Сергей Станишев: Ангажираме се с ясна политика в помощ на младите хора

Май 10, 2013 Новини БСП в медиите 0 1601

  Държавата не може да е само безучастен наблюдател, тя трябва да влезе в икономиката, за да преодолеем катастрофата, до която ГЕРБ доведе страната, категоричен е лидерът на БСП Интервю за в

 

Държавата не може да е само безучастен наблюдател, тя трябва да влезе в икономиката, за да преодолеем катастрофата, до която ГЕРБ доведе страната, категоричен е лидерът на БСП

Интервю за в. Дума

Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. в гр. Херсон, Украйна. Завършил е история в Московския държавен университет. През 1994 г. става доктор по история с тема за висшите държавни сановници в Русия през на ХIХ в. През 1999-2000 г. специализира международни отношения в Лондонската школа за икономика и политически науки. Има специализация и в Московската школа за политически изследвания. През 1994-1995 г. е журналист по външнополитически теми. От 1995 г. работи във ВС на БСП, през 2000 г. е избран за член на ВС и на ИБ, а от 15 декември 2001 г. до днес е председател на Висшия съвет на БСП. От 2002 г. Станишев е постоянен член на Президиума на Партията на европейските социалисти, за чийто президент е избран на 29 септември 2012 г. с 93% от гласовете. Депутат от 39-ото до 41-ото НС. От 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. е премиер на България. Владее свободно английски и руски, ползва френски и полски език.

"Трябва да се гласува, защото сега е шансът да променим нещата

"Трябва ни правителство на спасението. Ще търсим консенсус и общи политики с останалите партии

- Средната безработица сред младите европейци е около 29%. България се движи ускорено "напред", с най-бърз темп, и при нас този проблем води до изтичане на мозъци поради липса на доверие в държавата, че може да предложи перспективи за развитие. Ако БСП спечели изборите, как ще преодолеете този проблем?

- Да, проблемът с младежката безработица  съществува в Европа, в момента в цяла Европа това е огромен проблем - дори в страни като Австрия, и той вече се прехвърля във Финландия, в Люксембург, в редица други европейски държави. Затова на европейско ниво социалистите - Партията на европейските социалисти, инициирахме преди една година европейска кампания "Твоето бъдеще е моето бъдеще - европейска инициатива за младежта" за намаляване на младежката безработица. Предлагаме част от неусвоените пари от структурните фондове да се използват за създаване на работни места за младежи. Инициативата вече доведе до резултат - под наш натиск преди два месеца Европейският съвет, събранието на всички премиери на ЕС и с ангажимента и подкрепата на премиерите-социалисти от нашето семейство, които са вече 10, взе решение за отделен бюджет от 6 млрд. евро за програми за младежка заетост във всички страни-членки на ЕС. Целта е да се помогне на младите хора, след като завършат своето образование, ако до 4 месеца не намерят работа на свободния пазар, да получат възможност за преквалификация, обучение или субсидирана заетост, която да подпомогне фирмите, които биха ги наели за определен период от време. Изучили сме внимателно австрийския опит, който функционира в тази страна и дава конкретни резултати - Австрия е страна с един от най-ниските проценти на младежка безработица. В България близо 40% от младите хора са без работа. Това е национална трагедия. Освен това БСП се ангажира и с много по-цялостна политика за младите хора, която стъпва на три стълба. Първото е достъпно и качествено образование. В годините на управлението на ГЕРБ парите от държавата за образование намаляха с 1% от БВП - бяха 4,3%, сега процентът е 3,5. Това показва отношение и не дава шанс на младите хора. Второ - не само европейски, но и национални програми за заетост с финансиране от бюджета, защото трябва да се даде стимул на фирмите, които биха наели млади хора, да го направят. За да може младите българи действително да имат възможности за реализация в живота. Наред с всичко това е необходимо засилване на всички програми, които са за стаж и обучение, за да навлязат начинаещите в технологията на работа, било то в държавна администрация, било то във фирма. И третият стълб е свързан с грижата за майчинството и отглеждането на децата, защото ние сме в демографска катастрофа. Всяка година управление на ГЕРБ ни струва 20 хиляди неродени деца. През 2008 г. бяха родени 85 хиляди деца, миналата година са само 60 хиляди и това е тотален срив, защото хората не виждат никаква перспектива и никакво отношение. Четири години парите за майчинството са замразени за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. И ние затова се ангажираме много конкретно и ясно - с увеличаване на тези средства от 240 лв. на 310 лв., с последващо увеличаване, обвързано с минималната работна заплата. Това е най-малкото нещо, което трябва да се направи спешно, ако искаме да имаме изобщо някакво бъдеще.

- Да ви попитам, някои скептици или десни политици биха казали, че тази програма е твърде скъпа, а България е в твърде ниска точка на икономическото си развитие. Дайте ни някакъв кураж. Възможен ли е обрат, ако БСП действително направи следващото правителство?

- Възможен е. Няма да настъпи за един ден или за един месец, но се ангажираме с ясна политика в тази посока. Искам да знаете, че всъщност на страната, на икономиката такава гигантска безработица излиза безкрайно скъпо, защото се плащат много големи пари за обезщетение за безработица, за социални помощи. Да не говорим за другия страничен ефект - неизползването на реален потенциал, който също е налице. В Европа само младежката безработица струва 100 млрд. евро годишно. България има своя, за съжаление, негативен принос към тези загуби за икономиката.

- Да ви върна към изборите. Как бихте окуражили хората, че има смисъл да отидат да гласуват? Особено хората в малките населени места, които имат страх от местния феодал, от ГЕРБ или от някакви други свои скрупули - истински или неистински? Как бихте ги окуражили да излязат и да гласуват?

