ГЕРБ превърнаха подслушването и рекета в държавна политика

Май 10, 2013 Новини БСП в медиите 0 1537

  Възраждането на икономиката е първият приоритет, около който може да има разбирателство в следващия парламент, смята кандидатът за депутат от "Коалиция за България" Илияна Йотова   Интервю във вестник Сега   - Г-жо Йотова, защо е важно БСП да победи на тези избори? - ГЕРБ не можа да изкара цял мандат в управлението, за първи път от 3 правителства насам

 

Възраждането на икономиката е първият приоритет, около който може да има разбирателство в следващия парламент, смята кандидатът за депутат от "Коалиция за България" Илияна Йотова

 

Интервю във вестник Сега

 

- Г-жо Йотова, защо е важно БСП да победи на тези избори?

- ГЕРБ не можа да изкара цял мандат в управлението, за първи път от 3 правителства насам. Той бе изметен от протестиращите хора в цяла България. Днес, три месеца по-късно, 2/3 от хората отново категорично и ясно заявяват, че не искат втори мандат на ГЕРБ. Единствената политическа сила, която беше в опозиция от самото начало до края беше БСП. За секунда не сме били част от това престъпно управление. Изправени сме пред най-важния избор от десетилетия насам - не просто смяната на една политическа партия с друга във властта, а избор между ГЕРБ или Държава.

- БСП декларира, че е за програмно правителство, но за него ще е необходима солидна парламентарна подкрепа. Ще успеете ли да консолидирате и други политически сили за това?

- Това е най-трудният избор за една политическа формация - да убеди останалите парламентарни групи, които ще влязат в НС, за подкрепа. Ще проведем преговори с всички парламентарно представени партии с изключение на ГЕРБ. Направили сме своето предложение за министър-председател. Не случайно това е фигурата на Пламен Орешарски - един блестящ финансист, който доказа, че е добър управленец. 2008 г., когато той беше финансов министър, е най-добрата по икономически показатели в целия преход. Освен това Орешарски не е строго партийната кандидатура. Това е нашият знак, плод на държавническо отношение към следващото правителство. Можем на тази основа да предложим и личности за министри, които да решим заедно с другите политически формации. Има 10 неща, които трябва незабавно да бъдат направени в страната. 

- Кои са тези основни приоритети?

- На първо място бързи и категорични мерки за съживяването на малкия и средния бизнес. Нека да го кажем категорично: хиляди фирми бяха закрити за тези 3.5 години управление на ГЕРБ. Половината от тях да успеем да съживим, ще се гарантират работни места за голяма част от безработните в страната. Затова ние говорим за възстановяване на 250 хиляди работни места. Това може да стане чрез държавна политика за подпомагане на малкия и средния бизнес чрез определени данъчни облекчения, чрез улеснен достъп до европейските средства, чрез съкращаване на безкрайния списък от необходими условия и лицензи, които карат хората да се отказват, преди да са започнали. Всичко това е в ръцете на държавата и на следващото мнозинство в парламента. Слушам и чета предизборните речи и програми на много политически формации. Виждам, че те говорят за същите мерки. Ето го първото разбирателство, което може да има в следващия парламент - за възраждането на българската икономика. Ние сме реалисти, знаем, че има свежи пари в Европа, които могат да дойдат да подпомогнат бизнеса. Всичко е в ръцете на държавата, на доброто управление, на подкрепата на парламентарното мнозинство. 

- Какви са другите приоритети?

- Необходими са и още няколко спешни мерки. Те касаят възрастните хора. 4 години пенсиите не бяха повишавани нито с лев. Българските пенсионери в момента са в най-бедствено положение и не могат да покриват елементарните си нужди. Така че ще си върнем час по-скоро старата система на швейцарското правило за осъвременяването на пенсиите с поскъпването на живота и инфлацията. Ще спрем и тази авантюра, не мога да я нарека по друг начин, с увеличаването на годините за пенсия. Аз съм евродепутат. Видях, че такава система може да функционира в страни като Германия и Франция, но там са други стандарти. У нас Дянков направи тази реформа и цинично призна, че колкото по-кратко се получават пенсии, по-евтино излизат на държавата. Такава политика е не само цинична, но и граничи с престъпление. С геноцид. Наша огромна грижа са и младите майки - особено тези, които имат по няколко деца. Не можеш да получаваш детски, с които да успееш да купиш два пакета памперси. Няма го в нито една държава. Нашият ангажимент е много категоричен - изравняване с минималната работна заплата и увеличаване на детските надбавки. Младите майки трябва да имат мотив да имат деца. Ние се топим като нация. Само 60 хиляди бебета са родени през миналата година. 

И, разбира се, преодоляването на безработицата при младите хора. Ние сме страна с най-бърз темп на нарастване на младежката безработица. В тази връзка на младите предлагаме преди всичко държавната подкрепа. Държавата е тази, която трябва да се намеси, да толерира онези фирми, които назначават младежи. Със специални субсидии, данъчни облекчения, осигуровки и т.н. Има и европейски средства за фирми, които назначават млади хора. Това не е куха фраза, защото ние сме гласували вече в европарламента 6 милиарда за следващия програмен период в тази насока. България трябва да си вземе нейната част от тези средства.

