Оставането на Борисов и Цветанов в политиката застрашава България

Апр 27, 2013 Новини БСП в медиите 0 1736

  Интервю на Илияна Йотова, водач на листата на "Коалиция за България" в Пазарджик за вестник 24 часа Следващият, с когото трябва да се заеме прокуратурата, е Дянков

 

Интервю на Илияна Йотова, водач на листата на "Коалиция за България" в Пазарджик за вестник 24 часа

Следващият, с когото трябва да се заеме прокуратурата, е Дянков. Той трябва да има забрана да напуска страната

- Г-жо Йотова, допускахте ли, че бившият министър Мирослав Найденов ще обвини Цветан Цветанов, че е подслушвал целия кабинет? Какво следва?

- Категорично след това признание на Найденов Борисов и Цветанов трябва незабавно да напуснат предизборната кампания, да се оттеглят от листите и от политическия живот. Незабавно да се откажат от депутатския си имунитет като кандидати за народни представители, за да развържат ръцете на прокуратурата и тя да си свърши работата докрай. Оставането им поставя под съмнение и риск не само кампанията, но и самите избори. Какво ще избират българските граждани? Личности, програми или под натиска от подслушване, рекет, шантажиране, са принудени да гласуват в полза на ГЕРБ. Оставането на Борисов и Цветанов в политиката застрашава България.

- Превръща ли се прокуратурата в основен играч в тази предизборна кампания?

- Прокуратурата показва ръст, показва характер, институцията заработи. Трябва да им дадем кураж като граждани, като общество. Неслучайно са на прицел от Цветанов. Довчера се кълнеше в качествата на главния прокурор, днес вече го обвинява, че е говорител на организираната престъпност. Къде, в кой свят се намира? ! Смятам, че в прокуратурата са решени да стигнат до края и да изведат пялата истина, от която имаме нужда и самите ние. Вижте какво стана - публичните признания на Найденов са само още едно свидетелство за страшната картина на управлението на ГЕРБ. Днес бившите депутати и министри от ГЕРБ един по един напускат страната заедно със семействата си. От кого бягат, от какво се страхуват. Страхуват се от дългата ръка на довчерашните си началници Борисов и Цветанов, които могат да им затворят устата с „невинен" инцидент например. А къде да избягат останалите 7 милиона българи, с какви средства да спасят децата си?

- Защо Борисов защити Цветанов?

- Реакцията на Борисов е признание за зависимостта му от бившия вътрешен министър. Тя стана ясна още със скандала „Мишо Бирата". Очевидно бившият министър-председател е нареждал незаконните подслушвания, но и самият той е бил в капана. За кого е новина, че Борисов не владее структурите на ГЕРБ и особено сега в кампанията дори не знае при кого да отиде по места? Скандалът след думите на Найденов е огромен, става дума за подслушване на министри, а по-малък ли беше той, когато не само се подслушваха лекарите от Горна Оряховица, когато се съсипваха човешки съдби, когато се разболяваха и унищожаваха цели семейства? Многократно предупреждавахме, но днес е ясно, че всичко е било напразно, защото става дума не за грешки, а за държавна политика, съзнателна, устойчива.

- Вашият мандат като евродепутат изтича догодина. Какво ви мотивира да водите листата на Коалиция за България в Пазарджик?

- Преди всичко огромното желание и доверието, с което БСП в областта издигна моята кандидатура. Имам и много лични контакти с хора, съсловни организации, бизнес структури, с различни общини, с които съм работила и помагала основно при усвояване на еврофондовете, с необходимата информация от европейските структури. През последните 4 г. България се върна назад, удари дъното. Управлението на ГЕРБ превърна българите в най-бедните граждани на ЕС, с най-мизерните пенсии, доходи, с унищожени фирми и предприятия. Като евродепутат имах възможност да гледам на случващото се у нас през очите не само на институциите, но и на моите колеги от другите 26 страни. Виждах колко възможности се пропускат за България от инерция, от лошо и неграмотно управление, от злоупотреби. Искам да бъда част от всички, които не приемат и не се примиряват, които знаят, че България може да бъде друга.

- Погледнато отвън -Брюксел, и отвътре - срещите ви с хората, как оценявате ситуацията? Според Дянков бедността у нас е едва 26 процента.

