Мартин Шулц: Срещите на Пламен Орешарски в Брюксел на най-високо ниво са силен знак от страна на България към Европа

Апр 24, 2013 Новини БСП 0 1338

  „Впечатлен съм от амбициозната програма на българските социалисти и от решението им г-н Орешарски да бъде техният кандидат за министър-председател", коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц при срещата си с номинирания от БСП за премиер на България Пламен Орешарски в Брюксел

 

„Впечатлен съм от амбициозната програма на българските социалисти и от решението им г-н Орешарски да бъде техният кандидат за министър-председател", коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц при срещата си с номинирания от БСП за премиер на България Пламен Орешарски в Брюксел. Шулц определи като положителен сигнал за образа на България в Европа това, че номинираният за бъдещ министър-председател на страната е в Брюксел на срещи на най- високо ниво. „В трудни моменти нациите трябва да търсят съгласие по важните цели и да застават зад личности, които могат да обединяват хората, да разширяват обществената подкрепа. Струва ми се, че ако българите се доверят на г-н Орешарски, то България ще бъде в ръцете на компетентен, подготвен и честен мъж", заяви Шулц по време на срещата.

Пламен Орешарски и Мартин Шулц обсъдиха политическата обстановката в България, особено в светлината на последните примери на нарушаване на правата на българските граждани и на върховенството на закона. Орешарски информира председателя на Европарламента за управленските намерения на БСП в частта за гарантиране на демокрацията в страната, участието на гражданите в управлението и мерките за осигуряване на работа, доходи и достоен живот на българските граждани.

Мартин Шулц изрази загриженост за състоянието на демокрацията и правата на гражданите и за състоянието на медийната среда в България, припомняйки решението на Председателския съвет на Европейския патрламент да възложи на Комисията по граждански права на ЕП да обсъди случая с подслушванията.

Орешарски заяви, че споделя опасенията на Шулц за състоянието на демокрацията и правата на гражданите. Той подчерта, че наред с провеждането на силна икономическа политика, приоритет ще бъде и справянето с тези недъжи на управлението.

Социалистите ще се борят и за достоен живот на всеки български гражданин  - чрез мерки за постигане на икономически растеж, за създаване на нови работни места и повишаване на доходите, гарантиране на достъпно здравеопазване и добро образование, като специално внимание ще бъде насочено към най-уязвимите групи - децата, младежите и пенсионерите.

На срещата в Европейския парламент присъстваха и евродепутатите от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ивайало Калфин и Кристиан Вигенин.