Сергей Станишев: Цветан Цветанов е персонално отговорен за подслушването

Апр 24, 2013 Новини БСП 0 894

  По закон за МВР и по Закона за Специалните разузнавателни средства лично министърът отговаря за работата на служба СДОТО

 

По закон за МВР и по Закона за Специалните разузнавателни средства лично министърът отговаря за работата на служба СДОТО. Няма филтри между него и ръководството на тази служба. Ясно е, че Цветан Цветанов е персонално отговорен за законосъобразното използване на СРС. Това каза на излизане от специализираната прокуратура лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Цветанов носи най-малко политическата, най-вероятно носи и наказателна отговорност, когато има нередности в прилагането на СРС", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че е станало ясно, че тази техника е била използвана за незаконно подслушване и са направени опити за заблуждаване и възпрепятстване на проверката на прокуратурата и правосъдието в България. Лидерът на БСП напомни, че прокуратурата започва наказателно разследване, след като е стана ясно, че 2/3 от информацията в сигнала, подаден от него е достоверен.

В отговор на журналистически въпрос той обясни, че голямата разлика между него и Цветан Цветанов е, че бившият вътрешен министър персонално отговаря за случилото се в служба СДОТО, а Сергей Станишев е свидетел, който предоставя информация за начина, по който е получен сигнала. „Кой в България вярва, че служители на МВР, на служба СДОТО ще си правят някакъв си часпром, особено по отношение на толкова обширен списък лица, за които се твърди, че са подслушвани. Кой вярва на това?", попита Сергей Станишев. Той бе категоричен, че проверката на прокуратурата е безпрецедентна за съвременната история на България, също както и ситуацията, в която се намира страната.