Корнелия Нинова: ГЕРБ са безсилни и безпомощни

Май 14, 2013 Новини БСП в медиите 0 1093

интервю за вестник Дума БСП е удвоила резултатите си спрямо 2009 година, подчертава водачката на листата на Коалиция за България в София-област   - Г-жо Нинова, изборният ден мина, какво според вас показват резултатите от вота? - Показаха, че БСП е удвоила резултатите си спрямо 2009 г

интервю за вестник Дума

БСП е удвоила резултатите си спрямо 2009 година, подчертава водачката на листата на Коалиция за България в София-област

 

- Г-жо Нинова, изборният ден мина, какво според вас показват резултатите от вота?
- Показаха, че БСП е удвоила резултатите си спрямо 2009 г., че ГЕРБ е в изолация освен от обществото, и от всички останали парламентарно представени групи. Изборите показаха, че се налага и програмен кабинет, който с много ясни приоритети да изведе България от кризата и да подобри живота на българите.
- Предвид голямата вероятност за сформиране на коалиционно правителство, все още Пламен Орешарски ли е най-подходящата и най-вероятната кандидатура за премиер?
- Пламен Орешарски е категоричната ни кандидатура за премиер. Освен че е безспорен професионалист, той е и човек, който може да води диалог, да се съобразява с аргументи. Определено това е човекът, който категорично ще изведе България от това състояние и тежката криза, в която се намира страната.
- Резултатите от изборите не излъчиха категоричен лидер, който да е спечелил доверието на обществото. Възможно ли е при тази ситуация да се сформира стабилно правителство или има вероятност да се стигне до нови избори?
- Коалиция за България ще опита да сформира стабилно надпартийно правителсто. Ще разговаряме с всички - освен с парламентарно представените партии, като, разбира се, изключим ГЕРБ, ще обсъдим въпроса и с извънпарламентарните партии, с представители на гражданското общество. Важно е да се отбележи, че ще търсим съгласие в няколко основни приоритета: стабилизиране на икономиката, държавна грижа за малките и средни предприятия, увеличаване на доходите на хората и увеличаване на работните места.
- Ще спрат ли протестите след сформирането на ново правителство? Според вас доволни ли са избирателите от това, което се получи в края на изборния ден?
- Със сигурност реакциите ще зависят от първите действия на новото правителство. Коалиция за България има програма за първите 100 дни от потенциалното си управление. Тя е реалистична и обърната към проблемите, които протеститращите хора поставиха. Вярвам, че ако изпълним намеренията си за първите 100 дни, България ще се успокои и постепенно ще тръгне нагоре.
- Какво трябваше да направи БСП, за да постигне по-добри резултати и да има повече депутати в новия парламент?
- БСП трябваше да бъде по-категорична опозиция в първите 2 години след загубата на изборите през 2009 г. Тогава не бяхме достатъчно агресивни в защитата на онова, което правителството на Сергей Станишев бе постигнало по време на мандата си. Оставихме прекалено дълго Борисов да лъже и да манипулира общественото мнение. Той дълго имаше възможност да насажда впечатление, че едва ли не Тройната коалиция е съсипала България. Фактите бяха точно обратните - по време на правителството на Станишев имаше 6% растеж в икономиката, 24 млрд. лв. инвестиции, безработицата бе около 6%, но тези факти бяха манипулирани от Борисов през 2009 и 2010 г.
- Измъкна ли се БСП от полето на "моралната победа" след 12 май?
- Морални победители сме в тези избори, да. Защото нещата, които искаха протестиращите хора, ние ги отстоявахме 4 години в парламента. Като категорична опозиция внесохме законопроект, с който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се избира от парламента с 2/3 мнозинство, внесохме законопроект, който ограничава господстващото положение на големите търговски вериги и подпомага малки и средни български производители, внасяхме антимонополни закони.
Всички наши предложения обаче бяха отхвърляни с гласовете на ГЕРБ и РЗС. Т.е. това, което хората поискаха на протестите, ние вече бяхме опитали да направим в парламента. Затова смятам, че и преди протестите бяхме морален изразител на това, което българите очакваха да се случи.
- Знак за какво е фактът, че представителите на ГЕРБ отказаха да се явят на пресконференция вечерта на 12 май?
- Говори за безсилие и изолация. ГЕРБ нямаха какво да кажат. Всички партии категорично отказаха да направят с правителство с тях. Всички се противопоставиха категорично на стила и начина на водене на политика, който ГЕРБ налагаше през последните 4 години. Макар и първа политическа сила, ГЕРБ са безсилни и безпомощни. Те са отречени и от обществото, и от останалите партии.
- Очаквате ли да има арести на представители на други политически партии?
- Не бих коментирала подобни предположения. Това е работа на прокуратурата и правоохранителните органи.