Лидерът на БСП Сергей Станишев: Кабинет, разделен на квоти, няма да има

Май 09, 2013 Новини БСП в медиите 0 1442

  Интервю на Сергей Станишев за вестник Труд - До изборите остават три дни

 

Интервю на Сергей Станишев за вестник Труд

- До изборите остават три дни. Смятате ли, че направихте всичко, за да постигнете успех, който би позволил на БСП да реализира обещанията си за програмно правителство на националното спасение, г-н Станишев?

- Да, в тази кампания, повече от всякога, влязох с кауза - промяна за демократична и социална България. Знам, че думите се износиха, но е така. След управлението на Борисов само радикална промяна ще даде перспектива на страната и доверие от хората. През последните две седмици оковите на страха падат и го усещам при срещите и разговорите с хората все по-осезаемо.

Не може да продължава това, в което живяхме четири години - арогантността, безразличието към ежедневните проблеми на хората, рекетът над бизнеса, злоупотребата с власт и грабежът. Тази самозабравила се власт трябва да бъде изгонена. Две трети от българите искат това да стане. Сега е важно да направят точния и отговорен пред себе си избор.

Много партии се самопровъзгласиха за алтернатива на ГЕРБ на финала. Но едни дълго време ги подкрепяха в парламента, други просто чакаха да настьпи разочарование от юнака на коня и да кажат - "Ето ни!" Единствена БСП не направи сделка за оцеляване или интереси. Само ние намерихме силите да вървим срещу течението.

Днес е честно да се каже, че само гласуването за БСП е гаранция, че този зловреден модел на управление ще бъде премахнат, а Борисов и Цветанов ще бъдат вън от властта. Най-голямото наказание за ГЕРБ е гласуването за БСП. Разпиляването на протестния вот може да ги върне.

При 45 партии, които се борят на изборите, като голяма част се стремят да вземат 1% заради субсидията, гласовете за тях ще прелеят към ГЕРБ. На това разчитат управляващите - и после с пари и рекет да напазаруват мнозинство, както вече направиха веднъж. Това ли искат българите? Убеден съм - не!

Изборът е между правителство на ГЕРБ, с неразривния тандем Борисов - Цветанов и програмно правителство от хора компетентни, професионалисти, които могат да носят отговорност, с широка парламентарна подкрепа и начело с Орешарски. Това е промяната, която е спасителна за България!

- Как ще коментирате действията на прокуратурата седмици преди изборите - заради имунитета му не може да обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но обявява публично, че има достатъчно данни срещу него? Такова поведение няма никакво значение за спазването на правовия ред, но има политически отзвук.

- А защо години не задавахте подобен въпрос на Борисов и Цветанов, когато бяха на власт? Четири години обвиняваха и маскариха хора , обявяваха ги за престъпници без никакви доказателства, а след това обвиняваха и съда, затова че не се съгласява с техните предварителни "присъди"? Защо не задавахте подобен въпрос, когато Цветанов нарушаваше закона, като четеше СРС-та от парламентарната трибуна и набеди лекарите от Горна Оряховица за убийци?


Борисов и Цветанов да са се извинили на някого от тези хора? Имахме едно управление, което си направи Първа частна държава, за свое собствено ползване и угода на приближената им клика.

Убеден съм, че това, което прокуратурата разкри, е малка част от системата за злоупотреба с власт на върхушката на ГЕРБ. За първи път от години прокуратурата дава надежда на хората, че законът важи за всички и може да има справедливост. Двамата вождове на ГЕРБ първо трябва да се извинят на хората, които през 2009 г. гласуваха за тях, а след това на целия български народ за безобразията и тоталната разруха на икономиката и държавността.

Впрочем Борисов се извини, но за какво? За горделивостта! С кое точно се гордее? С 400 хиляди заличени работни места? С мизерията, след като обеща средноевропейски доходи? С това, че превърнаха МВР и НАП в изпълнители на техни икономически поръчки? Или с хората факли!? Дори най-голямата "гордост" на Борисов - магистралите, се оказа блъф. В крайна сметка построиха по-малко магистрали от моето правителство, а в останалите пътища изостават 3,5 пъти! 