- Няма нужда да се четат европейските статистики, които са унизителни за страната. Нима не го чувства всеки по джоба си? Когато казвам по време на срещите, че над милион и шестстотин хиляди живеят с доходи под 240 лева на месец, хората ме прекъсват. Какви ти 240 лв., когато мнозина не събират и стотина. Що се отнася до Дянков, смятам, че това е следващият бивш министър, с когото трябва да се заеме прокуратурата. Той трябва да отговаря за престъпления срещу хората, чиито здравни осигуровки похарчи през 2009 г. -1,7 млн. лв., оставени резерв на здравната каса от правителството на Станишев, да отговори в чии джобове потънаха, за какво бяха използвани, както и редица други далавери с парите на държавата. Този човек е доказал, че няма сантименти нито към страната, нито към народа. Ще си замине там, откъдето е дошъл, пък всеки да се оправя както може. Затова трябва да има забрана за напускане на държавата.

- Споделяте ли мнението на Сергей Станишев, че ще са необходими поне 10 г., за да излезе страната от кризата, причинена от управлението на ГЕРБ?

- Справедливият протест на българските граждани свали правителството на Борисов. Хората ги изметоха, не можаха да довършат мандата си. Ще бъдат необходими години, за да се запълни пропастта, в която вкараха страната. Похарчени пари от държавния резерв, липса на гаранции за публични плащания, за пенсии, заплати, за социални помощи. Всеки четвърти млад човек е без работа, дори официалната безработица достига повече от 13%, а реално е много повече. Здравеопазването е пред фалит, болниците са с огромни задължения. Държавата от месеци не е плащала осигуровките на тези, за които е отговорна - пенсионери, безработни, студенти, военнослужещи. При ГЕРБ от гарант за закона тя се превърна в негов най-голям нарушител. Няма средства за майките, демографският срив вече не е заплаха, а реалност. Бизнесът е унищожен заради монополите на близките до властта фирми в земеделието, в дърводобива, в строителството, в енергетиката и т.н. Често хората коментират по време на срещите ми с тях, че вече дори няма обръчи от фирми, а един обръч, на една фирма -ГЕРБ. За тези, които нямат членска карта от тази партия, няма поръчки, няма конкурси, няма работа. Ако оцелеят, оцелеят. Освен това чисто полицейските методи - заплахи и подслушвания, продължават. Вече имаме няколко случая на уволнени хора в Пазарджишка област, защото са били на мероприятия на БСП. Има и други особено притеснителни неща, които видях в Брацигово, Велинград и др. Хората, които все още имат някакъв бизнес, отказват да се срещат публично с нас, защото ще бъдат снимани и наблюдавани, а след това фирмите им унищожени и фалирани. Поради това трябва да се срещаме с тях почти нелегално. Чисто по мутренски начин ГЕРБ заплашва техния бизнес. В тази връзка най-страшното е отчаянието, липсата на перспектива. Емблемата на управлението на Борисов и Цветанов не са магистралите, а живите клади на хората.

- Кои са основните проблеми, които поставят хората при срещите ви в хода на кампанията? Има ли БСП решения за тях?

- Те не се различават от това, за което преди малко говорих. Преди 4 г. ГЕРБ обеща нови работни места, средноевропейски доходи и развитие на малкия и средния бизнес. В Пазарджишкия регион не виждам нито разкрити нови работни места, нито средноевропейски доходи. Да не говорим за малките и средните фирми. Цветанов заплашва малкото работещи предприятия, че ако не извадят гласове за ГЕРБ, ще фалират. Рекетът над собствениците и бизнесмените продължава, но все повече хора се отърсват от страха да говорят. Именно те са огромен потенциал за наказателен вот над едно порочно управление. Няма община или населено място, където хората да не повтарят два проблема. Гората - казват хората от областта - никога не е губеща, а сега е оставила на улицата стотици безработни. И веднага допълват имената на фирмите - личната горска номенклатура на Борисов, които вземат квотите, а препродават след това на прескъпи цени дървесината. Вече цели горски масиви са заградени. Огромната част от предприятията в дървопреработвателната сфера фалират заради емблемата на лобисткото законодателство на ГЕРБ -Закона за горите. Въпросът къде е неговият създател Емил Димитров и защо предпочете да депозира показанията си пред чужд нотариус, е риторичен. И хората с надежда чакат следващото Народно събрание, за да има промяна.

- Вярно ли е, че от ГЕРБ отказват дебат по проблемите в региона и страната?

- Очаквах, че ще имаме възможност за дискусия. Всеки от кандидатите идва със своите идеи, защо да няма спорове? За съжаление в Пазарджик този дебат няма да се проведе. Основният ми опонент от ГЕРБ д-р Баксанов не желае да участва в никакъв дебат под никаква форма. И аз се чудя защо е така, след като той е бил 4 г. областен управител и трябва да знае всяка тухличка и керемида на територията на региона. Да има готовите решения, а и да защити онези, които са реализирани. Въпреки това такъв дебат няма да има и аз не мисля, че гражданите на Пазарджишка област са очаквали това. Дори не зная как изглежда моят политически опонент на живо. Ако го видя в следващия парламент, няма да го позная.

