Пламен Орешарски: Незабавно държавата трябва да разплати ангажиментите си към бизнеса

Май 03, 2013 Новини БСП 0 1322

  Незабавно държавата трябва да разплати ангажиментите си към бизнеса, включително по отношение на регулярното възстановяване на ДДС

 

Незабавно държавата трябва да разплати ангажиментите си към бизнеса, включително по отношение на регулярното възстановяване на ДДС. Средствата трябва да се връщат на всички, а не само на някои фирми. Това заяви номинираният за премиер от Коалиция за България и водач на листата във Варна Пламен Орешарски. В Плевен той запозна представителите на бизнеса с мерките, които левицата възнамерява да реализира след изборите. Орешарски напомни, че през 2009г. България беше в добра кондиция и обстановката не е предполагала такива тежки последици, на каквито сме свидетели днес. „Имаше достатъчно фискални резерви, правителственият дълг беше нисък. В началото на мандата на ГЕРБ имаше всички предпоставки да не се свива чак толкова стопанството ни. За съжаление в резултат на последователни грешки кризата ни засегна доста тежко", отбеляза Орешарски. Той даде пример с нивото на безработица, което през 2009г. беше 6,5%, а днес то е 12,5%, което е над средните стойности за Европа.

Орешарски изтъкна, че днес са наложителни няколко неотложни мерки, както и цяла поредица от действия в средносрочен план. На първо място той подчерта необходимостта да се прекрати рекетьорският натиск над бизнеса и да се успокои цялостната икономическа обстановка. Той подчерта, че трябва да има непримиримост към разрасналата се система на контрабанда. Водачът на листата във Варна остро критикува популисткото и пропагандно говорене, което внася само несигурност и непредвидимост в икономическата обстановка.

На следващо място Орешарски изтъкна необходимостта да се насърчават местните инвестиции, които спаднаха с близо 50 на сто. Според него е важно да има и целенасочено привличане на външни инвестиции, особено производствени инвестиции, както и да се улесни достъпът на малки и средни фирми до кредитни ресурси.

Орешарски се обяви за запазването на фиксирания курс до членството в Еврозоната и за използването на фискалната политика като антикризисен инструмент. Според него целта на децентрализацията трябва бъде да се доближат публичните услуги до хората. „Необходим е цялостен преглед на администрацията, като целта е да има по- бързи и по- евтини услуги, а не толкова самоцелно разместване на звена", каза Орешарски.

Водачът на листата във Варна постави специален акцент върху селското стопанство. Според него това е може би единственият източник на бързото решаване на проблемите със заетостта, особено на хората с ниска квалификация. Орешарски добави, че трябва да се положат усилия за излизане от монокултурния характер на селското стопанство и да се развиват и техническите култури.

Пламен Орешарски обърна внимание на образователна система и по- тясната връзка с потребностите на практиката, което е пряко свързано и с проблема с младежката безработица. От друга страна дигитализацията трябва да осигури максимално прозрачни отношения между бизнеса и домакинствата от една страна и администрацията от друга.