Нямам съмнения, че БСП ще победи ГЕРБ

Май 01, 2013 Новини БСП в медиите 0 1725

  Интервю на председателя на БСП Сергей Станишев във в

 

Интервю на председателя на БСП Сергей Станишев във в.Преса:

 

Г-н Станишев, какво е първомайското ви послание към членовете и симпатизантите на БСП?
Първи май за левомислещите хора е празник на труда. Днес в България трудът е унизен и смачкан. Хората нямат работа, унизени са от арогантното, некомпетентно и античовешко управление през последните четири години. Това управление доведе до много човешки трагедии. Кога хора са се палили от отчаяние. На Първи май е много важно да се вдъхне надежда на хората. Да, ситуацията е много тежка. Но няма ситуации без изход. Ние имаме и категоричната решимост, и знанията, и компетентността, и визията как България да излезе от тази дупка и как хората да живеят по-достойно.

Обещахте да разкриете 250 000 нови работни места, изпълним ли е този ангажимент?
Това е амбициозен ангажимент, но е изпълним. Това потвърдиха срещите, които имахме с работодателски и синдикални организации. Трябва да осъзнаем, че мандатът на Борисов заличи 400 000 работни места и тези 250 000 нови работни места за съжаление няма да ни върнат нивата на заетостта от 2009 г. Затова имаме ясен план за икономически растеж.

Това ли е т.нар. „план Орешарски" и какво включва той?
Подкрепа за дребния и средния бизнес, реиндустриализация на България, 10-годишна програма за създаване на предприятия, осигурена чрез национален инвестиционен фонд. Залагаме и на по-активното участие на държавата в икономиката, повече инвестиции, по-голяма роля на банката за развитие. Трябва да създадем такива условия, които да стимулират икономическата активност. На първия етап е много важно да се засили националният план за заетостта, докато сработят естествените икономически механизми. Не можем да оставим хората без перспектива, без заетост. 

Как ще отговорите на упреците, че темата за подслушванията, записите и СРС-та изместиха истинските послания и ангажименти на партиите към избирателите?
Напротив. Навсякъде аз говоря за нашите ангажименти, затова какво в страната искаме да променим, как да създадем работни места, как да увеличим парите за майчинство и за отглеждане на деца. А тези разговори, които изтекоха в публичното пространство, само илюстрират какво е задкулисието в управлението. Тези хора само са се подслушвали взаимно Дебнали са се, дебнали са и опозицията... Кога да им остане време да мислят за доходи на хората? Това изобщо не е било в полезрението им. Не ги е интересувало. И това е най-скандалното. Ние неведнъж сме канили ГЕРБ на дебати. Те няма какво да предложат освен повече от същото. Построиха по-малко от мен, три и половина пъти по-малко пътища реконструираха и се тупат в гърдите. Защо се тупат?! ГЕРБ трябва да седнат в ъгъла със сведена глава и да мълчат.

След като казахте, че БСП, дори и да спечели изборите, няма да управлява самостоятелно, притеснен ли сте от компромисите, които ще ви се наложи да правите?
Би трябвало да съм казал - дори да спечелим пълно мнозинство, защото за победата не мога да имам съмнения. Да, дори и при пълно мнозинство кабинетът трябва да има широка подкрепа. Няма друг изход от катастрофата, до която ни доведе едноличният режим на Борисов. Благоденствието, справедливостта и редът изобщо не се състояха. За жалост хората ще запомнят това управление с бедността, мизерията, фалитите на десетки хиляди фирми, слушалките и държавния рекет върху бизнеса. За малко да пропусна полицейския произвол и контрабандата, корупцията... Мога да продължавам и още, но няма смисъл. Коя партия би могла да се справи с всичко това сама?  Страната ни наистина се нуждае от спасение. От правителство на спасението, което може да наречете и програмно правителство. И в този смисъл не виждам причина да се притеснявам, защото не може да има компромиси със съдбата и бъдещето на страната. Ние няма да правим сделка, а ще говорим за програма и действия. Трябва да има ясен план с приоритети и отчетност на действия и резултати. Не може де има компромиси, затова и няма от какво да се притеснявам.