- Очаквате ли Бойко Борисов да се раздели с Цветан Цветанов?

- Не, не очаквам, поне преди 12 май, защото му е нужен като основен организатор на мачкането на хората, изнудването на бизнеса, манипулациите и фалшификациите. Те просто не могат един без друг.

Борисов е готов да изхвърли всеки, които му тежи - Дянков, неговото "слънчице", Найденов - един от най-верните. Всеки, но не и Цветанов. След като така убедено Борисов подкрепя Цветанов, той трябва да е наясно, че носи отговорността за всичко, което е вършено. Става ясно, че поръчителят на подслушванията всъщност е върхът на правителството.

Тъжното е, че изглежда Цветанов и Борисов не разбират колко голяма щета са нанесли на България със своите действия. В Европа вече изглеждаме като някаква азиатска диктатура. И кой е виновен? Не този, който незаконно е подслушвал, а пак Станишев!

 Не само че не изпитват вина, ами продължават в същия дух. Вече в оставка Цветанов смени директорите на 6 областни дирекции на МВР! Защо ли? Заради изборите! На много места в страната полицаи ми казват - натискат ни да мачкаме хората! Убеден съм, че десетки хиляди почтени служители на МВР и ДАНС се чувстват предадени и употребени за интересите на една клика!

Искам да им кажа: "Не се поддавайте на този натиск. Не слугувайте на тези, които злоупотребиха с вас. Вие сте призвани да служите на дьржавата и да защитавате хората. Ще ви дадем възможност да работите спокойно и професионално, за това, което е вашето призвание!"

- През 2005 г. Борисов беше избран за депутат, но не пожела да влезе в Народното събрание, не изпълни и предвидената в случай на отказ процедура и така изправи ЦИК на нокти как да реши този казус.

Очаквате ли подобни изненади от лидера на ГЕРБ? Възможно ли е той и управляващата доскоро партия да останат извън парламента и да оглавят недоволството от скъпия живот, още повече, че протестите стихнаха, но причините, които ги породиха не са решени. Ако ГЕРБ или знаковите лица около Борисов не влязат в Народното събрание, ще стане като в детската игра: "Ти гониш!", защото критиките към бившето управление ще удрят във въздуха.

- Още тогава, през 2005 г., ясно се видя, че Борисов не е свикнал да се съобразява със закона и още повече - да го спазва. По време на управлението си той показа, че предпочита държавата и законите да се съобразяват с него, а не той с тях. Що се отнася до споменатия сценарий - ще бъда пределно ясен. БСП няма да бяга от своята отговорност.

Готови сме с наш мандат да съставим силно правителство, обединено от ясна програма. Няма да допуснем неговото парцелиране на феоди. Ще инициираме и форум за диалог между парламента и гражданското общество за необходимите реформи в работата на институциите и на регулаторите.

БСП и лично аз ще сме гарант за реализацията на програмата за управление - за задвижване на икономиката, за нови работни места, за увеличаване на пенсиите, грижата за майчинството и за младежката заетост. Няма да позволим на ГЕРБ и на който и да било да разиграва свои политически сценарии за дестабилизация на гърба и за сметка на хората! Ситуацията и без това е плачевна - опоскана хазна, икономика на изкуствено дишане, отчаяни от бедност хора, енергетика пред тотален срив.

България днес се нуждае от стабилност, визия, диалог, решителност, отговорност и неуморна работа. Няма да им мине сценарият!

- Кръгът от партии, които биха подкрепили предложен от БСП кабинет, се стеснява. На ГЕРБ е малко вероятно да разчитате, онзи ден лидерката на ДБГ Меглена Кунева нарече БСП "неправилната партия", а председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че експертното начало трябва да доминира над политическото в бъдещия програмен кабинет.

- Тотално бъркате за това, което се случва! Само преди два дни пет водещи партии - БСП, ДПС, "България на гражданите", ДСБ и "Атака" подписахме споразумение за гарантиране на честни и свободни избори чрез паралелно преброяване, организирано от много авторитетната австрийска фирма SORA. Всички ще си сътрудничим в името на свободата на гражданите и свещеното им право честно да им бъдат преброени гласовете. Не е тайна, че лично аз, като лидер на европейските социалисти, инициирах това действие.

