Явор Куюмджиев: Бандитската икономическа "школа" съсипа държавата

Май 08, 2013 Новини БСП в медиите 0 1124

  Интервю на Явор Куюмджиев за вестник 24 часа - Г-н Куюмджиев, преди дни номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски заяви, че разглежда АЕЦ "Белене" като инвестиционен, а не политически проект

 

Интервю на Явор Куюмджиев за вестник 24 часа

- Г-н Куюмджиев, преди дни номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски заяви, че разглежда АЕЦ "Белене" като инвестиционен, а не политически проект. Ако новите анализи покажат, че той не е ефективен, "Белене" няма да бъде рестартиран. Възможно ли е това да се случи?

- Ще си позволя да започна малко по-отдалеч. Нека се опитаме да разгледаме "Белене" като най-обикновен бизнес проект. Представете си например, че автомонтьор реши да построи сервиз. Плаща за проект, изкарва документи, влага 25 хиляди лева свои пари, тегли кредити за още 75  хиляди и започва строителство. Направил си е сметката, че след една година ще започне да изкарва някакви пари, 5 години ще свързва двата края, докато изплати кредита и започне да живее по-добре.

Тогава обаче назначават нов началник на местното РПУ. Всички знаят, че той е бандит, който си играе на полицай. Той отива на обекта, вижда изкопа и казва "К'ъв е тоя гьол, тука нема ник'ъв сервиз, ти си мошеник и перач на пари, спирам ти обекта и почвам да те разследвам." Разни хора се опитват да обяснят на бандита, че всеки строеж започва с изкоп, но той има свои интереси и не слуша никого.

- Добре, но какво общо има този разказ с АЕЦ "Белене"?

- Нека да продължа. 4 години по-късно монтьорът няма сервиз, няма приходи. Има само дългове, сърдита жена, гладни деца и един гьол там, където е трябвало да бъдат излети основите на сервиза. Приятелите му се сърдят, защото им е взел пари назаем, а не може да ги върне. Строителната фирма го съди, защото не си е изпълнил договора. Банката си иска лихвите всеки месец. А бандитът върви из квартала и обяснява на всички, че от самото начало е било ясно, че този сервиз няма да го бъде.

Естествено, един проект за атомна централа е доста по-сложен от проект за автосервиз, но в общи линии това е, което се случи с "Белене". Така че Пламен Орешарски е напълно прав да иска оценките за "Белене" да се актуализират. За последните години на проекта, а и на икономиката като цяло, бяха нанесени много тежки щети. Шокиращо е, че потреблението на електроенергия в индустрията е спаднало с 40% спрямо 2009 г. Това означава катастрофа като след война. А Турция, разбира се, се възползва от бездействието на България и започна агресивно да строи свои АЕЦ.

Всичко това е много показателно, особено в контекста на новината от последните дни, че Бойко Борисов е потърсил подкрепата на турския премиер Ердоган. Тази подкрепа не се дава даром. Борисов неведнъж е доказал, че защитава интереси на турската държава. Той каза "да" на много турски претенции, а не отвоюва българските. Нима трябва да се стигне дотам, че да внасяме ток от Турция? Това е предателство на националните интереси.

Аз съм убеден, че всеки обективен анализ безусловно ще докаже, че "Белене" трябва да се строи.

- Според бившия министър Делян Добрев "Белене" е неосъществим не само заради високата му стойност, но и защото е ненужен като допълнителна мощност. Щом и в момента се намаляват мощностите заради недостатъчно потребление, защо ни е нужна нова АЕЦ?

- Г-н Добрев е напълно прав. Ако ГЕРБ управляват още 4 години, не просто няма да имаме нужда от нови мощности. Няма да имаме нужда и от сегашните си мощности, защото индустриалните потребители ще продължат да изчезват, а хората няма да имат пари да си платят тока.

Това, което не е разбираемо за бандитската школа в икономическото мислене, е, че ако държавният рекет над бизнеса се премахне, икономиката ще тръгне нагоре и потреблението на електроенергия ще нараства. Бандитската икономическа "школа" съсипва държавата.

А след 15-20 г. повечето от сега съществуващите централи няма да работят, защото ще са прекалено стари. "Белене" е стратегически проект, който ще осигури електричество поне за 60 г. - точно когато ще има недостиг.

- Има ли регионален пазар за електроенергията от "Белене"?

- Категорично да. Без да навлизаме в подробности, но според водещите световни енергийни консултанти през следващите 30 г. в региона ще има огромен недостиг на електроенергия. Пазар има и сега, но по неясни причини ГЕРБ увеличиха цените за пренос при износ, така че българската електроенергия стана непродаваема. Вместо да изнасяме електроенергия, както досега, за пръв път през страната ни тече унгарски и румънски ток за Турция. Много обидно е да сме само транзитна територия, при положение че винаги сме изнасяли.

- Може ли да се намалят таксите за пренос при износ на ток?

- Разбира се, че може и трябва.

- Добрев заяви, че при втори мандат на ГЕРБ ще се правят задължителни ежегодни проверки за ЕРП-тата и всички, които формират цената на тока.

- Добро утро! Г-н Добрев най-накрая е разбрал как се формират цените на електроенергията. Ако беше проверил това, преди да приема високи постове в системата, може би днес българската енергетика нямаше да е в колапс.
Впрочем, за да разбере как се формират цените в едно ЕРП, просто трябва да се обади на бившия си началник Трайков, който беше управител на ЕВН, преди да стане министър. Или пък на шофьора на Пашата - Митко Каратиста, който натрупа сериозен опит като член на борда на ЧЕЗ по времето на ГЕРБ.

- По искане на премиера Марин Райков Брюксел прави пълен одит на енергетиката. Какво очаквате от проверката?

- Надявам се докладите по одита да бъдат публично достъпни, а не скрити, както доклада на HSBC за "Белене".

- Водач сте на листата в Търговище. Бяхте спуснат в региона след скандал, как ви прие структурата?

- Нашата листа в Търговище е най-младата в страната. Средната възраст е 38 години. Бързо намерихме общ език и станахме изключително добър отбор. Те ми помагат с познанията си за областта и хората, а аз на тях - с опита си в управлението. Уверен съм, че ще направим много за развитието на региона и ще спомогнем хората тук да заживеят по-добре.

- С какво ви изненада регионът?

- Въпреки тежката криза, "гарантирана" с "воля" от ГЕРБ, регионът има голям потенциал за развитие. Развитието обаче иска нормално и стабилно управление, каквото БСП предлага. Хората тук са трудолюбиви, инициативни, можещи. Ние ще им дадем възможност да живеят и работят достойно. Много ми е мъчно, че от всеки гимназиален випуск в града остават по няколко човека. Всички останали са принудени да бягат. Ще направя всичко възможно младите хора да имат работа в родния си край и да могат да останат да се развиват тук, сред своите близки. Иска ми се те да пътуват от любопитство и жажда за приключения, а не за да се спасят от бедността.