Хора на ГЕРБ бягат в БСП

Апр 27, 2013 Новини БСП в медиите 0 1309

  Интервю на Антон КУТЕВ, водач на БСП в Силистра за вестник България Днес   - Г-н Кутев, вярвате ли на Мирослав Найденов, че всички министри и бившият премиер Бойко Борисов са били нерегламентирано подслушвани? - Разбира се, че му вярвам

 

Интервю на Антон КУТЕВ, водач на БСП в Силистра за вестник България Днес

 

- Г-н Кутев, вярвате ли на Мирослав Найденов, че всички министри и бившият премиер Бойко Борисов са били нерегламентирано подслушвани?

- Разбира се, че му вярвам. Това е нещо, което ние от самото начало обясняваме. Че СРС-та-та се използват незаконно и не по предназначение. Че контролът върху тях е недостатъчен, че това управление на ГЕРБ е абсолютно полицейско и дава едни огромни права на вътрешния министър. Сергей Станишев подаде такъв сигнал преди 20-ина дни, ние сме сигнализирали парламента и преди това, хиляди пъти до втръсване сме го говорили. И сега изведнъж, като паднаха ГЕРБ от власт, тези неща, които преди това сме говорили, стават очевидни. Така че не само че вярвам на Найденов, но явно се оказа, че това е една тъжна балканска практика. Не мога да си представя как европейските ни партньори гледат на това.

- Добре, но всеки път скандали с подслушвания има около изборите. Ето, Трайчо Трайков дори съжали, че това не е огласено по-рано, защото хората 'щели да се усъмнят, че е заради кампанията.

- Истината е, че тези неща ние ги говорим отдавна. Излизат сега не заради изборите, а защото това правителство падна от власт. В момента силата на Борисов и Цветанов не е толкова голяма, че да удържат напрежението вътре в партията, и нещата лека-полека започват да излизат. Този скандал не е предизборен, а след падането на едни-двама полицаи, които се опитваха да се правят на диктатори в европейска държава. Започват просто да си получават това, което трябваше да получат още от първия ден, ако нашата демокрация беше силна. Европейска демокрация не би търпяла безобразията на тези двама неосъществени полицаи, а би ги наказала в самото начало.

- Толкова ли няма независими институции у нас и толкова ли е страшна ГЕРБ, че който огласи нещо срещу ръководството й, си изселва семейството в чужбина?

- Знам, че четири години вече и повече работя активно срещу Цветанов и Борисов, и съм напълно убеден, че съм един от подслушваните, факт е, че ако можеха да ме хванат за нещо, щях много отдавна да бъда употребен, износен и изхвърлен от политиката. Така че хората, които си изнасят семействата навън, го правят, защото тях има с какво да ги държат. Подслушванията влияят най-зле на онези, които имат с какво да ги хванат - Емил Димитров, Мирослав Найденов и куп други. След като тези хора, които са достатъчно наясно с възможностите на Цветанов, се страхуват, представете си какво знаят и какви са отношенията в ГЕРБ. Представете си и какви методи са използвани, че да трябва депутати и министри да се спасяват като от бандити и от мафиотски похвати. Това един водещ депутат като Емил Димитров да каже, че с нотариални документи дава информация, че си изнася децата, и бившият министър също, защото ги е страх да не им се случи нещо, не намирате ли, че е извън всякаква демокрация? Тук става дума за похвати, които не знам дали и в Латинска Америка ги има в момента!

- Нека поговорим и за избори, стига с компромати. Как се движи БСП в кампанията? Наистина ли сте алтернатива на ГЕРБ, както твърдите?

- Естествено, че виждаме БСП като алтернативата! Защото имаме и кадрите, и възможностите да сме реалната такава. Виждам обаче, че и гражданите го осъзнават, което е много по-важно. И далеч не ви говоря само за симпатизантите на БСП. Дори хора с дясно мислене виждат, че ако има алтернатива, ако има партия, която може да смени тази полицейска шайка, даже не полицейска, а бандитска, това е БСП. Започват да ни подкрепят хора, които по принцип нямат нищо общо с БСП. Дори много десни, които са гласували до вчера за ГЕРБ, в момента работят с идеята, че ние сме единствена алтернатива.

- Сбъдна се значи призивът на бившия президент Георги Първанов да разширите кръга от симпатизанти извън твърдия електорат на БСП?

- Сбъдна се! Въпросът е, че може би с бившия президент имаме различно виждане по въпроса как се прави това. Неговото е малко по-различно от това, което постигаме в момента. Последователната политика на Сергей Станишев и на БСП за много неща доведе до този резултат. Ето, пак ще ви дам примера с този скандал с подслушванията - ние от четири години говорим едно и също. Разликата между нас и другите е, че ние отдавна сме ги казали тези неща, докато сега много други се опитват да се присламчат към темата. А ние не сме преставали да разобличаваме Цветанов и Борисов в тяхната безпринципност.

