Ханес Свобода: Българите да решат дали искат премиер, който защитава интересите им, или премиер, който подслушва

Апр 30, 2013 Новини БСП 0 1253

  Българските граждани трябва да решат дали искат новият министър-председател да защитава интересите им навън или искат премиер, който подслушва своите министри и опозиционните лидери

 

Българските граждани трябва да решат дали искат новият министър-председател да защитава интересите им навън или искат премиер, който подслушва своите министри и опозиционните лидери. Това заяви председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода по време на съвместна пресконференция с президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. Двамата участваха в заседание на бюрото на групата на Групата на социалистите и демократите в ЕП в София днес.

Според Ханес Свобода европейските социалисти искат прозрачна и демократична България, която да заеме подобаващо място на масата в Европа, но не на масата за обяд или вечеря, а на масата за сериозни дебати и дискусии. „Ние, социалистите и демократите в Европа оказваме пълна подкрепа на България да стане част от Шенгенското пространство, за разлика от членовете на ЕНП, които се противопоставят на включването на страната ви", отбеляза Ханес Свобода. Той каза, че българите трябва внимателно да преценят кое е най-доброто управление за България, като отчетат и  подкрепата, която българските партии получават от Европа.

Свобода изрази надежда за възстановяване на демократичното развитие на България след изборите. Според него в България трябва да се води активна борба с бедността както в България, така и в цяла Европа. „Вместо от ЕНП да се оплакват от миграцията, породена от бедността, европейските партии трябва да обединят усилията си за справяне с проблема, за намаляване на безработицата, за повече доходи и за ликвидиране на бедността", категоричен е Ханес Свобода.

Според Сергей Станишев точно това е и целта на инициативата на европейските социалисти за въвеждане на Европейската младежка гаранция, която е част от „рестартирането на Европа". „Една година водим тази борба и вече постигнахме първия сериозен резултат - ангажимент на Европейския съвет за отделяне на 6 млрд. евро за програми за младежка заетост", каза Сергей Станишев.

В отговор на журналистически въпрос за голямата подкрепа на европейските социалисти и демократи за кампанията на БСП, Станишев отбеляза: „Тази подкрепа не само задължава да спечелим изборите, не само да махнем ГЕРБ от власт, но и да гарантираме стабилно правителство с ясна програма и да започнем да променяме страната". Станишев бе категоричен, че ако българите искат статуквото да продължи да управлява - да гласуват за ГЕРБ, но ако искат промяна - БСП е единствената алтернатива.