Сергей Станишев: Поддържаме проекта АЕЦ Белене

Апр 30, 2013 Новини БСП 0 1001

  Разбира се, че поддържаме проекта АЕЦ „Белене"

 

Разбира се, че поддържаме проекта АЕЦ „Белене". Това е един изключително важен за страната ни индустриален проект и макар че той трябва да се анализира наново и да се търси нов инвеститор, вярвам, че проектът е икономически обоснован. Точно това и личи от оценката на консултанта HSBC. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос след съвместен брифинг с председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Сергей Станишев бе категоричен, че няма двусмислие в думите на номинирания за бъдещ премиер от Коалиция за България - Пламен Орешарски. „За съжаление, много време беше пропиляно, анализът трябва да бъде актуализиран и след това на базата на волята на българските граждани, изявена на Референдума, да се предприемат конкретни действия, по реализацията на проекта. Анализът обаче е наложителен, тъй като никой не знае в какво състояние ще намерим държавата след ГЕРБ", обясни лидерът на БСП. Станишев припомни, че АЕЦ „Белене" е проект за 60 години напред.

В отговор на журналистически въпрос за намаляването на ползваната в страната електроенергия Станишев отбеляза, че състоянието на държавата след управлението на ГЕРБ е незавидно. „Истинската причина е управлението на ГЕРБ и унищожаването на редица предприятия, заради което индустриалната консумация на ток намаля с 40%. Тотална катастрофа!", възмути се Сергей Станишев. Той попита дали българите искат да живеят в такава реалност? В икономика, която не работи, в която няма потребление, а хората не могат да си платят сметките за ток. „Това ли е модела, който искат българите?", попита още лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира и темата за паралелното преброяване в изборния ден. „Както разбирате никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите готвени от това правителство. ЦИК, служебното правителство, полицията и областните управители са под контрола на една партия- ГЕРБ", категоричен е лидерът на БСП. Станишев отбеляза, че точно това е причината да се търси и външен преброител за вота.