Сергей Станишев: Нашата кауза е България на промяната, в която всеки човек има възможности и достойнство

Май 01, 2013 Новини БСП 0 1419

  „Искам да ви честитя 1 май - деня на труда

 

„Искам да ви честитя 1 май - деня на труда. Сега цяла България да чуе вас - над 30 000 граждани, да ви чуя -БСП!" С тези думи председателят на БСП и водач на листите на социалистите в Стара Загора и 25 МИР София се обърна към десетките хиляди събрали се на първомайски митинг в столицата. „Днес сме се събрали да празнуваме 1 май, но и да изразим нашият гняв, и на всички хора, от това което се случва в България през последните 4 години. Станишев допълни, че ежедневно обикаля страната и се среща с много хора но „никога в България трудът не е бил толкова унизен, не съм виждал толкова много отчаяни хора, в чийто поглед има болка, че днес избират дали да си платят сметката за ток, или да купят облекло на децата си". С думите „Приемаме ли тази действителност" над 35 000 събрали се митингуващи отговориха в един глас - НЕ! Въпросът му „Имаме ли силата да направим промяната?" получи единодушен отговор - ДА!.

Сергей Станишев припомни, че преди 4 години ГЕРБ обеща справедливост, държавност, ред, социална грижа. „Как се наричат хора, които не изпълняват обещанията си? Лъжци - нека цяла България да чуе кой ни управлява". Лидерът на социалистите припомни, че десен политолог нарече управляващите „варварска орда" и допълни, че в момента ни управляват на основата на страха, репресиите, подслушването в интерес на една клика, „която мисли само за себе си".

„Четири години промиваха мозъците на българите и казваха - живеете добре. Днес все повече българи разбират, че 4 години сме живели в лъжа. Доведоха хората до мизерия и отчаяние. тези хора искат още 4 години да дадат на хората повече от същото".

Сергей Станишев добави, че остават едва 10 дни до изборите, когато хората ще определят съдбата си. Според него, те „трябва да намерят верния отговор за бъдещето. Внушават ни, че ако Бойко Борисов и Цветан Цветанов не са на власт щяло да бъде страшно. Никой вече не има вярва, могат да се кълнат в децата си и да ви лъжат в очите. Символ на това управление са хората факли. Днес в Смолян един българин се е самозапалил. кой носи отговорност -тези, които бяха на власт 4 години и плячкосваха държавата?" Лидерът на социалистите Сергей Станишев добави, че Коалиция за България силата, която може и ще „измете" от властта веднъж завинаги Бойко Борисов и Цветанов, които си мислят, че с пари и фалшифициран вот могат да продължат по старому". „Няма да им позволим, защото това ще е катастрофа за страната. Хората се събуждат".

Сергей Станишев допълни пред 35 000 - ия митинг, че „ГЕРБ имат само една кауза - каузата на тяхната власт. Да си ходят! Нашата кауза е България на промяната, в която има възможност всеки човек да живее достойно, да може да се върне в къщи и да види усмивките на децата си, да види, че родителите му са спокойни. Ще направим  промяна в името на страната. единствената партия, която има силата да направи позитивна промяна се нарича БСП. Не ни е страх нито от Борисов, нито от Цветанов, нито от техните бабаити. ние ще върнем България на хората. Победа!

Станишев припомни и ангажиментите на „Коалиция за България" след изборите с думите „Следващите 10 дни искам всеки от вас да стигне до повече българи и да им каже нашите ангажименти за 250 000 работни места, пари за майките, за програми за младежка заетост, за подкрепа на бизнеса. Ако всички ние си свършим работата, чуем хората, ние ще победим и на 13 май ще се сбъднем мечтата на Стефан Данаилов, който каза - „Идва нов ден". Този път в името на страната, в името на бъдещето сме длъжни да направим тази решителна крачка. След годините на мрак България трябва да бъде светла. Ще дойде надеждата и новият ден", заключи пред десетките хиляди симпатизанти на БСП Сергей Станишев.

Слово на председателя на БСП Сергей Станишев

на Първомайския митинг на Коалиция за България

 

Искам да ви честитя 1 май - Деня на труда. Искам сега цяла България да чуе вас, над 30 000 хиляди български граждани - да кажете названието на Българската социалистическа партия.

Скъпи приятели,

Днес сме се събрали да празнужаме 1 май, но също така да изразим нашия гняв, нашето възмущение от това, което се случва в България, от това, което се случва на всички хора в нашата страна през последните 4 години. Аз не съм спирал да обикалям и да се срещам с хора, с безработни, с пенсионери, с млади хора, с учители, с хора на бизнеса. Никога в България трудът не е бил толкова унизен, толкова смачкан, никога в България не съм виждал толкова много отчаяни хора, хора в чийто поглед има огромна болка- болка от това, че те трябва да избират  дали да си платят сметката за ток, или да купят храна и облекло за своите деца. Приемаме ли тази действителност, заложена от ГЕРБ? Не. Имаме ли силата да направим промяна? Да.