Защото не мога да се примиря, че след 23 години демокрация заради похватите на ГЕРБ в стил "бай Ганьо прави избори", 60 % от българите са убедени, че изборите ще са манипулирани. Не мога да приема това да се случва в европейска България! Затова подех тази инициатива. Това е кауза за мен! Аз уважавам правото не всеки да гласува по съвест, включително за ГЕРБ. Аз съм убеден демократ. Точно това право защитаваме.

И лично за мен е гордост, че моята партия стана гарант на демокрацията в България. Правим го убедено и това е огромно постижение за БСП.

Ние имаме различия с всяка от тези партии. Но след изборите ще се срещна с всички, получили доверието да са в парламента, без ГЕРБ. Ще отида при тях и ще кажа: Ето я нашата програма. Зад нея стоят толкова и толкова граждани. Дайте да видим кои ваши идеи и предложения са полезни и работещи.

Какво сте готови да направите, за да изведем България от безвремието и да дадем надежда на хората. Открит съм към всяко добро предложение. И да обсъждаме кое е най-спешно, кое е второ, кое може да изчака или изисква повече време. Ще потърсим и най-силните професионалисти, които да реализират тази програма за промяна и развитие. Има ги и в партиите и извън тях.

Няма да направя обаче компромис за няколко неща: правителството трябва да е единно, а не парцелирано на квоти; водещ критерий за кадрите е професионализмът; програмата на правителството трябва да има за приоритет възраждането на икономиката, създаването на работни места, доходите на хората, социалната справедливост, грижата за майчинството и силната и демократична европейска държава. Нека всеки поеме своя кръст и отговорност - дали желае да участва в такова усилие, дали предпочита да стои встрани, или е готов да запази статуквото!

- Ако БСП не успее да реализира управленски мандат, ще подкрепи ли програмен кабинет, съставен с мандата на третата политическа сила, на която го възложи президентът Росен Плевнелиев, за да се избегне дестабилизацията на страната?

- Току-що ви казах какъв трябва да е бъдещият кабинет. За какъв трети мандат говорите, ако има национално отговорни партии, които също като нас искат промяна и нов стабилен начин на управление. Какъв друг програмен кабинет да подкрепим?

Президентът не съставя програмни кабинети той просто дава мандат и след това политиците решават нещата.

- Какъв извод ще си направите като политически лидер, ако въпреки скандала с подслушването, ГЕРБ получи повече гласове от БСП?

- Този въпрос изобщо не стои пред мен. В момента се интересувам само от кампанията, а след няколко дни ще видим и резултата. Казах ви, че нямам съмнения в това кой ще победи. Не виждам и какво общо има скандалът с подслушванията и победата на БСП.

Ако някой е разчитал, че ще се появи някакъв скандал и благодарение на него ще спечели изборите, то това не е БСП. Има една приказка, че изборите започват, щом завършат предишните. Ние се готвим за тези вече четири години, а ГЕРБ през това време направи всичко възможно, за да докаже, че не могат да управляват. Четири години нямаше нищо градивно, нищо позитивно. Само бедност, безперспективност, безпътие. Не може повече така.

Някой трябва да го промени и хората виждат това. На 12 май всеки един от нас има възможността да промени настоящето и да начертае ново бъдеще - за себе си, за своите близки и за България. Няма по-свещено право и отговорност в една демокрация. Отговорност, защото за последиците от нашия избор всички плащаме после. Няма поправителен след една седмица като на президентски или местни избори! Затова нека всеки си зададе няколко въпроса, преди да гласува: По-добре ли живея аз и моите близки след управлението на ГЕРБ, харесвам ли начина, по който Борисов и Цветанов управляват?

Искам ли още четири години дори повече от същото? Как да направя така, че да накажа ГЕРБ и да съм сигурен, че няма всичко това да се повтори, а гласът ми няма да е пропилян? Коя от всички партии най-вероятно ще направи промяната и има достатъчно сила и потенциал да я осъществи и мога да я държа отговорна за изпълнението на обещанията?

 Убеден съм, че ако хората си отговорят честно на тези въпроси, мнозинството от тях ще избере БСП.