Политическият монопол на ГЕРБ създаде икономически монополи и превърна държавата в репресивен инструмент

Апр 29, 2013 Новини БСП 0 964

  Политическият монопол на една сила доведе до засилване на икономическите монополи в много сектори

 

Политическият монопол на една сила доведе до засилване на икономическите монополи в много сектори. Това убива свободната конкуренция и инициативата на гражданите. Държавата се превърна в репресивен инструмент, за да се обслужват конкретни икономически интереси. Институции се използват за притискане, рекет, преразпределение. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на националната среща с бизнес и работодателски организации „България - икономически активна страна". Станишев отбеляза, че след управлението на ГЕРБ навсякъде в страната цари страх. „Всеки усеща, че държавата е в пълен хаос, причинен от манталитета на управление през последните години. В такива условия не може да има държавност, икономическо развитие и европейска перспектива за България", категоричен беше председателят на БСП. Той отбеляза, че вижда ролята на БСП и на Коалиция за България като основен гарант след изборите за стабилността на държавата и нейното функциониране в интерес на обществото, за формиране на стабилно и силно програмно правителство, което ще трябва да спасява  България.

„Състоянието на икономиката и начина на живот на хората е изключително тежко. Няма едно решение за всички натрупани проблеми. Преди 4 години България влезе в кризата в добро финансово, бюджетно и икономическо здраве. Днес обаче след управлението на ГЕРБ картината е съвсем различна", каза Станишев. Той напомни, че последните събития са показали реалните приоритети на ГЕРБ, които нямат общо със създаването на условия за икономически растеж, предсказуемост и подобряване на живота на хората. „Основният проблем, който вълнува всички, е как да заработи отново икономиката, да се създадат работни места, да се осигури нормален начин на живот на хората", изтъкна Станишев. Той подчерта, че управленската програма на социалистите е балансирана и няма нереалистични цели. „При силно, отговорно, компетентно и предсказуемо правителство тези цели са постижими", каза лидерът на БСП.

Станишев подчерта, че е най- важно решенията за България да се търсят в диалог, така че да се даде нов заряд на икономическата активност, да се акцентира върху доходите и работните места. „Водим с вас тази дискусия, за да чуем вашето мнение. Само чрез постигане на съгласие по основните цели,  приоритети и мерки, по които да работи  следващото правителство, може да има успешен резултат", обърна се Станишев към представителите на бизнеса. Лидерът на БСП изрази увереността си, че следващото правителство начело с Пламен Орешарски ще реализира програма, която ще изведе България от плачевното състояние. „Чувам интерпретации за повторни избори наесен. Ще направим всичко това да не се случи. България се нуждае от стабилност", каза Станишев.

Пламен Орешарски изтъкна, че икономиката ни е сред по- тежко засегнатите от кризата, без да има предпоставки за това. Според него причината е хаотичната икономическа и фискална политика и увлечението по натиска върху стопанския сектор при управлението на ГЕРБ. Орешарски напомни, че безцелно бяха изразходвани части от фискалните резерви на държавата, направени бяха и нови дългове, което занапред ще затрудни финансирането на антикризисни мерки. „Създадоха се изкуствени монополи в кореспонденция с политическия монопол", подчерта Орешарски. Той беше категоричен, че незабавно трябва да се преустанови административно-силовият натиск от рекетьорски тип върху бизнеса. Орешарски добави, че недостигът на данъчните приходи да не трябва да се запълва с произволни и самоцелни глоби и санкции. Според него трябва да се възстановят добрите практики в НАП и митниците, да се проявява непримиримост към покровителството на конрабандата. Орешарски изтъкна колко е важно коректното разплащане към бизнеса и да има истинска фискална децентрализация. „Струва си да влезем в Еврозоната, но не на всяка цена", отбеляза Орешарски. Той акцентира върху необходимостта от насърчаване на местната инвестиционна активност и привличане на чужди инвестиции". Специално внимание Орешарски обърна на мерките за създаване на работни места. „Трябва да работим за държава, която да има по- силно регулиращи и координиращи сили отгоре и по- голяма свобода на предприемачеството отдолу", каза в заключение Орешарски.

„Коалиция за България има ясни и прагматични идеи как да се подобри икономическата ситуация в страната. Стремим се към модерна и реформаторска политика", каза модераторът на дискусията Мартин Захариев. Той изтъкна, че Сергей Станишев е поел най- голямата политическа отговорност и ще бъде гарант за европейска подкрепа и за национално отговорно поведение. „Уверени сме, че Орешарски може да върне доверието сред икономическите среди в страната", добави Захариев.