Станишев пое ангажимент управляващите от БСП да се отчитат пред гражданите

Май 09, 2013 Новини БСП 0 847

Гласуването за БСП ще избави България от ГЕРБ  Посоката на развитие на България може да се промени единствено чрез освобождаване от Борисов и Цветанов

Гласуването за БСП ще избави България от ГЕРБ 

Посоката на развитие на България може да се промени единствено чрез освобождаване от Борисов и Цветанов. Днес страната ни се нуждае не от властта на една партия, а от програмно правителство с експерти, професионалисти и можещи хора, основано на диалог и национални приоритети. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на брифинг след срещата си с представители на гражданското движение ДНЕС. Лидерът на социалистите сподели за признанието на един десен човек, който му е казал, че за първи път от години е изправен пред възможността да гласува за БСП. Причината е, че България трябва да се избави от ГЕРБ и най ефективният начин е гласуването за партията с най- последователна позиция в това отношение. „Тук не става дума за властта на БСП, а за спасяването на държавата и за формиране на едно програмно правителство, за да тръгне България напред най- сетне", каза Станишев.

Председателят на БСП и председателят на гражданското движение ДНЕС Анжелика Цокова обявиха, че на срещата са се обединили около идеята в първите 100 дни на управлението да бъдат набелязани конкретни спешни задачи, които да се реализират и политиците да се отчитат пред гражданското общество всеки месец за свършеното. Станишев напомни за ангажимента на социалистите да се създаде Открит форум за дискусии и за съгласие с гражданското общество. Важен акцент председателят на БСП постави върху преодоляването на огромната монополизация, която настъпи при управлението на ГЕРБ. Според Станишев е необходимо да се засили контролът на държавата и гражданското представителство в независимите регулиращи органи и да има силно антимонополно законодателство. „Първата задача пред държавата днес е да се освободи от политическия монопол, пораждащ икономически монопол, пълна непрозрачност в управлението и погазване на демократичните правила и диалог", категоричен беше лидерът на БСП. Той изтъкна, че друг основен приоритет е връщането към социалната политика, която беше забравена през последните години.

Анжелика Цокова изтъкна, че гражданите трябва да настояват пред политиците да поемат конкретни ангажименти. „Няма как, ако не си поискал нещо, да търсиш след това отговорност", обясни тя. Цокова изтъкна, че гражданското движение ДНЕС е отправило отворено писмо с исканията си към всички партии, които участват в изборите. „Единствено БСП до момента отговори на призива ни политиците да се вслушат в гласа на гражданското общество и ни поканиха на среща", добави Анжелика Цокова.