Станишев: Това е безпрецедентен скандал. Поръчителят на престъплението трябва да лежи в затвора

Май 11, 2013 Новини БСП 0 1128

  Скандалът е безпрецедентен

 

Скандалът е безпрецедентен. Подобно нещо в България не се е случвало. Това е уникална по мащаб и арогантност подготовка за измама на изборите. За последните три години по същество ни върнаха в 19 век. Това коментира председателят на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция, след като стана ясно, че прокуратурата е иззела 350 000 незаконно отпечатани бюлетини от печатница, собственост на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд  Йордан Бончев. „Очевидно е, че бюлетините са подготвяни за фалшифициране на изборите", отбеляза Станишев и подчерта, че поръчителят на това тежко престъпление трябва да лежи в затвора.

Лидерът на БСП изрази силното си безпокойство от манипулация на вота, защото не е ясно дали това е цялото количество незаконни бюлетини. Лидерът на БСП добави, че е получена информация, че вече има раздадени бюлетини в Пловдив област и Сливен. Станишев подчерта, че тези 350 000 бюлетини представляват около 10% от вота или 25 депутатски места. Лидерът на социалистите изтъкна и съвпадението на процентите с някои социологически прогнози, които драстично се различаваха от повечето. Лидерът на БСП обяви, че БСП е уведомила ОССЕ за скандала.

Сергей Станишев приветства решителността на прокуратурата. Лидерът на БСП призова президентът и премиерът да говорят с главния прокурор и да изяснят защо МВР не е участвало в акцията и дали то не се е опитвало да я осуети. Председателят на социалистите напомни за многократните си предупреждения, че настоящото ръководство е близко до Цветанов. Според Станишев става ясно защо Борисов застана твърдо зад Цветанов - защото той е организаторът на „техниките" на ГЕРБ за правене на избори.

Председателят на БСП призова хората да гласуват масово, което е най-добрата защита срещу изборните манипулации. Станишев се обърна и към медиите с призива за масирано присъствие в изборния ден и извън СИК. Според Станишев е много важен и контролът от страна на членовете на СИК, които не са от ГЕРБ.

„След изборите предстои процес на прочиствани и връщане на нормалните демократични институции", каза Станишев.

Станишев: Същата фирма печаташе бюлетините и за президентските избори

Сергей Станишев припомни, че същата фирма Мултипринт на Бончев правеше бюлетините и за президентските избори през 2011 година. „Възниква въпросът дали не е правена същата схема и тогава", каза председателят на БСП. Членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков изтъкна, че социалистите са имали не просто съмнения, а доказателства за извършени безпрецедентни фалшификации на президентските избори. „Неслучайно оспорихме изборите", напомни Червеняков.

 

„Свидетели сме на безпрецедентен опит за кражба на гласовете на българите", отбеляза Червеняков. Той подчерта, че за първи път една печатница печата бюлетините за цяла България, което според него крие възможности за злоупотреба и фалшификации. Червеняков призова ЦИК да разгледа всички критични точки на изборите и да вземе чсни мерки.

 

„По никакъв начин не желаем българските граждани да се разколебаят. Изборите са на 12 май. Целта е хората да гласуват така, както са убедени и резултатите да бъдат отчетени такива, каквито са гласовете на избирателите. Всякакви разговори за това дали 12 май е датата на изборите според мен са неуместни", каза зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов.

 

Вигенин: Наблюдателите да информират регионалните си офиси

 

„Не само в България не е имало такава ситуация. Не помня където и да е в избори по света ОССЕ да се е сблъсквала с такава безпрецедентна фалшификация, каквато се е готвила тук в България. За съжаление това, което се случва, ще нанесе едно изключително негативно петно върху България, което ще трябва да чистим години напред". Това коментира секретарят на НС на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин на извънредна пресконференция. Той призова  мащабната мисия от международни наблюдатели да бъде особено внимателна при сегашната ситуация и възможно най- скоро да излезе с позиция по въпроса.  Според Вигенин е важно да бъдат информирани незабавно регионалните им офиси, тъй като не е ясно дали други незаконно отпечатани бюлетини не са вече разпратени по страната.