- Ще успее ли новият парламент да излъчи кабинет, или да очакваме избори наесен? Възможни ли са коалиции в името на стабилността?

- Учудвам се колко много анализатори се разпростират надълго и нашироко в медиите, обяснявайки различни задкулисни комбинации и хипотези. Даже чух нещо абсолютно невероятно. За бъдеща коалиция между доброто от БСП и доброто от ГЕРБ, т.е. ние вече в БСП сме изгонили лошите, а в ГЕРБ предстои също да изгонят лошите. И двете партии ще си направят едно чудесно правителство. Тези слухове се пускат неслучайно. Те разколебават хората, демотивират ги и затвърждават това, което обикновено си казват - всичките са маскари и накрая пак ще си стиснат ръцете.

- Коалиция се превърна в мръсна дума...

- Само глупакът не си прави изводи и продължава да повтаря едни и същи грешки. Направихме изводите, извлякохме поуките. Затова първо казахме приоритети в областта на икономиката, бизнеса, данъчната политика с въвеждането на прогресивната ставка над 4500 лв. доходи, пенсиите, работните места за младите хора. Спешните мерки за здравеопазването, което е доведено до фалит. Търсим съюзници за тези приоритети, протягаме ръка, предлагаме диалог, за да измъкнем страната от пропастта. Затова и издигнахме кандидатурата на Пламен Орешарски, чиито експертни и професионални качества не подлежат на съмнение.

- Кои проблеми са най-спешни?

- Най-тежкият проблем за хората са ниските доходи. Те не могат да бъдат увеличени с магическа пръчка, но могат да се направят някои неща. На първо място да се въведе нова данъчна система, в която минималната работна заплата да бъде вдигната на 450 лв., при това необлагаеми с данък. Това ще засегне около милион българи според експертите. Вече от 450 до 4500 лв. данъчната ставка трябва да е 10%. Важно е средната класа да си стъпи на крака. Това са хората от гръбнака на икономиката, които могат да задвижат нещата напред. И, разбира се, в период на криза тези, които получават най-високите доходи, да плащат повече - 20% прогресивен данък. Така се прави в нормалните страни.

- Не смятате ли, че е парадоксално пенсионерите и младите да са най-уязвимите социални групи?

- Така е. Бързо трябва да се спре порочната система, която беше въведена за пенсиониране. Тя може да става за страни като Франция и Германия, но за България тя е абсолютно неприложима и не носи никакъв ефект. Връщане и на швейцарското правило за индексация на пенсиите. Сред най-важните приоритети е и подпомагането на малките и средните предприятия, които могат да осигурят работни места, особено за младите хора. Само за няколко години са фалирали над 100 хил. фирми. Пари за подпомагане на малкия и средния бизнес има, важното е какви са ти приоритетите. Максимално трябва да се опростят и лицензионните режими, както и улесняване на процедурата за използване на евросредствата. Това е изцяло в ръцете на държавата. Изключително важно е и банката за развитие да си влезе във функциите. И най-вече специална програма за младите хора, която да влезе в сила до края на годината. Ако до 4 месеца след завършване на средно или висше образование не могат да си намерят работа, държавата да им помогне. В момента тенденцията е страшна. Всеки четвърти млад човек е без работа

- Много хора се вълнуват ще се върнете ли в Брюксел на 13 май, или ще влезете в българския парламент?

- Преди 6 години моята политическа кариера като евродепутат тръгна от Пазарджик. Първите ми срещи в кампанията 2007 г. за частични избори в Европейския парламент бяха тук. Тогава хората ме срещаха по улиците и казваха: „На първите български евродепутати на добър час." След 6 г. аз смятам, че съм защитила интересите на тези хора и не съм ги посрамила. Сега кариерата ми като депутат в българския парламент отново тръгва оттук като водач на листата на Коалиция за България. Никога не съм изневерявала на своите избиратели. И сега ще бъде така. А що се отнася до собственото ми решение - очаквайте изненади на 13 май.

***

CV

  • Илияна Йотова е завършила българска и френска филологии в СУ „Св. Климент Охридски".
  • Специализирала е в Национално училище по администрация и Център по европейски науки във Франция
  • Била е репортер, редактор, водещ и директор на „Новини и актуални предавания" в БНТ
  • Депутат в 40-ото НС. От 2007 г. е депутат в Европейския парламент от групата на ПЕС. Йотова е зам.-председател на специална комисия по организираната престъпност, корупция и изпиране на пари
  • Омъжена, има един син