.
- Бяха задържани 350 000 бюлетини в Костинброд. Бяха ли спряни навреме опитите за манипулация на вота?
- Не, това бе едно частично спиране. Месеци преди вота изявени кадри на ГЕРБ и бивши депутати твърдяха, че са измислили технология за печелене на изборите. Фактът, че говорят за технология, което няма нищо общо със свободния и демократичен вот на българските граждани, показва какво е мисленето. Имаме дълбоки съмнения, че немалка част от вота е бил манипулирана и подменена. Не е изключено тези 350 000 бюлетини да са били само част от фалшификациите. Имаше и други нарушения - масирано купуване на гласове бе засечено на много места. Дори и международни наблюдатели станаха свидетели на подобни случаи. Да не забравяме и проблемите с ксерокопирните машини и умишленото, според нас, ненараняване на печатите в някои комисии. Може би ГЕРБ е доусъвършенствал и развил "добрите" си практики от местните избори.
Борбата е между една технологична машина, която не спазва демокрацията, и другите демократични партии, които трябва да се обединят, за да защитят демократичните права на хората.
- С падането на кандидат-депутатския имунитет очаквате ли някои лица от ГЕРБ да бъдат арестувани?
- Очаквам правоналагащите органи да си свършат работата. Не очаквайте аз да издавам заповеди за арест. Това беше модел на управление на един вече бивш премиер. Не е редно който и да е извън тези органи да издава заповеди за арести на когото и да било.
- Какво очаква България от утре?
- България се нуждае от правителство, така както се нуждае от въздуха. Икономиката е в състояние на свободно падане и на голям дефицит от бюджетни средства. Спешно трябва да се формира кабинет, който да си постави краткосрочни задачи, които да са разбираеми и осезаеми за хората. Трябва да се наблегне на създаването на работни места, по-високи доходи и др. Бъдещият кабинет буквално трябва да има план какво да прави всяка седмица. Трябва да се привлекат и гражданските структури, за да може обществото да се успокои и да се постигне увереност, че вървим напред и в правилната посока.
- Предвид близките резултати стабилен ли ще бъде кабинетът? Вероятността за коалиционно правителство е голяма, КБ вече посочи Пламен Орешарски за свой кандидат за премиер, все още ли той е най-подходящият вариант за поста?
- Най-вероятно кабинетът няма да е тип коалиционно споразумение между партии. Неговата цел ще е да изпълнява конкретна програма, а самата програма трябва да получи достатъчна и стабилна подкрепа в парламента, за да се гарантира сигурност за изпълнението на задачите, които кабинетът си е поставил. Без това никое правителство не може да съществува. Най-важна е програмата и нейните цели, както и насочеността й към хората. След това са личностите, които ще влязат в този кабинет.
Коалиция за България продължава да подкрепя Пламен Орешарски за бъдещ министър-председател. Той е най-подходящ и като компетентност, и като личност, която може да привлече около себе си хора от различни аспекти на политическото и гражданското пространство. Орешарски е с достатъчно натрупан опит. България се нуждае от човек, който още от първия час на управлението да знае какво и как да прави. Няма време за колебание и навлизане в материята.
- Какво можеше да направи БСП, за да има повече депутатски места?
- БСП направи немалко, разбира се, винаги може да се постигне и повече. Нашата цел бе да бъдем първа политическа сила, но може би заради механизмите, които бяха впрегнати срещу нас, не успяхме. В тази тежка обстановка, когато цялата държава и общинските власти агитираха за ГЕРБ, когато бяха излети огромни нерегламентирани финансови ресурси, когато хората бяха заплашвани, практически 100-процентното увеличение на депутатските места за левицата е много значим успех. Имаме добра основа, която да върне държавата и хората към нормалността. Предстоят тежки решения, защото държавата е във финансов колапс, но БСП има достатъчно ресурси като експерти, имаме желание да привлечем експерти не само от други политически формации, но и от граждански организации, за да може заедно да решим проблемите на хората.