Жельо Бойчев: Нищо добро не ни чака, ако не спрем миграцията на младите

Апр 28, 2013 Новини БСП в медиите 0 1692

  Общинският съветник от БСП в СОС и водач на листата на левицата в 23 МИР в София Жельо Бойчев пред News

 

Общинският съветник от БСП в СОС и водач на листата на левицата в 23 МИР в София Жельо Бойчев пред News.bg

 

Г-н Бойчев, какво предлага левицата като социално управленска програма, ако спечели изборите?

Доста голяма и доста конкретна е социалната ни програма, още повече, че в последните 4 години социалната политика липсваше, изобщо не можеше да говорим нито за икономическа, нито за социална политика в кабинета „Борисов". На мен ми се иска да говоря за младите хора. В нашата програма сме фокусирали големия проблем с младежката безработица. Между 30-40% стигат нивата на младежката безработица. Ние сме поели много ясен ангажимент. Един от първите законопроекти, който ще внесем в следващото Народно събрание ще касае младежката гаранция, даващ възможност на младите хора за първо работно място, осигуряването на възможност и шанс за работно място след завършването. Механизмите за това са няколко. Започва се още от процеса на обучение със стажантски програми, даване възможност на работодателите след това да получават преференции при наемането на млади хора за един определен период от време, в който те имат възможност да се докажат. Това ще бъде една от първите ни законодателни инициативи. Вторият голям проблем, който имаме е демографският проблем. Показателите на България в момента могат да бъдат сравнени с това, което се е случвало по време на войни или около войните. Имаме от 84 000 раждаемост през 2008, в момента сме малко над 50 000 деца годишно. Като личен ангажимент съм го поел, разписали сме го в нашите документи, имаме и ангажимента на бъдещия министър-председател г-н Пламен Орешарски за създаване на програма „Първи дом".

Какво ще представлява тя?

България е може би от малкото страни, в които не се подпомагат младите семейства при закупуване на първото си жилище. Дори съседните ни страни, ако вземете, една Румъния, една Гърция имат такива програми. В Западна Европа това са утвърдени, работещи модели. Ние ще искаме да дадем реални стимули и реални облекчения за младите семейства за закупуване на дом. Пряка е връзката между създаването и отглеждането на деца и придобиването на собствен дом. Всеки млад човек, всяко младо семейство знае, че в момента, в който има тази възможност, това се отразява в следващата стъпка - членовете на семейството да се увеличат. Това е и много тежък социален проблем. В момента се наблюдава как в едно жилище живеят няколко поколения, сами разбирате колко проблеми създава това. Третият ефект от тази мярка е чисто икономически, чисто антикризисен. Искаме да събудим и пазара, искаме да тласнем и строителството на такъв тип жилища, така че в крайна сметка 3 в 1 е ползата от това нещо.

А средства от къде за тази цел?

Има няколко механизма, по които можем да го направим и на което сме се спрели към момента е чрез Банката за развитие и гаранционните схеми, които могат да бъдат ползвани от там, така че те да поемат риска от ипотечните кредити на търговските банки и да споделят риска с тях и това да доведе до чувствително намаляване на лихвените нива за такъв тип ипотечни кредити. Разбира се всичко това ще бъде облечено в една рамка, което ще означава, че ще има условия - да нямате друго жилище, ще сложим таван и на квадратурата, на средствата, за които ще се отнася това, но в общи линии в тази рамка ще попаднат големият процент жилища, които се купуват и могат да си позволят младите хора. С тази помощ, която можем да направим и с тази програма, която ще можем да развием, на мен ми се струва, че това ще позволи почти наполовина да паднат лихвените проценти в тази посока и в още по-голяма степен ще облекчи достъпът до този ресурс, тъй като в този момент едно младо семейство много трудно има един такъв достъп, предвид доходите, които взема, сигурността, която имат тези доходи и така трудно се решава на тази стъпка. Що се отнася за Студентки град, плановете ни включват той да бъде един университетски кампус, със студентски общежития, със студентски столове, със студентска поликлиника, с цялата инфраструктура. За съжаление в последните 20 години системно беше унищожаван и загуби своя академичен облик. Едно от нещата, които сме поели като ясен ангажимент са средствата за висше образование, за наука, средствата за материалната база, в която се провеждат учебните занимания, в която живеят студентите. По времето на Станишев няколко блока бяха ремонтирани, но голяма част от базата се нуждае от доста средства за реновиране и поддръжка. На нас ни трябват и ще подкрепяме младите хора, които се занимават с преподавателска дейност, с наука. През 2005-2009 чувствително бяха завишени средствата, които се дават на докторантите - от 250 на 410 лева и които се замразиха в последните 4 години. Такъв тип ред стимули ще се опитаме да предложим.

В тази връзка как планира левицата да спре теча на мозъци? Знаем, че голяма част от младите хора, които остават да се обучават тук, след това търсят реализация в чужбина?

Част от мерките, които изредих до момента са и в тази посока. Вие ако имате дом, ако тук създадете деца и виждате перспектива и възможност да ги отглеждате, ще останете тук, ако имате възможност за професионална реализация, също ще останете. Всяка една от тези мерки помага за това. Но младите хора трябва да усетят, че по същество българската държава ги подкрепя и им помага в началото на техния професионален и семеен път. Това е важно за нас да бъде усетено. Не бих казал, че има една мярка, която дава рецепта за решението, но това е комплексна, цялостна политика на насърчаване. Ние водим битка за бъдещето на България. Ако сега не проведем тази битка, ако не пречупим тези демографски тенденции, ако не пречупим тези тенденции на миграция на младите и способни хора от България, нас не ни чака нищо добро. Аз вярвам, че ние можем да го направим.
Имаме много хубава родина, имаме прекрасно място за живеене, където всеки може да намери шанса си. Това е нашата голяма битка и това е нашето голямо разбиране. Това няма как да го направим като левица, можем да го направим заедно с младите.

Не мога да не ви питам за големия скандал с нерегламентираното подслушванекойто тръгна от вашата партия БСП, но всъщност и ексземеделският министър също призна, че има такова нещо. Как това ще се отрази на избирателите?

Вижте за колко хубави теми си говорихме преди да засегнете тази тема. Аз искам да говорим за бъдещето на България, не искам да говоря за тези скандали, не искам да говоря за тези хора, които управляваха до момента. Ще кажа само следното нещо - жалкото е, че хората трябва да си дадат сметка, че тази история с подслушванията те си мислят, че не ги касае, че тя касае политици, бизнесмени и т.н., но тя касае всеки един от нас. Това са нашите пари, които са харчени за този тип дейности и второ благодарение на тази среда, която привнесоха тези, благодарение на този натиск и полицейщина, беше смазана цялата икономическа активност в страната, беше смазана всякаква инициатива, беше смазан всякакъв бизнес, което пряко се отрази на доходите и на състоянието на обикновения български гражданин. Аз призовавам българските граждани ясно да си дадат сметка за тази връзка, че следствие от тази брутална полицейщина, която цари в държавата е социалният им статус, доходите, работата. Тази връзка трябва българите да си направят много ясно и да си преценят и да си дадат сметката, отивайки да гласуват на 12 май.