Пламен Орешарски: Европейската комисия ще подкрепи нашите мерки за борба срещу безработицата и бедността

Апр 24, 2013 Новини БСП 0 1105

  Мерките за борба с безработицата и за достойни доходи на българските  граждани бяха сред темите, които кандидатът на БСП за премиер на България Пламен Орешарски, който е на посещение в Брюксел, обсъди днес с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор

 

Мерките за борба с безработицата и за достойни доходи на българските  граждани бяха сред темите, които кандидатът на БСП за премиер на България Пламен Орешарски, който е на посещение в Брюксел, обсъди днес с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

 Пламен Орешарски изрази неудовлетворение, че до края на 2012 г. България е получила едва 36,19 % от трите фонда на политиката на сближаване - Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд (КФ), като си струва да бъде отбелязано, че се наблюaдва значително изоставане в усвояването на парите от Европейския социален фонд. Орешарски подчерта, че младежката безработица у нас е достигнала по официални данни 30 % (по неофициални данни надминава 40%) и вече изпреварва средната за ЕС, затова създаването на работни места за младите хора ще бъде ключов приоритет за следващото правителство. „Новата европейска мярка - т.нар. младежка гаранция, лансирана от европейските социалисти и за която са предвидени 6 милиарда от европейския бюджет, ще бъде шанс за завършващите своето образование млади хора и ние ще създадем условия тя да бъде приложена незабавно в България", добави номинираният за премиер и информира еврокомисар Андор за управленските намерения на БСП в сферата на социалната политика, заетостта и доходите.

 Ласло Андор сподели, че е силно впечатлен от мерките, които БСП има намерение да реализира, като създаването на 250 000 работни места през следващите четири години и че приветства предложенията за борба с младежката безработица и с бедността сред най-уязвимите групи. Той увери Орешарски, че Европейската комисия полага всички усилия да гарантира бързото и ефективно усвояване на европейските фондове и се надява през следващия програмен период България да отбележи значителен напредък в тази посока. „ЕК поставя достойния живот на европейските граждани на първо място", коментира Андор.