- Тази кампания беше белязана от скандала с подслушванията, който отврати хората. Смятате ли, че това ще се отрази на гласуването и крайните резултати от вота?

- Ако трябва да резюмирам този скандал - за 4 години са похарчени 400 милиона за подслушване, в същото време са загубени 400 хиляди работни места. Ако разделим милионите на работните места, ще видим колко много хора можеха да имат работа, ако тези пари бяха използвани за това, а не за подслушване. Нима не е публична тайна, че се подслушват бизнесмени, за да бъдат рекетирани след това. Че им изземат бизнеса, че ги рекетират за пари за касата на ГЕРБ. Във вътрешен план това не е новина. Единствената новина е, че проговориха част от скорошните депутати на ГЕРБ, министрите. И те свидетелстват за това, което всички българи знаят. Когато народът принуди ГЕРБ да подаде оставка, много хора набраха смелост да говорят. Какво означава да си изнесеш семейството от държавата? И то хора на високи постове в политическата конюнктура. Това означава, че и сега имат своите страхове, че нещо ще се случи и физически с тях. Означава, че се страхуват за живота си от сегашния вътрешен министър и от бившия - Цветанов. Така както се страхувахме от мутрите през 90-те години. И, разбира се, хората се отвратиха, защото това е държавната политика, упражнявана от Борисов и Цветанов. Вярвам, че българските граждани категорично ще ги накажат. 

Тези скандали ще засилят резервите на европейските партньори към България. В края на 2013 г. Европейската комисия ще излезе с новия доклад за напредъка в борбата с престъпността, корупцията и съдебната реформа. Нали не си правим илюзии какво ще пише в него след всички тези скандали. Заради ГЕРБ ние като държава потвърдихме и най-мрачните съмнения, което европейските институции и държави имат към нас, а за съжаление родихме и нови. 

- Прокуратурата все пак извика Бойко Борисов на разговор?

- "Разговорът" беше унизителното оправдание на Бойко Борисов, с което се опита да прикрие факта, че прокуратурата го разпитва. Борисов и Цветанов се крият зад имунитета като кандидати за народни представители. Това ли е мъжкото поведение, с което се парадираше 4 години? Оказа се, че зад маските стоят хора, чужди на всякаква политическа отговорност и слаби характери. И всеки, който гласува за ГЕРБ, гласува за запазването на имунитета им. 

- Ще има ли последици за България, след като европейският парламент разглежда скандала с подслушванията у нас?

- За втори път Европейския парламент ще се занимава с подслушването в България. Още през януари 2011 г. Европейският парламент направи дискусия за нерегламентираното използване на СРС. Тогава ЕК каза, че много строго и стриктно ще наблюдава този процес в България. Не само не преодоляхме проблемите, не само че не дадохме доказателства на ЕК, че сме се справили с този въпрос, а сега скандалът избухна с нова сила и с неопровержими доказателства. И в него са замесени най-високите нива на политическата власт у нас - министър-председател, висш магистрат, министри. Представяте ли си как звучи това за ушите на европееца. Там такъв скандал щеше да е дългосрочен, да валят оставки. Има случай политически сили дори да се отказват от участие в избори. И това е жалкото, защото всички тези събития се гледат и от международните инвеститори. Как да има сериозен чужд бизнес у нас? Тези хора трябва да са сигурни къде влагат парите си, а ние в момента правим всичко чрез ГЕРБ, за да им кажем, че тук е най-несигурното място за инвестиции. 

- Ще има ли ограничения за европейските субсидии, ако ГЕРБ загубят властта?

- Това е най-голямата глупост, която Борисов изрече. Европейските субсидии са за държавите, а не за правителствата. Нали щяха да усвоят от ГЕРБ до края на календарната 2013 г. 100% от еврофондовете, или това беше поредното мегаломанско изказване и прах в очите на хората? Усвоени са едва 35%. През тази седмица от ЕК ми отговориха, че страната ни ще загуби нови 50 млн. евро от програмата за развитие на селските райони. Вместо да се занимава с далавери, Найденов е трябвало да придвижи тези проекти.

- Вие сте водач на листата на "Коалиция за България" в област Пазарджик. Какви са настроенията на хората там, какви са очакванията им?

- Настроенията на хората не се различават от тези в цялата страна. Чух много човешки разкази за много човешки съдби. Научих потресаващи факти - за директори на детски градини, уволнени без аргументи, в разрез с всякакви законови норми, за разпасана държавна администрация, която си позволява да заплашва всички, които не работят за ГЕРБ. Хора са разорени, защото висшата горска номенклатура на Борисов и Цветанов е решила да продава дървесината 5-6 пъти по-скъпо. Споделяха ми, че са заплашвани, че трябва да осигурят гласове за ГЕРБ, ако не искат да загубят бизнеса си. Определяха ни едва ли не тайни срещи, от страх, че могат да бъдат проследени и записвани. Но хората преодоляват страха си. Надяват се на промяна и БСП е единствената политическа сила, която може да я гарантира.