Ако не подслушват, ще вдигнат 3 пъти лекарските заплати

Апр 27, 2013 Новини БСП в медиите 0 1433

  Интервю на д-р Емил Райнов, водач на листата на "Коалиция за България" в Ловеч за вестник Стандарт - Д-р Райнов, какво е състоянието на здравеопазването? - В момента здравеопазването е тотално катастрофирало, в него цари пълна разруха, има затворени и задлъжнели болници, скъпи лекарства, колеги, бягащи от страната не за по-голяма заплата, а за по-добри условия на работа

 

Интервю на д-р Емил Райнов, водач на листата на "Коалиция за България" в Ловеч за вестник Стандарт

- Д-р Райнов, какво е състоянието на здравеопазването?

- В момента здравеопазването е тотално катастрофирало, в него цари пълна разруха, има затворени и задлъжнели болници, скъпи лекарства, колеги, бягащи от страната не за по-голяма заплата, а за по-добри условия на работа. Около 1.5 милиона души са без достъп до здравеопазване, а 2 милиона са здравно неосигурени. В момента надали има пациент или лекар, който да е доволен от здравеопазването.

- Защо 1.5 милиона са без достъп до здравеопазване?

- Защото 19 болници бяха затворени по времето на ГЕРБ, а те даваха достъп до медицинска помощ на 1.5 милиона. Останалите болници също имат проблеми. Справките показват, че при 40 милиона дългове през 2009 г. сега те минават над 600 милиона. Практически няма общинска или държавна болница, която да няма просрочия.

- Кой е виновен за увеличаването на дълговете?

- За задълженията има няколко причини. В края на 2009 г. ГЕРБ за няколко месеца спря плащанията към болниците. Оттогава се натрупаха едни задължения, които се прехвърлят към следващите години. Всички знаем и за делегираните бюджети, които се въведоха, и на някои болници се орязаха парите, а на други се увеличиха. Има и христоматиен пример с болница без лиценз, която вече имаше бюджет.

- А защо смятате, че лекарствата са станали по-скъпи?

- В края на миналата година имаше парламентарна комисия, която излезе с потресаващи факти, че с прехвърлянето на лекарствата към касата и болниците някои от медикаментите са достигнали увеличение в няколко пъти.

 

- Как би могло да се оправи здравеопазването?

 

- Пътят се разделя на две части - краткосрочни и дългосрочни мерки, които трябва да се предприемат с консенсус от всички. Спешните мерки включват засилване ролята на държавата за финансирането на здравеопазването.С трансферите от вноски към здравното министерство, с резерва на касата, словом и цифром, здравеопазването подпомогна икономиката с 2 млрд. лв. Парите за здравеопазване трябва да се харчат само за здравеопазване. На второ място това е ангажиментът на държавата. Тя осигурява близо 3.4 млн. души на 4%, време е да поеме своята роля. Също така някои дейности, които бяха прехвърлени за плащане към касата, като имунизации, ин витро, трябва да се върнат на здравното министерство.

- Какво друго предвиждате?

- Закритите болници няма как да се разкрият наново, отчитайки факта, че други са на ръба на оцеляването, ние залагаме на спешната помощ. Тя трябва да бъде засилена, укрепена освен с апаратура и линейки и с кадри. Това може да стане само с увеличаване на доходите на лекарите. Ако тези 100 млн. за подслушване се дадат за спешна помощ, заплатите на лекарите ще скочат точно три пъти. Друга спешна мярка е връщането на целевото финансиране на болниците в отдалечените и трудно достъпни региони. Също така искаме да се премахнат делегираните бюджети на болниците. Предлагаме да се въведе справедлива методика за оценка на труда на лекарите в държавните и общинските болници, като заплатата им се съобрази с квалификацията и дейността.

- Предвиждате ли регулация за това кои болници трябва да работят с касата?

- Този въпрос е решен отдавна и не подлежи на коментар - не може да се прави разлика между различните видове собственост. Друг е въпросът, че когато има правила, не всички ги спазват. Предвиждаме също да върнем потребителската такса за пенсионери на едно левче, а разликата до пълната такса ще бъде поета от държавата. Това е нещо, което направихме през 2008 г., и първото, на което ГЕРБ посегна.