- Трябва да се гласува, защото това е шансът да променим нещата. Нека хората си зададат въпроса: "Доволен ли съм от начина, по който живея сега? По-добре ли живея след 4 години управление на ГЕРБ, отколкото в периода 2005-2009 г.?" Аз знам много добре, че ГЕРБ се опитват да сплашват хората - учители, лекари, хора, които са на временна заетост. Няма да го допуснем. Нека всеки, който по някакъв начин е подложен на натиск, се обажда в БСП, в нашите предизборни щабове, и всеки, който заплашва хора - дали от страна на МВР, дали от НАП, дали от други институции, дали от партията ГЕРБ, ще си понесе отговорността след 12 май. Нека го знаят и нека го чуят.

- В програмата на БСП влиза намерението за повече държава в икономиката. Обяснете малко повече - държавата ще създава нови предприятия, или с нови методи ще се включи в икономиката?

- Държавата трябва да се върне в икономиката като регулатор на икономическите процеси. През последните години стана ясно, че отсъствието на държавата в икономиката или неправилното й присъствие и лобизъм водят до необуздани монополи. Какъв е резултатът от това? Спомнете си, че капката, която преля чашата на търпението на българите, са високите цени на тока. Защото освен ниските доходи и свитото потребление монополите допълнително изпразват джоба на българина и той е доведен до просешка тояга. Европейската статистика сочи, че повече от половината от населението на България е на прага на социалното изключване. Това означава крайна бедност. Когато няма държава, която да защити интересите на хората, се стига именно до такива крайни протести, защото хората са докарани до ръба. То и с това ще бъде запомнен едноличният режим на Борисов - с хората-факли. Кога някога преди него се е случвало такова нещо в България? Именно тук е ролята на държавата. Тезата, че тя е само "нощен пазач", вече не работи. Държавата не може да бъде индеферентен наблюдател, безучастна към това, което се случва с хората. Затова в нашия план тя ще участва в икономиката - като собственик, като инвеститор, като регулатор. Повече държава в икономиката означава по-малко бюрокрация, ненужни наредби и най-вече никакъв държавен рекет, както беше през последните четири години. Говоря за безбройните безсмислени проверки, в които държавните органи за контрол и регулация бяха използвани предимно за налагане на "планирани" глоби, т.е. не вършеха това, за което са създадени. Благодарение на това, както и на редовните неизпълнения на финансовите задължения на държавата, фалираха над 100 000 фирми, а оттам и чудовищната безработица. Всичко това ще спре. Предвиждаме и много облекчения за бизнеса, гарантираност на инвестициите за български и чужди фирми, ред и предвидимост в икономика. Това е намеса на държавата и точно такава намеса ще осигури възраждане и развитие на бизнеса, повече доходи, повече работни места.

- Какво бихте казали на българите, напуснали България в последните години?

- Ще започна с това защо се стигна до тази невиждана емигрантска вълна. Причините са: липсата на работа, липсата на перспектива, нисък стандарт на живота. Ние сме най-бедната държава в Европа. Спомнете си така ли беше преди четири години? Не, тогава не достигаше работна ръка, дори се говореше за внос на работници от чужбина. Сега цели сектори са спрели. Като строителството например. И защо се стигна дотук? Защото правителството на Бойко Борисов и Цветан Цветанов разпределяха обществените поръчки на свои фирми и ако не си близък до ГЕРБ, си обречен. Това генерира тази безработица, а оттам и емиграцията. Но искам да кажа на всички напуснали България, че ние четири години не направихме сделка с ГЕРБ. Няма да я направим и след изборите. България има нужда от правителство на спасението и ще търсим консенсус и общи политики с останалите партии, за да спрем катастрофата. И сега казвам на всички, напуснали България през последните години, че ще работим за създаването на работни места, за подобряване на стандарта на живот, за по-добро образование и здравеопазване. Защото, ако им кажа, да се върнат, а не са направени стъпките за подобряване на ситуацията, ще са просто политически заклинания. Сега са нужни усилията на всички, за да помогнем на България. Всички можещи, знаещи, учени, специалисти и експерти, които бяха потискани от ГЕРБ трябва да помогнат на България. Затова и ние обещахме да върнем България на хората.

- Какво е посланието ви към хората ден преди изборите?

- Да не се страхуват и да гласуват. Защото демокрацията е в опасност и само техният вот може да помогне на България. Всеки българин, преди да гласува обаче, трябва да си отговори на няколко въпроса, първият от които е дали ГЕРБ означава промяна. Кога е живял по-добре - дали преди четири години, или след това. И тогава да вземе решение за своята съдба. Защото след вота на 12 май няма да има втори опит за промяна. Другият въпрос е, как може да бъде постигната промяната. Защото през последните месеци се нароиха много спасители. За първи път от началото на 90-те години има толкова партии, участващи в изборната надпревара. Единственият гарант обаче за реализирането на голямата промяна е БСП, само голяма партия може да направи голяма промяна. Съзнавам, че на много хора това няма да им хареса. Много хора имат претенции и недоволство към БСП. Ние също имаме вини и грехове. Но кой няма? Но това, което се случи през последните четири години, е диктатура. И хората, които излязоха на улицата на протестите, поискаха промяна. Ако дадете гласа си за малките партии, той отива за ГЕРБ. БСП е единственият гарант за развитие, възраждане на икономиката и спазване правилата на демокрацията. Само тя може да помете ГЕРБ, затова искам вашата подкрепа на 12 май.