- Как си обяснявате факта, че привличате десни симпатизанти?

- Освен че ни припознават като алтернатива, много от носителите на дясното се разпаднаха. 23 години всички са срещу БСП, но тя надживя един куп политически формирования. СДС надали ще се върне на политическата сцена, ДСБ няма според мен да минат също 4%-ната бариера, а НДСВ отдавна излезе от парламента. Убеден съм, че същото чака и ГЕРБ. А това бяха все партии, създавани с хилядни множества, заливаха площадите, а след това изчезнаха. А БСП остана да съществува, въпреки че всички през цялото време плюеха и ни сатанизираха. Но ние не само че сме на политическата сцена, а и ще бъдем отново първата политическа сила. Защото сме реална партия, която предлага реални алтернативи и дори десни хора, които са разочаровани и искащи реални политики, ще заложат на нас.

- Има ли бивши симпатизанти и активисти на ГЕРБ, които идват при вас? Вие сте все пак вечният враг?

- Категорично. И не сме вечният враг, защото ние сме вечните, а те не са. Които активно са гласували и работили за ГЕРБ, в момента работят за БСП и това е безспорно. Защото си дават ясната сметка, че БСП е алтернативата.

- Водач сте в Силистра, но доста от старите лица в левицата отпаднаха от надпреварата. Имаше ли обидени и разочаровани? Емилия Масларова например изрази огорчение по въпроса.

- Повечето всъщност сами се оттеглиха, но наистина беше нужно едно обновяване и те го осъзнаха. И Емилия Масларова, и Петър Димитров, и Румен Овчаров, да не споменавам други, достатъчно добре познават и владеят ситуацията. Те, ако искаха на всяка цена да бъдат в политиката, можеха да го направят и сега. Огромната част от тези хора умишлено направиха крачката назад, без внушение, но именно това е силата на БСП, че всеки от нас си даде сметка, че по един или друг начин вреди на партията, независимо от огорчението, което със сигурност изпитват, да направи крачка назад. За да може партията да продължи. Това е разликата между БСП и всички други.

- Значи казвате, че отказалите се от властта са вредили на БСП.

- Не, не, не са вредили. Но улицата се изрази достатъчно ясно. Емилия Масларова беше най-добрият социален министър, който сме имали. Въпросът е, че протестите показаха, че има обществени настроения срещу хората, които отдавна са в политиката и имат определено политическо минало. Никога не съм помислил, че са вредили. Оттеглянето им е в името на партията и съм убеден, че така го и приемат. А иначе Румен Овчаров е експерт, той е енергетик и нито един от министрите или заместниците, както и депутатите от ГЕРБ, които се занимаваха с енергетика, не може да му стъпи и на малкия пръст. Но това е друг въпрос.

- Ясно е какво искаше улицата, а какво искат симпатизантите ви, хората, с които се срещате?

- Не само симпатизантите ни, а и всички, с които се срещам, искат няколко прости неща - работа, доходи и нататък се степенуват - здравеопазване, образование. Хората искат онези 400 хиляди работни места, които бяха загубени през 4-те години досега, да се възстановят. Искат безработицата пак да е под 6% както по времето на Станишев. Искат доходите и пенсиите да растат, да живеят малко по-добре всяка следваща година. В последните месеци във всяка зала, в която вляза, а те са стотици, веднага започвам своите думи с един и същ въпрос - „Има ли в залата човек, който да е живял по-добре сега, отколкото преди четири години"? И само един-единствен човек вдигна ръка от стотиците хора в стотиците зали и каза: „Аз!". Той се оказа кметът на селото. В другите зали дори кметовете мълчаха. Това искат хората - да живеят по-добре и ние, политиците, сме длъжни да правим така, че това да стане. Всичко останало, ама Сергей Станишев е виновен, ама международното положение, ама кризата, ама не знам какво си, са извинения на тези, които с необразоваността и нескопосаността си докараха държавата до пропаст.

- Преди малко говорихме за изборната бариера. Как виждате подредбата в парламента след 12 май, социолозите говорят различни неща?

- След случката с подслушванията съм напълно убеден, че няма да има социолог, който да си позволи лукса да даде прогноза, че на ГЕРБ процентите нарастват. Досега имаше краен страх в хората да показват истината дори като социология. Сега съм убеден, че БСП е първа политическа сила, че крахът на ГЕРБ е неминуем! Нямам съмнение вече, че БСП е онази политическа сила, която ще събере най-голямо доверие!

 

***

Кой е той

Антон Кутев е бивш депутат от БСП, секретар на червените и в момента водач на листата на левицата в Силистра на изборите за 42-рия парламент на 12 май. Роден е на 13 септември 1968 г. Владее английски и руски език. БСП може ли да е реална алтернатива на ГЕРБ, защо скандалът с подслушванията и разкритията на Мирослав Найденов излизат преди изборите, бягат ли десните към БСП и какво искат хората Кутев коментира пред „България Днес".