ГЕРБ остават изолирани и ми се иска и след изборите да бъде така.

Май 02, 2013 Новини БСП в медиите 0 1684

Интервю на Пламен Орешарски за в

Интервю на Пламен Орешарски за в.Труд:

 

- По-близо ли се чувствате до премиерския пост след като прокуратурата обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, г-н Орешарски?
- Винаги съм се въздържал да коментирам вероятностни ситуации, не бих го сторил и сега.

- Кой ще свири първа цигулка при преговорите за съставяне на кабинет - вие или лидерът на БСП Сергей Станишев?
- Не ми възлагайте политически функции. Парламентарната подкрепа е въпрос на политически диалог, а той се води от политически лидери.

- Президентът Росен Плевнелиев отправи призив за сформиране на програмно правителство, за да не изпадне страната в период на дестабилизация. Възможно ли е да се сформира кабинет под егидата на Плевнелиев с мандата на БСП?
- Не разбирам въпроса. Президентът има функции само за съставяне на служебен кабинет и наскоро той ги упражни.

- Готов ли сте с проекта за кабинет?
- Има достатъчно време. Нека видим резултатите от изборите.

- Хора от кои партии не бихме видели във вашето правителство?
- Не ползвам такъв подход - да избирам на принципа на изключването. Но въпросът изпреварва събитията - изчакайте първо да ми възложат задачата и едва след това може да коментираме как ще я решавам.

- Заражда ли се коалиция "всички срещу ГЕРБ"? Видяхме, че опозицията от миналия парламент - БСП, ДПС, ДСБ, "Атака", плюс партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", наеха австрийска фирма да брои гласовете на изборите.
- Това само показва общо недоверие към бившата управляваща партия след приложените от тях изборни практики преди две години на местните и президентските избори.

- Никакъв политически знак ли не съзирате?
- Явно искате да ви кажа, че това е основа на бъдеща коалиция, но не ми се струва, че е така. Това, което виждам, е, че ГЕРБ остават изолирани и ми се иска и след изборите да бъде така.

- Как ще се отрази на изборния резултат скандалът с подслушването?
- Надявам се отрезвяващо. Съдържанието на разговорите, както и коментарите на бивши депутати и министри от управляващата доскоро партия, показват защо нараства несигурността в икономиката и защо се свива стопанската активност.

- Реагирате много сдържано. Да не би да очаквате гласове от ГЕРБ за вашето програмно правителство?
- Очаквам гласове от всички хора, които мислят, че така не може да продължи да се управлява държавата - еднолично, с административен и полицейски произвол, водещ до продължителна икономическа депресия и обедняване на все повече хора.

- Мислите ли вече как ще изпълните обещанието за нови 250 000 работни места?
- И вие сте впечатлени от това число! Всъщност то е малко повече от половината от закритите работни места за последните близо четири години.
Мисля, че успокояването на бизнес климата и връщането на предсказуемостта в икономиката, стопирането на административно-силовия натиск върху бизнеса, който бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров нарече рекет, ще реши не малка част от тази задача.

- Сам казвате, че с въвеждането на прогресивно подоходно облагане в бюджета ще се отвори дупка от 350 млн. лв. Как ще я компенсирате? Или, след като отмине предизборната дандания, тихо ще оставите плоския данък?
- Заявените намерения в програмата на БСП за въвеждане на една мека прогресия в облагането на доходите на физическите лица има изразен елемент на солидарност, но крие и рискове за връщане на отделни сегменти от трудовия пазар в сивия сектор. Разбира се, трудно ще откриете мерки само с еднопосочни ефекти.
Аз продължавам да бъда привърженик на ниското пропорционално облагане.

- С такива изказвания ще влезете във "война" с парламентарната група на "Коалиция за България" от самото начало. Готов ли сте за нея?
- В два парламента съм работил с парламентарните групи на "Коалиция за България" - и като министър, и като депутат, така, че нямам такива опасения.
Аз и в миналото съм имал различия с някои депутати, но винаги сме намирали добрите решения.

- Кои са основните стъпки във вашия план за първите сто дни на кабинета, ако бъде съставен такъв?
- Най-важните стъпки са насочени към изчистване и подобряване на бизнес климата - категорично стопиране на административния произвол, развихрил се в последните няколко години, предефиниране на процедурите и практиките на безразборни проверки и натиск върху стопанските субекти, прекратяване на утвърждаващите се практики недостигът на данъчни приходи да се запълва с напрегнати планове за неданъчни такива - санкции и глоби. Още - регулярно възстановяване на ДДС и мерки за цялостно подобряване на събираемостта на бюджетните приходите. Преглед на административните процедури, задържащи бързото стартиране и развитие на бизнеса.

- Бившият премиер Бойко Борисов каза, че пенсионерите са изяли фискалния резерв.
- Избягвам да коментирам финансови тези на бившия премиер. Често не ги разбирам.

- Какво очаквате да заварите в хазната?
- Липса на свободни средства във фискалния резерв, практическо отсъствие на фискален резерв. Останали са 4 млрд. лв., но това са целевите фондове - "Сребърният фонд" и фонд "Козлодуй". От тях не може да се харчи.
Очаквам по-слабо изпълнение на приходите за 2013 г., както се очертава до този момент. Налице е дефицит от 800 млн. лв. само за първите четири месеца на годината. Ако си спомняте какво беше преди четири години - каква истерия за дефицит от 350 млн. лв.! Сега е повече от два пъти. Тогава обаче имаше фискален резерв от 8 млрд. лв. и по-нисък държавен дълг.

- Какъв е държавният дълг сега?
- Общият му размер е 14 млрд. лв., а ГЕРБ го завари 10 млрд. лв.
Не е ясно и какви скрити задължения ще излязат в резултат на претенции на външни партньори или инвеститори. Имам предвид както арбитражното дело, което води срещу България "Росатам" за оборудването за АЕЦ "Белене", така и евентуалните бъдещи искове от инвеститори във ВЕИ-сектора. Показателно за безотговорното фискално поведение на предишното управление е и големият облигационен заем от 800 млн. лв., който беше изтеглен непосредствено преди падането на правителството, и чийто падеж ще настъпи през август - ще го плаща следващото правителство, което и да е то.

- Ще ревизирате ли плановете за строителство на АЕЦ "Белене"? Сам породихте такива съмнения с твърдението, че е необходим нов анализ на този проект?
- Винаги съм твърдял, че гледам на този проект като на икономически. И че икономическите проекти си струва да се реализират, независимо колко струват, ако имат необходимата възвръщаемост. И обратно, дори и да имате много пари, не си струва да ги влагате в проекти с недостатъчна ефективност. Не зная защо при третото или четвъртото подобно изявление всички решиха, че казвам нещо ново.