Преди 4 години дойде един човек - Борисов, една партия, която обеща на хората- средно еврпейски доходи, подкрепа на малкия бизнес, справедливост, държавност, ред, социална грижа. Изпълниха ли това, което обещаха? Как се наричат хора, които не изпълняват своите обещания? Наричат се лъжци. Нека цяла България да чуе кой ни управлява.

Преди няколко седмици прочетох едно определение на тези, които ни управляват днес. Десен политилог ги нарече варварска орда. Това нещо не е било. В България днес ни  управляват на основата на страха, репресиите, подслушването, задкулисието, в интерес на една малка политическа клика, клика, която мисли само за себе си. 4 години през телевизора, през медиите промиваха мозъците на българите и им казваха - живеете добре, ставате по-богати, всичко е наред, България е начело на цяла Европа. Така ли е?

Днес все повече българи разбират, че 4 години сме живели в лъжа, лъжа подла, защото чрез довеждане на хората до мизерия, до отчаяние ги манупилират по-добре.  Тези хора искат и днес още 4 години да дадат на българите повече от същото. Искате ли вие повече от същото? Огромна част от хората не го искат.

Днес българите са изправени пред избор. Остават 10 дни до деня на истината, в който хората трябва да определят своята съдба, съдбата на своите близки, на своите родители, на своите деца. Трябва да намерят верния отговот за бъдещето на държавата и за своето собствено бъдеще. Внушават ни, че не може да бъде иначе, че ако Борисов и Цветанов не са на власт щяло да бъде хаос, щяло да бъде страшно. Вярвате ли на това? Никой вече не им вярва.Те могат да се кълнат и в децата си, и да ви лъжат в очит.

Скъпи приятели,

Символ на това управление, което на 12 май ще си отиде веднъж завинаги, са хората-факли, хора, които от отчаяние посягат на живота си. И днес в Смолян един българин се е самозапалил. Кой носи отворност за това? Тези, които бяха на власт 4 години, защото смазаха икономиката, защото унищожиха достойнството на хората, защото пестиха за сметка и на гърба на хората, а през това време плячкосваха държавата, но ние сме силата, която може и ще ги измете от властта веднъж завинаги Така ли е? Ние го правим не заради властта, а защото имаме кауза. Борисов и Цветанов си мислят, че с техните пари, със страха, с купуването на гласове, с манипулирания и фалшифицирания вот могат да продължат по старо му. Ще им позволим ли? Няма да им  позволим, защото това ще е катастрофа за страната.

Ние сме по-силни. Тук тези 30 000 хиляди български граждани и навсякъде по страната хората се събуждат. Вчера бях в Клисура - легендарен град, който се надигна срещу Османската империя почти без оръжие срещу башибозука, но с кауза, с каузата за свобода, с каузата за независимостта и в крайна сметка тази кауза спечели. ГЕРБ имат само една кауза - това е каузата на тяхната власт. Да си ходят.

Нашата кауза е България на промяната, България, в която има възможност за всеки един човек да живее достойно, да получава радост от своя труд, да може да се върне в вкъщи и да види усмисвки на лицата на своите деца, да види, че родителите му са спокойни и сигурни. Възможна ли е тази промяна? Ще я направим ли на 12 май? Ще я  направим в името на страната и на всички, които живеят в България. Днес хората трябва да осъзнаят, че единствената партия, която има силата, която има  последователността да направи такава позитивна промяна се нарича- как? БСП!

Не  ни е страх, нито от Цветанов, нито от Борисов, нито от техните бабаити, защото ние сме партия силна, защото сме партия национална, защото сме партия социална  и ние ще върнем България на хората.

Скъпи приятели,

Следващите 10 дни искам всеки един от вас да стигне до повече българи, да им  каже нашите ангажименти- за 250 000 нови работни места, за ежегодно увеличаване на пенсии, за пари за майките за отглеждане на деца, за програми за младежка заетост, за подкрепа на малкия и среден бизнес. Хората трябва да знаят - това е възможна реалност. Ако всички ние си свършим работата, говорим, чуваме хората през следващите дни, споделяме с тях тяхната  болка, нашата болка за страната, ние ще победим и на 13 май ще бъде денят, в който ще се сбъдне мечтата на Стефан Данаилов от 2011 година. Тогава той каза - идва нов ден. Не ни достигна една крачка, не ни достигна малко време и усилие да го постигнем. Този път в името на страната, в името на бъдещето сме длъжни да направим тази решителна крачка.

След годините на мрак, след годините на унижение, след годините на арогантност България трябва да бъде светла България. След този мрачен период ще дойде надеждата, ще дойде новият ден. Победа!