Програмно или експертно правителство за всички, които наблюдават политиката, означава, че човек, който говори за такова, бяга от отговорност. Вие от какво бягате?
Нека уточним термините. Програмно правителство буквално означава  правителство, което изпълнява програма, а във всеки кабинет винаги има експерти. Не разбирам тези „политически наблюдатели", които виждат някакво бягство от отговорност в тази формула. Преди малко ви обясних защо е нужен такъв кабинет. Няма друг изход от тази ситуация. Всеки експерт, обществен авторитет, който е готов да участва в подготовката и изпълнението на подобна програма, е добре дошъл да работи за спасението от разрухата. Именно затова се стремим към убедителна победа на 12 май, за да може да реализираме нашите виждания, без да ставаме заложник на пазарлъци. Няма защо и от какво да бягаме. Естествено че ще си поемем отговорността, ако спечелим доверието на хората.

Никога не съм бягал от отговорност. Не съм от политиците, които непрекъснато говорят за отговорност, дори и лична, а когато трябва да я поемат, остават с говоренето. Без да звучи нескромно, спокойно мога да кажа, че имам и качествата, и опита, и политическата сила да оглавя кабинет. Но не и този, който не може да е свързан с партийна формула, с теснопартийни интереси. Това е причината лично да предложа кандидатурата на Пламен Орешарски. Човек с доказани качества, за когото ще работя, за да бъде следващият премиер.

На няколко пъти повтаряте, че при никакви обстоятелства не бихте си партнирали с ГЕРБ. Има ли и друга партия, която да е нежелан партньор за социалистите при създаване на програмно правителство?
На всички е ясно, че с ГЕРБ не можем да имаме нищо общо. Не виждам наоколо и никоя друга нормална партия, която би се съюзила с тях, още повече след като видяха, че правителството им е действало като организирана престъпна група. А партньорството във властта е сложно упражнение. Трябва да се съчетават виждания, програми, политики, цели. Освен това знаете, че вече имаме достатъчно опит в коалиционното управление и няма да повтаряме някои грешки. Тройната коалиция не беше грешка. Такова беше желанието на избирателите. Не казвам, че членовете на ДПС, НДСВ, а и нашите бяха очаровани от нея, но тя си свърши работата. И трите партии успяха да преодолеят различията си и да постигнат националната цел - влизането в Европейския съюз. Освен това създадохме четиристотин хиляди работни места, увеличавахме заплатите и пенсиите редовно, увеличихме времето за платено майчинство до най-дългото в ЕС, построихме повече магистрали от ГЕРБ (без да вдигаме шум), привлякохме милиарди евро инвестиции, удвоихме държавния резерв до над 8 млрд. лева, оставихме местни и европроекти, на които Борисов режеше лентичките...

Имате ли обяснение защо протестите, скандалите около подслушването и обновяването на листите на БСП не разшириха подкрепата за партията ви, а ГЕРБ продължава да води?
Нямам нужда от обяснение, защото ежедневно съм сред хората, в различни градове и села, не само сред наши симпатизанти, а обикалям по улици, пазари, площади. Никъде не усетих пламенна любов към бившите управляващи, а напротив. Освен това вие говорите за социологически изследвания, но най-точното изследване с реални резултати ще бъде на 12 май - вотът на народа. Не искам да правя сравнения, но помня и други прогнози, които даваха над 40% преднина на Костов, други предричаха, че Плевнелиев ще спечели още на първия тур, и т.н. Толкова за водачеството на ГЕРБ.

Кой е най-лошият следизборен вариант?
„Избори до дупка". Не виждам нищо добро за България от подобен вариант. Страната е толкова зле, че е нужна незабавна и дълбока промяна в икономиката, в работата на институциите, в обществената атмосфера. Четири години нищо градивно и позитивно. Огледайте се и какво ще видите - бедност, липса на перспектива, безпътица. Това трябва да спре! Трябва да се облегнем на разума и диалога, на градивната работа и да зачеркнем последиците от арогантността, некадърността и безсилието на ГЕРБ.

Накрая бих искала да ви задам и един личен въпрос. Избрахте ли дата за сватбата си с Моника?
Нямам нищо против този въпрос, но и аз бих се радвал, ако мога да ви дам точен отговор. В момента тече изборна кампания и почти не успявам да видя семейството си. Дори когато се връщам от обиколките, то е толкова късно, че двете ми любими жени отдавна са заспали. Щастлив съм, че Моника напълно ме разбира и ме подкрепя с всички сили, но определено не сме в състояние да правим планове за сватбата, още повече за определена дата. Но както се казва - всичко с времето си. Сватба ще има, остава само да уточним мястото и времето.