Пламен Орешарски: Безработицата и ниските доходи са най-острите проблеми

Май 02, 2013 Новини БСП 0 1361

„Безработицата и ниските доходи са най-острите въпроси на социално-икономическото ни развитие в момента", каза във Велико Търново Пламен Орешарски

„Безработицата и ниските доходи са най-острите въпроси на социално-икономическото ни развитие в момента", каза във Велико Търново Пламен Орешарски. На среща с медии, водачът на листата с кандидат-депутати от „Коалиция за България" във Велико Търново- Мариана Бояджиева го представи като номиниран за бъдещ министър-председател на България.

„Една част от нашите съграждани дори и да имат работно място остават в графата работещи - бедни. Говоря за хората с прекалено ниски доходи около минималната заплата и малко над нея. За това и в програмата ни ключов акцент е развитие на икономиката, на базата на един по-добър бизнес климат, и с допълнителни насърчителни мерки се надяваме в рамките на следващия мандат да успеем да обърнем тенденциите и да изведем страната на пътя на икономическия растеж. В това виждаме начина да се решат и други въпроси, опиращи до различни социални политики", коментира Пламен Орешарски. Според него в последните няколко години основен проблем е силното влошаване на инвестиционния климат, не само заради външни фактори, но и вследствие на хаотичната и неадекватна вътрешна политика. Той дори цитира изследване в Германия, според което 43% от инвеститорите не биха вложили средства отново у нас. По думите му причина за това е и силният административен рекет.

По отношение на данъчната система Пламен Орешарски заяви, че е важно да се възстановят практики, компрометирани по време на управлението на ГЕРБ.
„Връщането на ДДС чрез предефиниране на действията на НАП. Развитие на контролните функции на НАП, разследващи съмнителен контингент от фирми и фокусиране на вниманието само върху тях, а не върху всички, каквато е практиката сега", каза още Пламен Орешарски. По отношение на Данък общ доход управленската програма на БСП предвижда нулева ставка върху минималната работна заплата, като елемент на солидарност в тези трудни времена. „Оставам привърженик на пропорционалното ниско облагане на доходите, но това не засяга останалите данъци- корпоративен и ДДС", добави Пламен Орешарски.

„Кампанията ни е лице в лице с хората, с много срещи, за да можем лично да представим визията си за по-добро управление на България", каза водачът на листата Мариана Бояджиева. И затова след срещата с медиите, кандидатите за народни представители и бъдещият министър-председател се разходиха до знакови места във Велико Търново - Стамболовия мост и паметника на Асеневци.