Искам да изпреварим ГЕРБ, ако ще да е с двама

Май 01, 2013 Новини БСП в медиите 0 1162

  Интервю на Стефан Данаилов за вестник Стандарт   Любимецът на поколения българи - Стефан Данаилов, отново е в битка за партията си

 

Интервю на Стефан Данаилов за вестник Стандарт

 

Любимецът на поколения българи - Стефан Данаилов, отново е в битка за партията си. Ламбо води листата на БСП в Пловдив, където го чака дуел с Бойко Борисов, и в Плевен - срещу Цецка Цачева. Кое е Голиат на тези избори, къде е мястото на "бръмбарите" - в кампанията или във "Фамилията", и коя ще е последната му роля в политиката? Ламбо отговаря пред "Стандарт".

- Г-н Данаилов, как върви кампанията?

- Честно да ви кажа, малко с усмивка реагирах на битката на титаните в Пловдив (смее се). Правим множество срещи с хора от различните сфери, с граждани. Имаме едно кафене "При Ламбо", в което се раздават предизборни материали.

- Раздавате ли автографи?

- О, да. И непрекъснато разговарям с хората.

- Борисов каза, че само за 10 дни е раздал 50 000 автографа. Вашите колко са?

- (Смее се.) Не ги броя. Никога не съм броил автографите си. Колкото мога - толкова. Щом е могъл да се подпише 50 000 пъти... (смее се). Радвам се, че хората навсякъде искат да поговорят с мен, да им дам автограф. За съжаление почти навсякъде българите имат еднакви проблеми - безработица, лошо здравеопазване, съсипан бизнес. Трябва да има консенсус при решаването на тези проблеми. И БСП настоява точно за това. Не може на всеки 4 г. да се започва отначало.

- И този консенсус преминава през фигурата на Пламен Орешарски като премиер?

- На България е необходим програмен кабинет, а не чисто партиен, какъвто бяха Тройната коалиция и кабинетът на ГЕРБ. Пламен Орешарски е изключително умерен човек, един от най-добрите финансисти. Няма да го чуете да казва неща, които няма да изпълни.

- А вие виждате ли се в този програмен кабинет?

- Не, не, не...

- Това "Не" на Ламбо го знаем. Нали Сергей Станишев ви убеди да водите две листи?

- Е, да. Но има разлика между това и ангажимента с министерстването. 4 г. бях! Има подготвени кадри сред нашите среди, които могат да изпълнят не по-лошо тази функция. Въпросът е министърът сам да знае какво иска и да има разбирането от финансовия министър. И най-вече да работи за очакваната Стратегия за развитие на българската култура. Защото нея се работи на парче и често не се стига до желаните реформи. Но тя трябва да бъде приета с консенсус от политическите сили и да бъде изпълнявана от различните правителства. Духът е част от националната сигурност, не може да се правят резки завои и да няма приемственост и традиции.

- Обидих ли ви със заглавието, че сменяте Руменовците в БСП?

- Да. Както го бяхте показали, все едно в прословутото писмо съм посочил да бъдат отстранени двамата Руменовци. Тогава наистина бях на път да се откажа и от двете листи. Веднага ме завъртяха в интригата, а най-малко съм човек, който прави или обича да участва в интриги. Уважавам безкрайно много и двамата Руменовци - Петков и Овчаров, за да си позволя такава подла атака срещу тях.

- Обадиха ли ви се?

- Обадиха се, естествено. И беше много неприятно. Истината е, че плевенското ръководство на БСП предложи аз да водя тази листа и Сергей се съгласи. Румен Петков е показал, че е добър полемист и боец. Много ме успокоява, че такъв опитен политик е начело на предизборния щаб в Плевен. Създава перфектна организация, навсякъде е с мен и помага, изключително много помага. Не сте ли забелязали как се обръща към мен: "Чичо Ламбо". А за Пловдив... Аз много обичам Пловдив и се той се превърна в еквивалент на вярност към любим човек - водачеството там е и по мой избор. От уважение към истината трябва да си призная, че аз бях депутат от Пловдив и предишния мандат, а дадох съгласие на другарите си да бъда отново водач много преди Бойко да обяви, че ще води там. Не знам дали ме е гледал в театъра, но ме е виждал на трибуната в Народното събрание (НС). Аз изразявам политическата позиция на моята партия срещу онова, което обещаха, а не свършиха ГЕРБ. Въпреки че бе видно от реакциите на парламентарната им група, че всичко зависи от решението на вожда, не мисля, че това е адекватното поведение. В политиката вина имаш, дори когато безропотно си мълчиш при явно грешни или лобистки решения.

- Станишев явно разчита за страшно много неща на вас - хвърля ви в най-тежката битка срещу Борисов. Чувствате ли се жертва на дълга си?

- Не се чувствам нито "хвърлен", нито "жертва". Що за идея?! Срещу Голиат ли ще съм в тези избори. Политиката е борба на идеи за развитието на обществото - не е тепих. Ако не успея да активирам обществения интерес към идеите, които БСП предлага, значи друг е бил по-убедителен, а не по-силен физически... Политиката не е моята кариера. Винаги съм се интересувал не толкова ръководството на партията и пленумите, а от решенията, с които отиваме при редовия член на БСП.

- Как успявате да се съхраните след поредната партийна битка?

- Просто вярвам в справедливостта на социалната идея. Досега никой не е успял да ми покаже по-справедлива към обикновения човек идея. Днешната атмосфера малко напомня на необузданата енергия, която носеше на крилете си желание за промяна през 90-те, но тогава някак редиците бяха подредени - имаше ясни цели и ярки лица, които можеха да ги олицетворяват. Сега общественият хаос е още суров. Протестът е свързан с ограничен брой материални цели - хората 4 г. бяха поставени на колене пред недоимъка. Не можеха да плащат сметките си, да изучат децата си, а здравеопазването е като игра на руска рулетка - дано не заболееш от болест, за която няма здравна пътека, а лечението скъпо... Безнаказаността на тези, които злоупотребяват, е източник на чувството за безнадеждност и липса на опора в държавата. Опростачването, ниската култура в човешките отношения, погубването на ценностите, които държат устоите на обществото и са модел на подражание, правят живота не само несигурен, но и безперспективен. На фона на всичко това фанфарите и рязането на лентички звучат някак гротесктно. Това е по-лошо от всичко, което ни се е случвало досега.

- Може ли нещо или някой да ви накара да се откажете от политиката?

- Вече няколко пъти се опитвах да кажа "стига". Всички знаят какво стана по време на президентските избори през 2011-а. Призивът ми да се оттеглят повечето от дълго припознаваните с БСП лица, и аз в това число, бе премислен и искрен. Но това не означава, че съм съгласен една партия със 130-годишна история да си направи ритуално харакири. За себе си твърдо знам, че това е последната битка, в която ще участвам пряко... Време е да се съобразя с физиологията и да не издевателствам така над себе си. Но съм го казвал и го повтарям - аз съм човек за дълъг път и не бих допуснал самодоволно да потривам отстрани ръце, ако съм нужен на другарите си и на каузата ни.

- Разбрах, че готвите обръщение за последните дни на кампанията?

- Е, то ако чакаме на края на кампанията да мобилизираме актива, тя отиде (смее се)! Но нищо чудно да се наложи и да направя обръщение.

- И какви ще са вашите думи към хората?

- При всички случаи ще са позитивни. Аз съм позитивен човек и искам позитивни послания, а не респектиращи и плашещи. В тези празнични дни ми се иска хората да отделят миг за по-сериозен размисъл. Най-важното е - да излязат да гласуват и второ, много по-важно - да мислят за кого ще гласуват. Много е важно!

- Резултатите от вота?

- Не съм човек, който прави такива сметки. Виждаш как една агенция излиза, казва едно. Веднага друга на следващия ден цитира други, огромни разлики. Това са познати ходове в политиката и целят да демобилизират една част от обществото, което е решило да гласува за един или за друг. Нека оставим хората да си решат. А мен ако ме питаш - моето си пожелание, което казвам на срещите си - с двама депутати повече, но да бъдат от БСП! Да бъдем пред ГЕРБ!

- Страх ли ви е от подслушване?

- Е, какво да чуят? Ако бях на 40 години - по-можеше да се замисля. Ама на тези години какво да ми чуят? Освен това, когато имам какво да кажа - споделям го. Вижте, подслушвания е имало, има и ще има. Лошо е, че в такъв момент от кампанията излизат. Излизат техните вътрешно ГЕРБерски отношения, а и тук става ясно, че вътрешното подслушване е най-високо ниво в най-неформална обстановка... Но това затлачва цялата кампания - хората се интересуват от друго. Искат да чуят конкретни мерки, работещи формули за излизане от кризата.

- А във "Фамилията" ще има ли СРС-та?

- Засега няма, но ще вкараме. Мога да ти го гарантирам.

- Вас ли ще подслушват, вашия герой?

- Е, ще видим кого. Може и моя човек, макар че в първите серии той е добре с властта. Но неговият ищах да се забърка в политиката нищо чудно да го вкарат и в такава беля. Но той е стар конспиратор и така лесно няма да се даде (смее се). Но виж, това е животът ни, темата е актуална. И това е бъркотията, в която живеем. За съжаление! Измислиците са малко в този филм. Много истини има във "Фамилията".

- В коя роля най-често ви припознават?

- Все още в Сергей. Толкова години минаха, но - да - в тази роля. Много съм емоционален винаги при срещи. Но напоследък, дано не звучи популистко, като видя мъката в очите им - става и моя мъка. Ето, утре (днес, б.р.) е 1-ви май. Един ден, който е познат като празник на труда, в България се превръща в ден на безработицата, в ден на протеста. И единственото хубаво е, че е слънчево и времето е усмихнато за българите. Защото сме пред Христов празник. Великден!